Framtiden för Mac stavas Apple Silicon. Så småningom kommer alla Mac att ha Apples egna processorer. Fortfarande kommer Apple att stödja Intel i flera år framöver, den som har en Intel-Mac måste inte rusa ut och köpa en ny dator.

Men resan bort från Intel är definitivt i full gång. Det märks inte minst i Mac OS 12 Monterey, där flera av de nya funktionerna bara fungerar på Mac med någon version av M1-processorn.

Läs mer! Så bra är Mac OS Monterey – funktionerna du inte får missa

Här är de funktioner som Intel-Mac blir utan.


Porträttläge i Facetime intel mac
Foto: Apple

Porträttläge i Facetime

Det nya porträttläget i Facetime för Mac OS Monterey låter dig ”blurra” bakgrunden under ett samtal. Denna funktion finns för M1-Macar, men saknas på Intel-Macar.

Det kan låta förvånade. Även om det är en hyfsat krävande funktion med effekter som sker i realtid, finns liknande funktioner redan för betydligt äldre Intel-Macar i videosamtalsprogram som Google Meet, Zoom, och Microsoft Teams.

Apple-kännaren Rene Ritchie har tidigare sagt att detta troligen beror på att funktionen använder sig av den neurala motorn i M1-chippet för att identifiera en persons ansikte och dess konturer.

Neurala motorn i M1 kan göra detta mer effektivt än Intel-processorerna, troligen har Apple helt enkelt bara hoppat över att ta den här funktionen också till Intel-varianterna. Samma sak gäller flera andra funktioner i denna artikel.


Detalj stad
Foto: Apple

Mer detaljerade kartor

Apple-programmet Kartor har fått ett lyft i Monterey, i alla fall i vissa städer. Att zooma in rejält gav tidigare ett platt landskap, men nu finns betydligt fler detaljer såsom topografi, skogar, vatten dessutom med en tredimensionell bild som gör upplevelsen bättre.

De detaljerade kartbilderna finns i San Francisco, Los Angeles, New York och London. Och bara på Macar med M1-processor – Intel-varianterna blir utan detaljerna.


Mac OS 12 Monterey Intel
Foto: Apple

Interaktiv glob

M1-ägare kan i Monterey kolla på en interaktiv jordglob med detaljer som bergskedjor, öknar, skogar hav och liknande. Intel-användare blir utan detta.


Object capture – enbart för vissa Intel-Macar

Object Capture låter dig förvandla en serie fotografier till ett 3d-objekt, tänkt för olika typer av AR-applikationer. Denna funktion fungerar på alla M1-Macar (inkluderat M1 Pro respektive M1 Max).

För Mac med Intel-processor är kraven tuffare. Här krävs en Intel-maskin med minst 16 gigabyte arbetsminne samt minst 4 gigabyte videominne.


Diktering direkt på enheten – begränsat på Intel

Med Monterey kommer den nya möjligheten att diktera text på alla ställen där det går att skriva. Neural Engine hjälper till att förbättra funktionen så den blir bättre ju mer den används. Funktionen sker helt och hållet på enheten, utan att skicka iväg data till en server någonstans.

Har du en Intel-Mac kan du dock inte diktera mer än 60 sekunder åt gången, sedan måste Intel-datorn ta en paus. M1-Macar har ingen sådan tidsbegränsning.


Siri text-till-tal

En ny funktion i Monterey låter dig markera text som Siri sedan kan läsa upp för dig. På M1-Macar fungerar detta på en rad olika språk, inkluderat svenska, norska, danska och finska. Intel-användare får dock klara sig utan våra nordiska språk.


Rumsligt ljud Intel
Foto: Apple

Rumsligt ljud – med många asterisker på Intel

Med funktionen rumsligt ljud i Facetime kan röster låta som att de sprids ut över rummet. Rösterna verkar komma från det håll de är placerade på skärmen – lite grann som stereo på steroider.

På en Mac med M1 eller senare, samt med inbyggda högtalare, fungerar funktionen utan undantag eller asterisker. Det fungerar även genom Airpods eller kabelanslutna högtalare.

På en Intel-baserad bärbar Mac från 2018 och senare fungerar rumsligt ljud med de inbyggda högtalarna, eller med kabelanslutna hörlurar.

Även Intel-baserade Imac-modeller från 2018 och senare har stöd för funktionen, men då krävs kabelanslutna hörlurar.


Live text Mac OS Monterey
Foto: Apple

Överraskningen! Live-text kommer till Intel

Live text är en ai-baserad ocr-motor som kan läsa text från bilder och sedan göra det enkelt att kopiera eller klippa ut text. Först såg det ut som att funktionen bara kommer till Macar med M1, men nej, här har Apple ansträngt sig lite extra.

Under sommaren blev det klart att denna funktion även kommer till Intel-baserade Macar.