De flesta recensioner av nya Macbook Pro har kört igenom ett gäng benchmarktester, men det är nästan alltid samma skara: Geekbench, Cinebench, något av Tomb Raider-spelen och Handbrake eller ett annat test av videokomprimering eller -export.

Bare Feats har nu publicerat en uppsättning test som går lite djupare och dessutom gör en direkt jämförelse med 2019 års Mac Pro med 12-kärnig Xeon-processor, 96 gigabyte minne och ett Pro Vega 2 Duo-grafikkort med samma upplösning och inställningar i de spel och andra program där det spelar roll.

Resultaten visar hur långt Apple har kommit i utvecklingen av sina chipp.

  • I Basemark GPU-testet med 4k-upplösning får M1 Max 96 bilder per sekund medan Pro Vega 2 Duo bara kommer upp i 86 (med 1080p vinner Mac Pro med 746 mot 676 bilder per sekund).
  • I GFX Bench Aztec High Tier offscreen får M1 Max 311 bilder per sekund, mot 254 för Pro Vega 2 Duo.
  • I Browserbench Motion Mark får Mac Pro 889 poäng medan M1 Max får otroliga 2 077 poäng. I Jetstream 2-testet som testar javascript och webassembly är resultaten 253 respektive 171.
  • Mac Pro är snabbare i spel: 52 mot 33 bilder per sekund i Shadow of the Tomb Raider och 54 mot 45 bilder per sekund i Total War Warhammer 2 (båda med 4k-upplösning och inställningen ”high”).
  • Mac Pro vann även båda Geekbench-testerna för cpu och Metal.
  • I DaVinci Resolve vann Mac Pro med 32 mot 30 bilder per sekund i ett test som lägger på brusreducering på ett 4k-projekt.

Visserligen är Mac Pro ett par år gammal nu, och grafikkortet är inte det senaste (med till exempel ett Radeon RX 6900 XT får Mac Pro betydligt högre resultat i alla grafiktester). Men med tanke på att bara grafikkortet i Mac Pro drar flera gånger mer ström än hela Macbook Pro är resultaten ändå väldigt imponerande.