Jony Ive var kvar alldeles för länge på Apple, och hade alldeles för mycket makt. Så länge Steve Jobs var vd hade de ett kreativt utbyte som ledde till fantastiska designer, men Steve lät aldrig Jonys extrema minimalism ta över. De första åren med IOS och användandet av ”skeumorfisk” design är det tydligaste exemplet, för så fort Steve var borta och Apple gav Jony Ive det övergripande ansvaret även för estetiken i IOS fick vi den platta IOS 7-designen och åratal av svårigheter att se vad som är en knapp och vad som bara är text.

Sen kom 2016 års Macbook Pro med sitt hatade tangentbord, den enskilda Apple-produkt som allra mest har frångått Steve Jobs grundläggande idé om att design framför allt handlar om funktion. Vilken tur att Jony Ive tröttnade, lade sig i allt mindre och till slut sade upp sig.

Åratal av Jony Ive som Apples designchef och hans starka inflytande över all design på företaget försvann inte över en natt, men nu börjar vi äntligen skönja ett Apple som bryr sig mer om funktion än tunna, lätta prylar. Iphone 13-familjen är varken tunnare eller lättare än sina föregångare, och under ett par år har Apple valt att göra precis det som användare i många år har efterfrågat: Välja längre batteritid framför tunnare produkter.

Iphone 12-familjen hade kraftigt förbättrad batteritid jämfört med Iphone 11-familjen, och Iphone 13-familjen fortsätter i samma spår. För bara några år sedan tog vi för givet att ett nytt strömsnålare A-chipp skulle användas för att fila bort ytterligare en millimeter på chassit.

Touch Bar och fjärilstangentbordet
Lågvattenmärke – Macbook Pro med touch bar och fjärilstangentbordet från 2016.

Nya Macbook Pro blir ett lackmustest

Nästa vecka väntas Apple lansera nya modeller av Macbook Pro som blir de första modellerna på många år med helt ny formgivning. Hemlighetsmakeriet har varit stort och relativt effektivt, så vi vet egentligen inte så mycket mer än en del tekniska specifikationer.

De flesta verkar mest intresserade av hur snabb M1X-processorn är, men själv är jag mer nyfiken på om Apple har fortsatt på den nya inslagna vägen. Kommer produktivitet och användbarhet trumfa det rent estetiska? Avväganden mellan tjocklek/vikt och batteritid är ett av de viktigaste ställningstagandena Apple kan göra för en dator som under de kommande åren kan bli en av de vanligaste bland professionella användare.

Mer minne och lagring drar också mer ström, och Apple har tidigare snålat med framför allt minnet för att förlänga batteritiden. Här har företaget alltså ytterligare en chans att visa att funktion är det viktigaste: Många proffsanvändare behöver stora mängder minne. Vågar Apple offra tunnhet och låg vikt för att gå användarna till mötes?

Egentligen hade jag helst sett två varianter av Macbook Pro: En tunnare och lättare med kortare batteritid som är perfekt för de som har med sig datorn till olika arbetsplatser, men nästan alltid kan ansluta till elnätet, en aningen tjockare och tyngre med så bra batteritid att du kan jobba från gryning till sent på kvällen utan att ladda, oavsett vad du gör med datorn. Men det blir så klart bara en, och jag hoppas på något mer åt det senare.

Nästa dröm: Släpp apparattänket

Även om Apple verkligen har lyssnat och nya Macbook Pro är allt vi drömt om i fråga om prestanda och batteritid finns något annat som också kan sägas härstamma från Jony Ive – förvandlingen av Macar från datorer till slutna apparater. Under åren har fler och fler komponenter blivit fastlödda på moderkortet och idag går det knappt att reparera eller uppgradera något alls i en Mac.

Det här håller inte i det långa loppet. Hur mycket Apple än skryter om återvinningen av gamla Macar kvarstår det faktum att tillverkningen av miljontals datorer är en belastning på miljön, och Apples modell är ”slit och återvinn”. Vi måste alla börja göra uppoffringar för miljön, och för Apples del borde det innefatta att företaget slutar behandla datorer som engångsprodukter.

Nog borde ett företag med Apples resurser kunna utveckla tekniker som gör det möjligt att göra datorer som både går att reparera och uppgradera utan att de blir så mycket större, tjockare och tyngre? Utbytbart internminne och lagring måste inte vara i form av kretskort som tar upp en massa plats. Apple skulle kunna göra framtidens Macar många gånger mer långlivade, om det verkligen menade allvar med allt vurmande för miljön.