Apple har nu släppt en rapport som pekar ut riskerna med så kallad side loading. I rapporten framgår riskerna för det mobila ekosystemet om side loading blir tillåtet. Enligt Apple har hoten förvärrats på grund av ett ökat beroende av mobila enheter, som drivs av coronapandemin.

Anledningen till Apples charmoffensiv är att trycket på dem har ökat sedan rättegången med Epic Games inleddes. Argumenten som förs fram i rapporten är dels sakliga, dels domedagsprofetior.

Sidoladdning är dock ett erkänt säkerhetshot. Regeringar och internationella myndigheter över hela världen, inklusive Enisa och Europol i Europa, avråder från att ladda ned appar från tredjepartsappbutiker. Apple menar att Digital Markets Act (DMA), i sin nuvarande form, ger mandat till side loading, vilket öppnar för fler cyberhot och skadlig kod. DMA skulle undergräva målet med cybersäkerhet genom att göra mobila enheter till den svagaste länken.

Vid pressträffen fick Apple frågan hur det kommer sig att Mac OS inte har samma begränsningar som IOS. Svaret var ”Mac och Iphone är inte samma sak, du har mer känslig och personlig data på din telefon, till exempel information om din hälsa, vilket inte är lika vanligt på datorn.” Visst har de en poäng, men det finns trots allt hur många som helst som har lika viktig information på sin dator.

I sitt senaste State of the Union-tal förra månaden sade EU-kommissionens ordförande von der Leyen att det är viktigt att stärka EU:s cyberförsvar: ”Om allt hänger ihop kan allt hackas. [...] Vi ska inte bara vara nöjda med att ta itu med cyberhotet, utan också sträva efter att bli ledande inom cybersäkerhet. Det borde vara här i Europa där verktyg för cyberförsvar utvecklas.”

Så sent som i förra veckan uppmanade EU:s Europaparlamentet att stärka Europas cyberförsvarskapacitet och bygga ”en gemensam vision för att uppnå onlinesäkerhet”.

Apple har en poäng i att side loading öppnar för skadlig kod, utpressningsförsök och mycket annat skräp som framför allt finns på Android. Och samtidigt har de en poäng när de igår sade att ”den som köper en Iphone vet att den är låst till App Store.”

Men elefanten i rummet är trots allt länkar som leder till betalning utanför App Store, något som Apple inte alls vill prata om. Det finns givetvis mycket att säga om detta. Apple tjänar mellan 15-30 procent på alla köp som görs inuti appen. Med tanke på att det finns över 2,5 miljarder aktiva IOS-enheter är det mycket pengar som rullar in till Apple. Den här rapporten från Apple påminner lite om hur en trollkarl lurar oss att titta på hans högra hand medan kaninen försvinner i den vänstra skjortärmen. De pratar gärna om farorna med side loading, men inte anledningen till varför de pratar om side loading.

Om Apple skulle tillåta länkar som leder till betalning utanför App Store kommer debatten om side loading om än inte att upphöra, men åtminstone reduceras till en viskning. Å andra sidan erbjuder Apple en säker lösning med App Store. Appar kontrolleras innan de godkänns, en app som trots allt slinker igenom kontrollen kan stoppas även om den redan har installerats.

Ett säkerhetssystem som Apple implementerat kostar pengar. Likaså kostar även plattformen som Apple tillhandahåller med App Store och som enligt Statista betalat ut sammanlagt 200 miljarder dollar till utvecklare. Det är lätt att kalla Apple för giriga, men då blundar man för faktumet att de har gjort tusentals (om inte fler) små apputvecklare till dollarmiljonärer, skapat 10 000-tals jobb och att de gett oss en plattform som är bra mycket säkrare än Android.

En sak är säker, Apple behöver se över vissa av sina drakoniska regler för App Store. Annars kommer den med all säkerhet att förlora sin särställning som enda plattform att ladda ned appar till din Iphone.