När Apple släppte M1 i slutet av förra året stod två saker klart: Mac-datorer var mycket snabbare och framtiden var otroligt ljus.

Apples nuvarande M1-processor är baserad på 5 nanometers A14-processorn, som såg dagens ljus med Ipad Air och senare Iphone 12. Den har fyra högpresterande kärnor med 192 kilobyte L1-instruktionscache, 128 kilobyte L1-datacache och delad 12 megabyte L2-cache och fyra energieffektiva kärnor med 128 kilobyte instruktionscache, 64 kilobyte L1-datacache och delad 4 megabyte L2-cache.

Det gör totalt åtta kärnor fördelade mellan effekt och effektivitet, vilket leder till enorma hastighetsökningar jämfört med tidigare modeller. Apples system-on-a-chip har också en gpu med åtta kärnor i de flesta modeller (instegsmodellen av Macbook Air och 24-tums Imac har en 7-kärnig gpu) med 128 exekveringsenheter och upp till 24 576 samtidiga trådar.

M1

Minnet har också förändrats. Med M1 är lp-ddr4-minnet inte bara lött på moderkortet, det är faktiskt en del av själva processorn. Det betyder att det är snabbare och mer effektivt än tidigare, men det är också mer begränsat – du kan bara få 8 eller 16 gigabyte minne i en M1 Mac och det finns inget sätt att uppgradera efter köp. Slutligen har processorn en 16-kärnig Neural Engine, tillsammans med Secure Enclave och usb4/Thunderbolt-stöd.

M1 Pro och M1 Max — oktober 2021

Vi började höra om utvecklingen av M1X tidigare i år, men ryktena var inte helt korrekta. Apple kallar sina nästa generations processorer för M1 Pro och M1 Max, och som deras namn försiktigt alluderar är de ett stort steg över M1.

Byggd med samma 5 nanometersprocess som M1, har M1 Pro och M1 Max en ny 10-kärnig processor, inklusive åtta högpresterande kärnor och två högeffektiva kärnor, som ger hastigheter som är upp till 70 procent snabbare än M1. M1 Pro erbjuder upp till 200 GB/s minnesbandbredd med stöd för upp till 32 gigabyte enhetligt minne, medan M1 Max levererar upp till 400 GB/s minnesbandbredd med stöd för upp till 64 gigabyte enhetligt minne.

På grafiksidan har M1 Pro en 14-eller 16-kärnig gpu som är upp till två gånger snabbare än M1, medan M1 Max har ett 32-kärnigt grafikalternativ med upp till fyra gånger snabbare grafikprestanda än M1. Enligt Apple kan den nya M1 Max Macbook Pro rendera Pro Res-video i Compressor upp till 10 gånger snabbare jämfört med Intel 16-tums Macbook Pro. Dessutom har processorerna en 16-kärnig Neural Engine, ytterligare Thunderbolt 4-kontroller och en ny displaymotor som kan driva upp till fyra externa skärmar på M1 Max.

Apples M2-processor kommer sannolikt att dyka upp i nästa Macbook Air, som ser ut att få ny design med färger för att matcha 24-tums Imac. Enligt Bloomberg kommer Apples nästa generations processor ”att ha samma antal datorkärnor som M1, men klockas högre”. Det påminner om hur Apple uppgraderar A-serien, som har haft sex kärnor sedan A11-processorn, trots väsentligt förbättrad prestanda. När det gäller grafikprocessorn tror Bloomberg att antalet kärnor ökar från sju eller åtta till nio eller tio.

Macbook Air
Den färgglada nydesignen av Macbook Air kan vara den första M2-datorn.

M2 Pro och M2 Max — slutet av 2022

Enligt rykten planerar Apple en ännu mer avancerad processor för Mac Pro och möjligen för en större Imac. Chippet kommer sannolikt att ha flera nivåer av prestanda, som kan ”ha 20 eller 40 beräkningskärnor, bestående av 16 högpresterande eller 32 högpresterande kärnor och fyra eller åtta högeffektiva kärnor”, ​​enligt en Bloomberg. Chippet för stationära datorer ryktas också ha 64 kärnor eller 128 kärnalternativ för grafik, vilket skulle ersätta AMD:s grafikprocessorer i nuvarande modeller. De här specifikationerna är jämförbara med vad Intel och AMD erbjuder i sina toppmoderna processorer och skulle utmana de snabbaste datorerna, åtminstone på pappret.

Mac Pro
Apple utvecklar enligt uppgift en ny Mac Pro med en otroligt kraftfullt anpassad processor.

Apple kan mycket väl kalla den här processorn för M2X, men eftersom Mac Pro-processorn förmodligen skulle bli mycket snabbare är det inte omöjligt att det kommer att lyftas ur den ordinarie namngivningsprocessen och heta något annorlunda (Apple har tidigare använt ”Z” för vissa processorer för att indikera förbättrad grafikprestanda.) Mark Gurman rapporterade att nästa Imac sannolikt kommer att använda M1X- eller M2X-processor.

Det är också möjligt att Apple kopplar ihop två M1X-processorer i Mac Pro för att öka prestandan, en taktik som de senast använde med Power Mac G4 2001. Men vad än Apple planerar kan du förvänta dig att nya Mac Pro kommer att köra prestandacirklar runt dagens modell och tillgodose enorma krav. En processor och dator som inte är avsedd för oss dödliga människor.

Originalartikel av Michael Simon
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt