Med EU:s lagförslag om digitala marknader som riskerar att tvinga Apple att öppna IOS för installation av appar utanför App Store har Apple börjat svettas och dragit igång pr-maskineriet.

Senast i denna satsning är det Craig Federighi, Apples mjukvarudirektör, som har hållet ett anförande på konferensen Web Summit 2021 i Lissabon, rapporterar The Verge. I anförandet varnade Craig Federighi för konsekvenserna av att öppna IOS.

– Sidoladdning är en cyberkriminells bästa vän och att kräva det på Iphone skulle leda till en guldrusch i skadeprogramsindustrin.

Apple-chefen använde barn och äldre som inte är så duktiga på teknik som argument för att fortsätta tillåta IOS inlåsning på App Store. Märkligt nog nämnde han ingenting om de många bedrägerier som har upptäckts på App Store de senaste månaderna där användare har lurats av miljontals kronor på meningslösa och hutlöst prissatta prenumerationer.

Craig Federighi varnade även för att ”vissa sociala mediaappar” kan välja att enbart distribuera sig utanför App Store och därmed kringgå Apples tuffare integritetsskyddsregler.

Även här utelämnade han något – huvuddelen av integritetsskydden i IOS ligger i mjukvaran och kan gälla även appar som kommer från andra källor. Om du idag installerar en app via en enterprise-profil måste appen fortfarande fråga om tillstånd för att till exempel komma åt kontaktlistan eller kameran.