Betaversionerna av Mac OS 12.3 och Ipad OS 15.4 släpptes häromdagen, och med en överraskning: Apple lade äntligen till Universal Control, den efterlängtade funktionen som visades upp på WWDC21. I slutet av förra året meddelade Apple att lanseringen av Universal Control skulle försenas till i vår, vi förväntade oss inte att se den förrän åtminstone i mars.

För den oinitierade: Universal Control låter dig använda en Ipad som en extern skärm för din Mac. Det krävs inga kablar, ingen omstart, inget behov av att klicka på något och viska ”snälla fungera” till datorn, det fungerar helt magiskt bra. Från vårt förstatest kan vi bara hålla med, även den första betan fungerar sjukt bra.

Anslut Ipad och Mac

Innan du kan börja krävs en del installation som involverar din Mac. Universal Control är aktiverat som standard på Mac och Ipad, men du måste gå till Skärminställningar i Systeminställningar och välja Lägg till skärm och sedan välja din Ipad. Du behöver inte göra något på din Ipad, men bluetooth, wifi och Handoff måste vara påslagna.

När allt är klart placerar du din Ipad nära din Mac. Apple rekommenderar att de är högst tio meter från varandra, i princip räckvidden för bluetooth. Sedan rör du muspekaren på din Mac förbi kanten av skärmen. En stapel visas på din Ipad-skärm, som liksom varslar om att magiska grejer är på väg att ske. Flytta muspekaren lite till och –voilà! – du använder nu Ipad via musen (eller musplattan) på din Mac.

Ett sidofält visas när du gör den första anslutning mellan Mac och Ipad.

När du väl har utfört den första interaktionen mellan Mac och Ipad kan du flytta mellan dem utan problem – sidofältet som dök upp vid den första anslutningen visas inte ens längre. Jag stötte inte på några som helst problem under de första timmarna jag använde Universal Control.

Koppla ur, anslut igen

Om du använder Ipad som en extern skärm till din Mac och vill använda din Ipad som vanligt, är det bara att växla tillbaka till startskärmen på Ipad. När du vill återansluta igen, tryck på Universal Control-ikonen i Dock på din Ipad.

När jag stängde av Ipad och sedan slog på den kunde jag inte ansluta genom att placera Ipad bredvid datorn. Jag var tvungen att gå in i inställningspanelen Skärminställningar och lägga till Ipad som skärm. Det var där jag såg inställningen jag missat: ”Återanslut automatiskt till en närliggande Mac eller Ipad.

Styr Ipad med Mac

När du använder Ipad via Universal Control ser markören ut som en större punkt. Punkten ändrar färg beroende på vad den rör sig över – den blir vit om den rör sig över mörka färger eller ikoner eller mörkare när det är ljusare färger. Du kan använda Ipad precis som vanligt med pekgränssnittet. Det är i princip samma upplevelse som om du använder Magic Keyboard med en Ipad Pro.

En fil som dras från en Mac måste släppas på en Ipad-app.

Jag kunde dra en fil från Ipads Foto-app till skrivbordet på min Mac. Men när jag drog en bild från Mac till Ipads startskärm försvann ikonen och jag kunde inte hitta filen någonstans. Anledningen är att du måste dra filen från Mac till en öppen app på Ipad. För en bild måste du således dra den till Foton, Filer eller någon annan app.

Ipad som extern skärm

Konfigurering av Ipad som extra Mac-skärm görs också genom inställningen Bildskärmar. Du kan välja att antingen spegla din Mac eller utöka ditt skrivbord.

Apple tillhandahåller ett pekskärmsfält på sidan av Ipad-skärmen, som du kan använda om du vill utföra inmatning via pek. Till exempel, med Ipad inställd för att spegla Mac, öppnade jag Pages, och sedan kunde jag skriva in dokumentet med skärmtangentbordet från sidofältet. Den har tangenter för Shift, Control, Option och Command, samt tangenter för att få menyraden och Dock att dölja eller visas. Det finns också en tangent för att koppla bort Ipad från Mac.

Sammantaget var min första erfarenhet av Universal Control fantastisk. Under testet, som varade ett par timmar, tappade jag aldrig anslutningen, det fanns ingen fördröjning och jag stötte inte heller på något udda beteende. Det här är betaversionen, så kallat ”work in progress”, men än så länge bådar det mycket gott.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt