Det är en spännande tid att vara Mac-användare. Ikväll kommer Apple att hålla sitt ”Unleashed”-event, som förväntas ge oss nya Macbook Pro med nästa generation av Apples processor. När M1 debuterade var inget annat än spektakulärt och M1X kommer förmodligen ta ett ännu större prestandasprång. Det och den ryktade omdesignen i Apples kommande Macbook Pro gör ”Unleashed” till årets mest efterlängtade Apple-evenemang.

Men det finns en reell möjlighet att spänningen kommer att dämpas av krafter som ligger utanför vår kontroll och även Apples. Rapporter om komponentbrist i teknikindustrin har varit mer eller mindre regel under 2021 och det finns inga tecken på att situationen kommer att förändras till det bättre. Moody's Analytics sa i en rapport förra veckan att leveransproblemen kan bli ännu värre. Vi har i flera månader hört rykten om att Macbook Pro redan har försenats på grund av produktions- och leveransproblem. Det föreligger således en risk att datorn kommer att vara nästan omöjlig att hitta när den börjar säljas.

”Pc-industrin fortsätter att ha logistiska utmaningar och tyvärr har dessa inte sett någon större förbättring de senaste månaderna”, säger IDC-analytikern Jitesh Ubrani i en ny rapport. I en separat rapport upprepade Canalys-analytiker Ishan Dutt samma sak och sade: ”Bristen på datorer förväntas pågå långt in i 2022, julhandeln kommer att få uppleva att en betydande del av orderna inte kan skickas.”

Ingen vill höra ”ordern kan inte skickas” vid en tidpunkt då du kan köpa en ny Macbook Pro, men den nya datorn kommer med största säkerhet att vara en bristvara. Apple är visserligen det mest pengastinna och mäktiga företaget i teknikindustrin, men även de kan bara göra så mycket för att hålla jämna steg med efterfrågan – som förväntas bli mycket hög. Vid något tillfälle kommer komponentleverantörerna bara att rycka på axlarna och säga ”Vi gör allt vi kan.”

Utbud och krävande fans

Vi har redan sett det hända med Iphone 13. En Counterpoint Research-rapport som kom för ungefär två veckor sedan sa att halvledarbristen skulle drabba smarttelefonmarknaden, men Tom Kang från Counterpoint sa i rapporten att ”Apple verkar vara det företag som är mest motståndskraftig och minst påverkad av bristläget.” Samma dag som Apple tillkännagav sitt "Unleashed"-event rapporterade Bloomberg att Apple minskade sitt produktionsmål för Iphone 13 med så mycket som 10 miljoner enheter på grund av komponentbristen.

MacBook Pro MX1
Kunderna köande utanför Peking Apple Store under lanseringen av Iphone 13. Det kommer förmodligen inte bli kö för att köpa en ny Macbook Pro, men att gå till en Apple Store kan vara ett sätt att försäkra dig om att du får din bärbara dator i tid för julen.

Om du köpte en Iphone när den började säljas den 17 september kunde du förmodligen få den en vecka senare. Men leveransdatumet blev senare och senare redan 30 minuter efter att den gick att förbeställa och de blev ännu värre ju längre dagen gick. När det här skrivs tar det ungefär en månad att få leverans om du beställer en Iphone 13 Pro online. En Iphone 13 skickas inom tre veckor. Detsamma gäller många Apple Watch-modeller, Ipad mini och till och med nionde generationens Ipad.

Att vara ”minst påverkad” av bristen innebär en väntetid på tre till fyra veckor, vilket är en evighet när du vill köpa en ny glänsande Apple-produkt. Och med Macbook Pro kan det bli ännu värre. Även om Apple säljer många fler Iphones än Macbook Pro, är den ryktade M1X Macbook något helt annat. För det första är det den första ”Pro”-datorn som har Apples nästa generations processor och för det andra är det den första stora omdesignen av Macbook Pro på åratal. Det ryktas också att den har fler portar och funktioner, som vi trodde var borta för alltid. Efterfrågan på den nya datorn kan alltså bli extremt hög.

Eftersom den nya Macbook Pro kommer att ha ett nytt chipp vet vi inte hur mycket det kommer att påverkas av bristen. Det är möjligt att leveransen inte är lika försenad som med Iphone, men det är lika möjligt att det kan bli värre, på grund av följande: ny design, ny processor, begränsat med komponenter, leveranskedjeproblem och leverans-backlogg. Kort sagt, det kan vara den mest sällsynta Apple-produkten 2021.

Vad kan du göra för att få en ny Mac?

Leverantörer gör vad de kan, men som Canalys Rushabh Doshi uttrycker det: ”Med ett utbud som inte alls beter sig som vanligt har pc-leverantörerna svårare än någon annan, eftersom de hanterar ett invecklat och komplext problem med leverans och efterfrågan, där det inte finns någon magisk formel.”

Finns det något du kan göra för att se till att få en nyinköpt Mac i tid till julhandeln? Om du vet att du vill köpa en ny Macbook Pro, bör du lägga din beställning så snabbt som möjligt. Det betyder att du kanske måste lägga din beställning med detsamma istället för att vänta några dagar. Bor du nära en Apple Store lär du behöva hänga på låset innan de öppnar.

Du kan också kolla om Amazon eller någon annan stor teknikförsäljare har den, vissa Elgiganten har så kallade Apple shop-in-shops och de brukar få produkter före andra återförsäljare.

Men om inget av det fungerar och du får ett leveransdatum i december, eller ännu värre, 2022, kommer ändå allt att bli bra. Vi har redan väntat länge, vad är då ett par månader till?

Originalartikel av Roman Loyola
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt