Testad tjänst: Shiftscreen
Pris: Kostar 85 kronor i App Store

Sedan första Ipad Pro har alla Ipad-modeller med usb-c haft stöd för externa skärmar, men Ipad OS har – som på flera andra områden – inte riktigt hängt med. Det finns enstaka appar som kan utnyttja den externa skärmen smart, till exempel Apples egna Keynote och Imovie, men oftast blir det bara en speglad bild av Ipads skärm. Till råga på allt med svarta tomrum till höger och vänster eftersom Ipad har bildförhållandet 4:3 och de flesta skärmar 16:9 eller bredare.

I väntan på att Apple ska göra något åt det har utvecklarna av appen Shiftscreen gjort sitt bästa för att få Ipad att bete sig lite mer som en dator när du ansluter till en skärm. Resultatet är användbart, men inte just mer.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Shiftscreen ger en försmak på hur en Ipad med vettigare utnyttjande av externa skärmar skulle kunna fungera. Tyvärr är det inte alls lika snabbt och smidigt som Ipad OS inbyggda multitaskingfunktioner på den inbyggda skärmen, och visar att Ipad fortfarande har långt kvar om den ska kunna ersätta en Macbook för uppgifter som kräver multitasking.

Positivt

  • Äntligen ett sätt att utnyttja en hel extern skärm med Ipad
  • Någorlunda intuitivt gränssnitt

Negativt

  • Segt
  • Få ”appar” att välja mellan
  • Ipad-skärmen kan inte användas till annat
Många som har anslutit en Ipad Pro eller senaste Ipad Air till en extern skärm via usb-c-kontakten har blivit besvikna. Det är bara några få appar som utnyttjar externa skärmar, och själva systemet kan enbart speglas. Drömmar om att kunna använda en Ipad istället för Mac verkar väldigt avlägsna när du sitter där med Ipad OS gränssnitt uppförstorat på en stor skärm.
Shiftscreen 4X

Shiftscreen är en ny app som försöker täppa denna brist. Som en app på App Store måste den så klart hålla sig till Apples regler vilket begränsar möjligheterna att åtgärda grundproblemet. Men Shiftscreens utvecklare har hittar kreativa lösningar.

Själva appen visar ingenting tills du ansluter till en extern skärm, då den plötsligt väcks till liv och börjar visa sitt gränssnitt – som täcker hela skärmen med olika widgetar, miniappar-i-appen. På själva paddan ser du en förhandsvisning av det som visas på den externa skärmen, plus en verktygsrad längst ner där du kan öppna widgetar, ändra inställningar och annat.

Tryck på knappen med tre rektanglar längst ner till höger så visas gränssnittet för att öppna nya widgetar (en ruta uppe till vänster), placera en widget på en viss del av skärmen (en ruta uppe till höger) och växla mellan eller lägga till och ta bort virtuella skrivbord. Det senare påminner om Mission Control på Mac men utan kortkommandon blir det inte lika snabbt och enkelt att använda.

Shiftscreen 4X

Widgetarna som ingår är utöver en enkel webbläsare huvudsakligen olika Microsoft- och Google-appar, i princip sådant som ändå kan användas i en webbläsare. Du kan placera dessa hur du vill och ändra storlek fritt precis som på Mac, och med stöd för mus och tangentbord börjar Ipad med extern skärm och Shiftscreen påminna lite om dator.

Men mer än en blek kopia blir det inte. Gränssnittet är trögt och eftersom allt händer inuti appen saknas till exempel globala kortkommandon och funktioner som Mission Control-knappen på en Macs tangentbord. För de flesta sysslor är det smidigare och bättre att använda Ipads inbyggda skärm och Ipad OS faktiska multitaskingfunktioner.

Ett tappert försök som tyvärr inte når hela vägen.

Specifikationer

Produkt: Shiftscreen 4X
Utvecklare: Yannik Schrade
Funktion: Verktygsapp
Testad: Oktober 2021
Systemkrav: Ipad OS 14 eller senare
Pris: Kostar 85 kronor i App Store

Betyg: 2 av 5