Testad produkt: Mophie 4-in-1 wireless charging mat
Pris: 1 157 kronor på Prisjakt

Redan 2017 visade Apple upp laddningslösningen vi hade velat ha – Airpower. Där kunde du lägga din Iphone, Apple Watch och Airpods var du ville för att ladda. Den skrotades dock innan lansering då de inte fick det att funka tillfredsställande. Sedan dess har Belkin och Nomad försökt lösa det lika elegant.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En smart och praktisk trådlös laddningslösning för familjen där det finns många mobiler, hörlurar och Apple Watch att ladda. Det är smidigt att platserna inte är dedikerade utan du kan ladda mobiler på hörlursplatsen och tvärtom. Du måste visserligen använda din egen Watch-laddningspuck, men å andra sidan kan det vara den nya snabbladdande. Då får du dock använda en separat nätadapter då plattan bara har usb-a på baksidan. Det sägs heller ingenting om vilka mobilmodeller som faktiskt kan snabbladda.

Positivt

  • Många flexibla laddplatser
  • Okänslig för placering av apparaterna
  • Hållare för Apple Watch laddningspuck
  • Extra usb-a-port på baksidan

Negativt

  • Ingen usb-c-port för nya Apple Watch-laddningspucken
  • Du måste använda din egen laddningspuck för klockan
  • Oklart vilka mobiler som kan snabbladdas trådlöst

Medan deras lösningar är bra för en enstaka person så är det i praktiken slagsmål om laddarna i många familjer. Och det är nog många som svär över alla trasslande fula sladdar när de försöker hålla ordning. Därför är Mophies trådlösa laddplatta ett intressant alternativ då det borde räcka för de allra flestas behov. Samt att det helt enkelt ser prydligare ut.

Design och konstruktion

Av förklarliga skäl är laddningsplattan en rejäl pjäs som inte får plats var som helst. Är du intresserad av att skaffa den rekommenderar vi att mäta, och att ta hänsyn till att laddningssladden sticker ut en bit på baksidan. Den är däremot relativt tunn och upplevs faktiskt som smäcker på avstånd. Ovansidan är dessutom klädd med ett tygliknande material som gör att den inte ser ut som en uppenbar teknisk pryl.

Mophie 4-in-1 wireless charging mat
Foto: MophieLadda allt på en gång.

Plattan får sin ström från den inkluderade nätadaptern. Du kan alltså tyvärr inte använda en befintlig usb-c-adapter för strömförsörjningen. Sladden går rakt in från baksidan och sticker ut en del, vilket gör att du inte kan ställa plattan direkt mot väggen. Det borde Mophie kunnat lösa på ett elegantare sätt.

Mophie 4-in-1 wireless charging mat
Foto: Jonas EkelundPraktiskt nog kan du se från sidan om prylarna laddar eller inte

Funktioner och användarupplevelse

Plattan har fyra stycken fördjupningar så att det är enkelt att se var det är tänkt att du ska lägga mobiler respektive trådlösa hörlursfodral. Men det är faktiskt inte tvunget att göra så. Det går naturligtvis bra att lägga hörlurar även på mobilplatserna och det är inte ens speciellt petigt var du lägger dem, tack vare många laddningsspolar. Mindre väntat är att det går bra att lägga en mobil över de två laddningsplatserna för hörlurar. Det kan du faktiskt ana dig till då plattan har tre stycken rektanglar i lagom mobil-storlek.

Det går också bra att ladda din Apple Watch med plattan. Eller rättare sagt, det följer med ett fäste där du kan klämma fast din laddningspuck. Hade du sett fram emot ett till ställe att ladda klockan på blev du alltså snuvad. Tidigare hade vi gett plattan ett minus för detta. Men med introduktionen av den nya usb-c-laddningspucken för Apple Watch 7 finns det faktiskt inga tredjepartsladdare med snabbladdning. Med denna lösning kan du alltså snabbladda även om du vill använda en platta som denna. Det kanske inte är så dumt ändå.

Mophie 4-in-1 wireless charging mat
Foto: Jonas EkelundDu måste använda din egen Apple Watch-laddningspuck.

Som en bonus finns det även en laddningsport på baksidan med usb-a. Tanken är naturligtvis att du skulle plugga in din Apple Watch-laddningspuck där, men det håller ju inte när Apple har gått över till usb-c. Lite dålig tajming för Mophie. Naturligtvis skulle du istället kunna ladda exempelvis ytterligare en mobil eller varför inte trådlösa proppar som Beats Studio Buds som inte har trådlös laddning av etuiet.

Prestanda och kompatibilitet

Trådlös laddning är i grunden 5 watt, men en kompatibel laddare kan ladda Iphone med 7,5 watt eller utvalda Android-mobiler med 10 watt. Mophie anger att plattan kan ladda med 10 watt men säger ingenting alls om vilka mobilmärken det kan tänkas vara kompatibelt med. Att den inte är anpassad för Iphone kan vi nästan utgå ifrån, för annars hade de absolut skrivit ut det som en fördel i produktbeskrivningen.

Mophie 4-in-1 wireless charging mat
Foto: Jonas EkelundLångsam trådlös laddning enligt appen Ampere.

Märkligt nog lyckades vi inte få den att ladda med 10 watt varken med en Samsung Galaxy Note 20 eller en Samsung Galaxy S21 Ultra. Åtminstone enligt appen Ampere laddades de bara med standard 5 watt. Detta trots att de laddades utan skal, även om det ska funka med upp till 3 millimeter tjocka skal.

Vad vi enklare kan kolla är hur mycket sprutt det är i usb-a-laddningsporten på baksidan. Vi lyckades få ut väntade 4,5 watt, vilket är standard för usb-a. Det är alltså helt okej för att ladda småprylar som hörlurar och klockor, men vi skulle inte ge oss på att ladda en Ipad om du inte vill vänta hela dagen.

Mophie 4-in-1 wireless charging mat
Foto: Jonas EkelundFör lite kräm för att ladda en Ipad snabbt.

Specifikationer

Testad produkt: Mophie 4-in-1 Wireless Charging Mat
Tillverkare: Mophie
Testad: Oktober 2021
Systemkrav: QI-kompatibla enheter
Kapacitet: 4 enheter + Apple watch
Effekt: 10 watt per enhet
Mått: 28 x 19 x 1,6 centimeter
Vikt: 606 gram
Rek. pris: 1 595 kronor
Pris: 1 157 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5