Testad produkt: Microsoft Office för Ipad
Pris: Från 406 kr/år på Prisjakt

Med åren har vi fått alltmer kompetenta versioner av Excel, Powerpoint och Word som mobila appar. Det har dock varierat om de kostat något eller ej, tills Microsoft för ett par år sedan bestämde sig för att Office 365 skulle vara en prenumeration. Tidigare i år kom plötsligt appen Microsoft Office för mobila enheter, som samlar de tre office-apparna i en enda. Vi tar en titt om den kan låta dig använda din Ipad på resan för att arbeta på allvar.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Office på mobila enheter är inte i första hand för dig som sitter hela dagen och skapar dokument. Då kommer du att sakna funktioner. Om du däremot ingår i projekt där ni bollar dokument mellan kolleger för kommentarer, ändringar och godkännanden, då är detta för dig. Vi uppskattar översikten, verktygen och att slippa släpa med sig datorn för enklare arbete.

Positivt

  • Hoppa snabbt mellan dokument från kolleger
  • Praktiska extrafunktioner för pdf-hantering
  • Har alla nödvändiga funktioner för Office i farten

Negativt

  • Integrerar inte med Google Drive
  • Kunde haft fler layoutfunktioner på Ipad
Microsoft Office för Ipad
Foto: Jonas EkelundEn fullt tillräcklig Office-upplevelse som inte kräver en laptop

Det mobila Office

Tanken med den integrerade Office-appen verkar vara att du ska arbeta mer som du gör på datorn. I stället för att öppna rätt app och sedan leta rätt på ditt dokument öppnar du Office-appen där du ser alla dokument på enheten eller i din molntjänst. När du trycker på det dokument du vill arbeta med öppnas det i den integrerade appen. Precis som du gör från Finder på Macen, eller från ett sökresultat. Eller från konkurrerande Google Docs där du sällan öppar Docs, Sheets eller Slides, utan du hittar bara ditt dokument i Google Drive och redigerar det utan att tänka så mycket på vad appen som gör det kan tänkas heta.

Microsoft Office för Ipad
Foto: Jonas EkelundSe alla dokument oavsett vilken app de hör till

De grundläggande funktionerna i apparna fungerar utan att du behöver ha en Office 365-prenumeration. Det behövs dock om du vill använda det på en Ipad över 10,1 tum, lagra filer på business-versionen av molntjänster, få fler layoutfunktioner i Word, eller vill hålla Powerpoint-presentation med notiser på en annan enhet.

Av oklar anledning har Microsoft valt att fortsätta ha de separata Excel, Powerpoint och Word-apparna i App Store. Kanske är det för att inte förarga befintliga kunder som bara vill fortsätta köra det de är vana vid? Apparna verkar fortsätta uppdateras, men vi kan inte se någon anledning att inte gå över till den integrerade Office-appen i stället.

Microsoft Office för Ipad
Foto: Jonas EkelundHitta snabbt rätt Microsoft-app

Däremot har Microsoft många andra appar som inte är integrerade i Office. Det finns därför en egen meny med genvägar till Outlook, Onedrive, OneNote, Teams och Skype, som det kanske är policy att ni ska använda för att samarbeta med kollegerna inom företaget.

Funktioner och finesser

Vad som får Office-appen att sticka ut från de tidigare enskilda apparna är fliken Åtgärder. Där samlas smarta funktioner som du kan behöva när du arbetar med dokument eller samarbetar i grupper, men som inte är funktioner som hör till någon av apparna.

Microsoft Office för Ipad
Foto: Jonas EkelundFiffiga finesser för bland annat pdf-hantering

Det handlar till exempel om att hantera Adobe pdf-filer. Du kan visserligen spara dina egna dokument som pdf inifrån apparna för att exempelvis mejla dem till någon. Men hur gör du om du vill redigera en pdf? Använd pdf-till-Word verktyget! Här kan du även skapa pdf-filer av bilder, skanna med kameran eller rent av signera dokument som du fått skickade till dig för underskrift.

Andra väldigt praktiska funktioner är möjligheten att använda teckenigenkänning för att omvandla en bild med text till ett redigerbart Word-dokument. Eller att göra om ett foto av en tabell till ett Excel-dokument. Här kan du även skapa formulär och undersökningar, något som vi annars inte riktigt skulle förknippa med Office-apparna. Det finns till och med en egen filöverföringstjänst där du kan skicka större filer direkt mellan datorn och Ipaden.


Användarupplevelse

Apparna innehåller de allra viktigaste funktionerna för att redigera text, kalkylark och presentationer. Du kan formatera text på det sätt du är van, infoga bilder, tabeller och figurer, samt granska och spåra ändringar. Men det känns som att apparna är mer tänkta för att du ska kunna ta emot ett dokument i farten, göra de ändringar som krävs och skicka tillbaka det, än att sitta och skapa dokument från början. Eller att sitta och jobba med komplexa dokument under en lång tid.

Microsoft Office för Ipad
Foto: Jonas EkelundDe nödvändigaste funktionerna finns för ändringar och kommentarer

Vi saknar exempelvis Design-möjligheter, vilket kanske är överkurs om du använder appen på mobilen, men på en 12,9-tums Ipad vill vi absolut göra det. Det finns inte heller Referenser som är nödvändigt för avhandlingar. Eller översättning, om du måste jonglera dokument från kolleger i andra länder. Samt det så viktiga verktyget Räkna ord, för oss som har dokumentlängder att förhålla oss till. Vi tycker också att vi ibland måste hoppa mellan apparna om vi vill blanda text och diagram, vilket annars finns inbyggt i desktop-apparna.

Om du däremot använder apparna som vi gissar att det är tänkt fungerar de alldeles utmärkt. Undertecknad har ofta använt dem för att avsluta en nästan färdig text på ett tåg eller ett kafé. Eller för att kunna göra de nödvändiga sista ändringarna på ett dokument efter feedback från kolleger. Då är det en livräddare att slippa tvingas be att få återkomma när du sitter vid datorn, utan bara kunna hala fram Ipaden och ha tillgång till ditt Office. 

Specifikationer

Tillverkare: Microsoft
Testad: November 2021
Systemkrav: iPadOS 14.0 eller senare
Storlek: 370 megabyte
Språk: svenska, danska, engelska, finska, franska, norska bokmål, spanska m fl
Pris prenumeration: från 65 kronor/mån
Pris: Från 406 kr/år på Prisjakt

Betyg: 4 av 5