När du sitter där med din nya Mac med M1-processor och surfar fram i hastigheter som skulle göra kapten Kirk grön av avund händer det att du skänker en tanke åt din gamla Macbook Pro från 2010. Minnet av denna trotjänare och allt ni gick igenom triggar ditt dåliga samvete. I ett försök att stilla det laddar du ned Microsoft Teams på din nya dator, i hopp om att den ska bli långsammare. Men det hjälper inte. Ditt dåliga samvete fortsätter att gnaga och din nya dator känner sig smutsig.

Vad som oftast är orsaken är att det sitter en gammal och trött eller till och med trasig hårddisk i din gamla dator. Liksom alla mekaniska apparater blir även en hårddisk gammal och sliten. Som tur är det enkelt och relativt billigt att åtgärda detta. Med en ny ssd-disk ökar du framför allt läshastigheten, vilket gör att datorn känns och blir mycket snabbare.

Allt du behöver är en liten stjärnmejsel, en ssd-disk och ett usb-minne. Om du inte har en stjärnmejsel kan du beställa ett set från Amazon Sverige för 67 kronor för 67 kronor, samma sak med usb-minne. Ett usb-minne med 128 gigabyte utrymme kostar 225 kronor hos 225 kronor hos Amazon. Överkurs: Om du har en gammal Ipod Nano kan du sätta den i disk mode (håll inne mittknappen och play/pause samtidigt i ungefär 10 sekunder) och sedan använda den som installationsminne. Tänk bara på att all musik kommer att raderas.

Ipod nano
Har du en gammal Ipod Nano kan du använda den som usb-minne. Håll inne mittknappen och play/pause samtidigt i ungefär 10 sekunder för att aktivera disk mode.

Innan du börjar, en liten checklista:

1. Börja med att ladda ned en äldre version av operativsystemet. Du kan ladda ned dem gratis här. Om du är osäker på vilket version du ska använda står det vilka årsmodeller systemet är kompatibelt med när du klickar på länken. Om du är osäker på hur gammal din dator är gör du så här: Klicka på Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen. Här kan du se vilken årsmodell din dator är.

Mac OS
Klicka på Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen. Här kan du se vilken årsmodell din dator är.

2. Ladda ned Diskmaker X Pro. Det finns olika versioner av den beroende på vilket operativsystem du kommer att installera. Följ anvisningarna i Diskmaker Pro för att skapa ett bootbart usb-minne. Den här delen är bäst att utföra på datorn som du ska byta disk på – har du en dator som kör Mac OS Monterey fungerar inte Diskmaker X. När programmet börjar bygga din bootdisk kommer du inte att se något. Men efter någon minut visas en notifiering som berättar hur många procent som kvarstår innan det är klart.

3. Spring iväg till närmaste Webhallen och köp en snabb ssd-disk. Undertecknad har tidigare bytt disk i flera datorer och har då använt Samsungs SSD EVO-diskar. De är snabba, pålitliga och har ett mycket överkomligt pris. En 512 gigabytes ssd-disk kostar 725 kronor hos kostar 725 kronor hos Amazon.

4. Nu ska du ha en liten stjärnskruvmejsel, ett bootbart usb-minne, en ssd-disk samt en gammal dator framför dig. Om någon del saknas, börja då att läsa om från punkt 1.

Steg 1

Se till att datorn är avstängd och koppla ur strömsladden. Placera datorn upp och ned, gärna på ett ljust underlag så du ser skruvarna om du skulle tappa en. De är pyttesmå och omöjliga att hitta på ett mörkt underlag. Det sitter tre skruvar som fäster bakstycket vid skärmens gångjärn, som är längre än övriga skruvar. Skriv gärna ned i vilket skruvhål de satt.

MacBook Pro
Lägg på minnet eller skriv ned vilka skruvhål de längre skruvarna ska ned i.

Steg 2

Dags att lokalisera hårddisken. Den sitter i nedre vänstra eller övre högra hörnet beroende på hur datorn är placerad.

Macbook Pro
Här är hårddisken.

Hårddisken är fäst med två stycken svarta byglar med orange detaljer. Det är två skruvar som du måste lossa. När du gjort det släpper bygeln och hårddisken är redo att plockas bort.

Byt hårddisk
Lossa bygeln som håller fast hårddisken.

Steg 3

Lyft upp hårddisken så att du kan koppla ur sladden. Om den nya hårddisken saknar fästskruvar på sidorna kan du skruva bort de som sitter i den gamla hårddisken och skruva in i den nya. Nu kan du koppla in den och placera den i datorn.

Byt hårddisk
Om de här skruvarna saknas på din nya hårddisk kan du skruva loss dem från den gamla disken.

Steg 4

Skruva tillbaka de svarta byglarna så att den nya hårddisken sitter ordentligt.

Steg 5

Skruva tillbaka locket. Koppla in strömmen och starta datorn. Du kommer nu att mötas av ett frågetecken. Det är för att datorn inte hittar någon bootsektor på hårddisken.

Byt hårddisk
Frågetecknet innebär att datorn inte kan hitta en bootbar hårddisk.

Stoppa in ditt usb-minne och det kommer att dyka upp som en orange installationsdisk. Dubbelklicka på den.

Steg 6

Nu har du kommit till återställningsmenyn. Öppna Skivverktyg. Högst upp i den vänstra spalten ser du din nya hårddisk. Klicka på den och välj formatera. Välj formatet Mac OS Extended. När hårddisken är formaterad stänger du Skivverktyg och väljer Installera om OS X. Följ sedan anvisningarna.

Byt hårddisk
Vergtygsprogrammen låter dig formatera hårddisken och sedan installera Mac OS på den.

Så mycket snabbare blir datorn

Vi benchmarkade hårddisken med programmet Novabench. Resultatet är talande, dock blev skrivhastigheten under förväntan. Vi vet inte exakt vad detta beror på, men läshastigheten, som gör att datorn känns snabbare, blev nästan fem gånger snabbare än med originaldisken från 2010. Det märks direkt när du exempelvis öppnar Word eller Excel – det blir en klart rappare dator.

Benchmark
Läshastigheten på originalhårddisken var 50 MB/s medan skrivhastigheten låg på 42 MB/s. Efter att vi bytt hårddisk till en modern ssd hamnade skrivhastigheten på blygsamma 51 MB/s, men läshastigheten ökade till 191 MB/s. En förbättring med över 400 procent!

Går det att uppgradera min gamla Imac?

Ja, det går. Det är inte svårt men kräver lite mer av dig. Det första du måste göra är att lossa skärmen. Detta gör du genom att fästa ett par sugkoppar i de övre hörnen och sedan dra. Skärmen är nämligen fäst med magneter. Men var försiktig, skärmen är fäst i moderkortet med några sladdar som du måste lossa. När du väl har gjort det är datorns innanmäte blottat.

Hårddisken i en Imac är av en 3,5 tums modell. Avsevärt större än en 2,5 tums ssd-disk, vilket du kommer att bli varse när du ska fästa den i datorn – den mindre storleken gör att hålen för skruvarna inte matchar vaggan där den gamla hårddisken satt. Det går att fuska och bara fästa den med en skruv. Alternativet, vilket är det rätta att göra, är att köpa en hårddiskvagga som gör att du kan fästa hårddisken med alla skruvar.

En annan spännande funktion är att det sitter en temperaturmätare fäst på hårddisken. Du kan inte fästa den på den nya ssd-disken. Det enda du kan göra är att ignorera den. Problemet då är att datorns fläktar kommer att gå på högvarv när du använder den. Som tur går det att lösa. Ladda ned SSD Fan Control. Programmet är gratis och låter dig ställa in fläkthastigheten såväl manuellt som automatiskt.

SSD Fan Control
SSD Fan Control är gratis och låter dig ställa in fläkthastigheten på datorn.

Kom ihåg att allt du gör är på egen risk!

Datorerna nedan går relativt enkelt att uppgradera på ovan nämnda sätt. Om du har en Imac som använder Apples ”fusion drive” (finns på Imac som lanserades sent 2012) är det en annan femma, och vi avråder dig från att försöka om du inte är helt säker på vad du gör.

  • Macbook Unibody aluminum 2008
  • Macbook Unibody plast 2009
  • Macbook Pro 13, 15 & 17
  • Imac 2007-2012