Uppdatering (2022-03-07):

Lanseras först 2023

Förra våren lade Apple ner tillverkningen av Imac Pro, proffsmodellen av allt-i-ett-datorn Imac. Sedan ett tag tillbaka ryktas det emellertid att en ny version är under utveckling.

Om vi får lov att tro en ny rapport från analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors kommer emellertid den nya modellen av Imac Pro att lanseras först nästa år, med andra ord kommer den inte att visas upp på tisdagens event.

Samma öde väntar den nya modellen av Mac Pro som varit på gång under en längre tid.

Designen i den nya modellen av Imac Pro sägs likna den som används i 24-tumsmodellen av Imac, med andra ord kan vi räkna med en lång rad olika färger.

I övrigt erbjuds en Promotion-skärm på 27 tum med bakbelysningen mini-led, extra kraftfulla Apple-chipp, usb-c, hdmi och kortläsare. Standardmodellen har 16 gigabyte arbetsminne och 512 gigabyte lagringsutrymme.

Möjligtvis kommer den nya modellen av Imac Pro att ersätta den nuvarande 27-tumsmodellen av Imac, så då blir det bara två modeller att välja mellan även i fortsättningen.

Tidigare har det ryktats om en 32-tumsmodell av Imac, men denna tycks dröja något eller några år till.


Uppdatering (2022-02-15):

”Definitivt miniled”

Analytikern Ross Young är tillbaka med nya uppgifter om Imac Pro. För ett par veckor sedan påstod han att den nya kraftfullare modellen av Imac det har ryktats om sedan i höstas inte är redo att lanseras under våren som först tippat, utan väntas i somras.

I ett nytt inlägg på Twitter kommenterar han rykten om att nya Imac Pro kommer få en vanlig led-bakbelyst lcd-skärm. Han påstår att källor i Apples leverantörskedja gör det tydligt att det visst blir miniled, närmare bestämt runt 4 000 dioder för omkring 1 000 lokala dimningszoner.

Han skriver också att datorn kan lanseras så tidigt som juni, det vill säga på WWDC.


Uppdatering (2022-01-30):

Samma övergripande design som Imac

I sitt nyhetsbrev Power On beskriver Mark Gurman, Bloomberg, att han förväntar sig att Apple kommer släppa en ny Imac Pro i år som är större än nuvarande Imac 24 tum, men med samma övergripande designspråk.

Gurman tror också att denna ”Imac Pro” kommer få liknande M1 Pro- samt M1 Mac-chipp som Macbook Pro har idag.

Dessa uppgifter är i linje med vad vi sedan tidigare förväntat oss från en ny Imac Pro. Möjligen kan vi tänka oss att Imac Pro kommer i lite mer sobra färger än Imac, gissningsvis silver samt grått.


Uppdatering (2022-01-24):

Ny variant av M1-processorn

Enligt nya uppgifter från Twitter-läckaren Dylan kommer den nya Imac Pro Apple ryktas ha på kunna utrustas med en ännu kraftfullare processor än den M1 Max som sitter i Macbook Pro.

Uppgifterna kommer från kodsnuttar i betaversioner av Mac OS som visar en tolvkärnig cpu med en referens till Imac Pro.

M1 Max har tiokärnig cpu, precis som den kraftfullare varianten av M1 Pro. Eftersom den senare finns i två varianter med åtta respektive tio kärnor är det möjligt att Apple även ger M1 Max en ny variant med tolv kärnor. Det behöver alltså inte röra sig om en ”M1 Max Plus” eller något annat nytt namn.