Nya Macbook Pro har en ny version av gamla Magsafe-kontakten som Apple kallar Magsafe 3. Den största skillnaden mot tidigare är att den använder särskilda usb-c-kablar som sedan ansluts till vanliga usb-c-laddare.

För 16-tumsmodellens del innebär det flera intressanta nyheter.

Själva laddaren är Apples första som använder galliumnitrid, vilket medför mindre storlek och högre värmetålighet. Materialet har de senaste åren blivit vanligt i lite lyxigare laddare.

Desto mer intressant är att den är marknadens första laddare att följa den nyligen ratificerade usb-pd 3.1-standarden som ger ett standardiserat sätt att förse prylar med upp till 240 watt, rapporterar The Verge. Apples laddare klarar 140 watt vilket räcker för att snabbladda batteriet i 16-tums Macbook Pro.

9 to 5 Mac påpekar att standarden är så ny att det hittills inte finns några andra kablar än den nya Magsafe-kabeln som kan hantera mer än 100 watt.

Thunderbolt-kontakterna i 16-tums Macbook Pro följer däremot inte usb-pd 3.1-standarden och därför kan du inte snabbladda datorn via dessa utan enbart via Magsafe-kontakten. 14-tumsmodellen däremot kan snabbladdas med 96 watt.