Facebook har varit väldigt aktivt i sin kritik av Apples nya spårningsskydd som aktiverades i IOS 14.5, och det är inte så konstigt: Skyddet har lett till minskade intäkter. Även andra sociala mediaföretag har tappat intäkter, även om till exempel Twitter nyligen påstod att effekten för det företaget var minimal.

Financial Times har undersökt hur mycket pengar det egentligen rör sig om, och har tittat på hur mycket intäkterna för Facebook, Snapchat, Twitter och Google-dotterbolaget Youtube har minskat efter lanseringen av appspårningstransparens, som funktionen kallas.

Totalt ska dessa fyra tillsammans ha gått miste om nära tio miljarder dollar – omkring 85 miljarder kronor – i potentiella intäkter.

Enligt tidningens rapport är Snapchat värst drabbat, till följd av att plattformen enbart finns på mobiler och inte kan spåra användare på andra sätt. Rapporten säger också att framför allt Facebook har ett mastodontarbete med att bygga om hela sin infrastruktur för att sälja reklam mot IOS-användare.