Knappt fem år har gått sedan Apple visade upp den minst lyckade modellen av Macbook Pro, och en av de minst lyckade bärbara Macarna någonsin. Äntligen har Apple lyssnat på användarna och har valt prestanda och praktikalitet som ledstjärnor.

Nästan allt i nya Macbook Pro 14 och 16 tum är precis vad vi har väntat på. Skärmen är helt otrolig med 10 000 minilysdioder som ger 1 000 nits ljusstyrka och oled-liknande kontrast. Processorerna springer cirklar runt allt vad Intel har att erbjuda i laptops. Till och med grafiken ser ut att åtminstone komma i närheten av det bästa AMD och Nvidia har att erbjuda till en bråkdel av strömförbrukningen.

Men så var det den där lilla detaljen. Smolket i bägaren. Flärpen.

Macbook Pro har precis som Iphone och Ipad Pro en flärp mitt på skärmen. Här sitter datorns kamera, vilket frigör resten av skärmen att gå hela vägen ut till kanten av datorn. Det är oförklarligt och bedrövligt.

Jag har aldrig haft något emot flärpen på Iphone. I själva verket tyckte jag redan från början att den var en vettig kompromiss mellan att pressa in så mycket skärm som möjligt och Face ID:s avancerade sensoruppsättning. Men flärpen på Macbook Pro gör inte alls samma avvägning.

För det första har Macbook Pro inte något Face ID, så flärpen gömmer inget annat än en vanlig enkel webbkamera (och förmodligen en mikrofon). Om Iphone X hade nöjt sig med att lägga samma gamla selfiekamera i en flärp hade vi kanske inte varit lika förlåtande.

Dold flärp
Foto: AppleApples egna marknadsföringsmaterial visar Macbook Pro med flärpen dold och program i helskärmsläge utan menyrad.

Vad värre är: Mac OS menyrad är inte alls samma sak som Iphones statiska infofält. På Iphone vet du exakt vad som kan visas i infofältet, och det ligger alltid på samma plats. Klocka, gps, mobiltäckning, wifi, batteri. Punkt slut. Menyraden är dynamisk och en grundläggande del av Mac OS användargränssnitt. Olika program har olika många menyer och många mer avancerade program kan ta upp nästan hela menyraden på en liten skärm som 14-tums Macbook Pro.

Många användare med mer avancerade behov har dessutom inte bara det öppna programmets menyer utan även ett stort antal menyradsprogram till höger. Jag har just nu 17 ikoner (och det är bara tack vare Bartender som döljer de resterande sju ikonerna jag använder mer sällan). På en 14- och 16-tumsskärm kommer dessa garanterat fylla mer än halva menyraden. Med flärp innebär det att vissa kommer ligga till höger och andra till vänster, med ett stort tomrum.

Då har jag inte ens kommit till programmenyer, som vi lär oss var de ligger med muskelminne. Många program kommer tvingas dela upp sina menyer så att till exempel Fönster och Hjälp hamnar till höger om flärpen. Det går kanske att lära sig leva med i sig, men vad händer när vi som vanligt kopplar in en extern skärm som inte har flärp? Plötsligt ligger menyerna som de gjorde förr utan tomrum, och våra hjärnor tvingas jobba för att hitta rätt.

Dessutom är flärpen ful, och fulheten blir värre av att den är onödig.

På Iphone gör flärpen nytta. Utöver att den hyser den så viktiga Truedepth-kameran visar ”Öronen” viktig information och de ger ledtrådar om de ytterligare funktioner du kan komma åt genom att svepa nedåt: kontrollcenter från höger öra och notiscenter från resten av överkanten.

På Macbook Pro är den enda förtjänsten att skärmen kan gå lite längre ut mot kanterna, men skillnaden är inte lika dramatisk som på telefonen. Och för det ska vi alltså tvingas betala med en flärp som inte bara ser dålig ut utan dessutom bryter upp användargränssnitt och minskar det tillgängliga utrymmet för menyer och menyradsprogram.

Alternativ design
En alternativ design med ett titthål för kameran istället för den gigantiska, fula flärp vi fick.

Alla andra lösningar hade varit bättre, till och med en popupkamera. Varför inte ett titthål som på Samsungs Galaxy-telefoner? Det är trots allt bara en ensam kamera och ett litet hål i skärmen hade varit betydligt enklare att dölja.

Mitt sparkonto tackar i alla fall för flärpen – något ny Macbook Pro blir det inte den här gången.