Apple har lanserat två nya processorer i Apple Silicon-familjen. De får inte namnet M1X som det tidigare ryktades om, utan kallas M1 Pro respektive M1 Max. Det kan bero på att varumärket M1 har byggts upp under det senaste året och att Apple vill både behålla det och ha två varianter med egna namn utan att börja med svårbegripliga namn som M1X och M1Z. Dessutom blir det samma uppsättning som med Iphone-familjen (fattas bara en M1 Mini för en ny 12-tums Macbook).

De båda chippen delar många komponenter med M1 men chippen har skalats upp och har också många förbättringar. Här är grundläggande specifikationer:

M1 Pro

System-on-a-chip, uppskalad version av M1-arkitekturen.
Upp till 200 GB/s minnesbandbredd.
Stödjer 32 GB enhetligt minne som delas av cpu, gpu och Neural Engine.
33,7 miljarder transistorer, dubbelt så många som M1.
8 eller 10 cpu-kärnor – 2 effektivitetskärnor, 6 eller 8 högpresterande kärnor.
14 eller 16 gpu-kärnor, dubbelt så många som M1.
Stöd för fler skärmar: Upp till två 6k-skärmar.

M1 Max layout
Foto: Apple

M1 Max

Bygger på M1 Pro, men ännu kraftfullare.
400 GB/s minnesbandbredd, nästan sex gånger mer än i M1.
Upp till 64 GB enhetligt minne.
57 miljarder transistorer.
10 cpu-kärnor.
24 eller 32 gpu-kärnor, enligt Apple fyra gånger snabbare än M1.
Stöd för upp till tre 6k-skärmar och en 4k-skärm utöver den interna.

Även maskinlärningskretsarna (Neural Engine) har blivit snabbare och bildbehandlingskretsen, som nu kallas Media Engine, är kraftfullare och har inbyggt stöd för Prores-formatet. Enligt Apple leder det till att den kan koda om Prores i Compressor tio gånger snabbare än den snabbaste Intel-bestyckade 16-tumsmodellen av Macbook Pro.

M1 Pro och M1 Max har också fler thunderbolt-styrkretsar än M1 och därmed stöd för fler externa anslutningar. Utöver fler externa skärmar handlar det om fler lagringsenheter, externa ljudkort, videoinspelningskort och annat.