Testad produkt: Logitech MX Keys Mini for Mac
Pris: Från 1 290 kronor på Mediamarkt

För ett par månader sedan tittade vi närmare på det trådlösa tangentbordet MX Keys för Mac, och blev riktigt förtjusta. Sedan dess har det mer eller mindre blivit vårt standardtangentbord till den stationära Macen. Men det är för klumpigt att ta med sig i väskan och ska du använda det till Ipad behövs inget numeriskt tangentbord. Lagom till att Apple äntligen släppte en ny Ipad Mini kom som på beställning det likaledes mindre MX Keys Mini.

Logitech MX Keys Mini for Mac
Foto: LogitechLogitech MX Keys Mini for Mac
Betyg 4 av 5

Omdöme

Varför ska du spendera mer på Logitechs tangentbord än på Apples? Ett bra skäl är finesserna. Originalet är bara ett tangentbord, punkt slut. Med Logitechs får du bakgrundsbelysta tangenter, möjlighet att växla mellan tre datorer, samt flera praktiska snabbkommandon. Vi tycker också ergonomin är bättre, även om Apples tangentbord är mindre och lättare i väskan.

Positivt

  • Skönt att skriva på och lätt att få upp farten
  • Tystare än Apples slamriga tangentbord
  • Praktiskt med upplysta tangenter när belysningen är svag

Negativt

  • Nya funktionstangenter ställer till det för muskelminnet
  • Dubbelt så tjockt och tungt som Apple Magic Keyboard

Design och konstruktion

Det är svårt att inte jämföra MX Keys Mini med Apples egna lilla Magic Keyboard. De har liknande storlek, har samma användningsområde och det skiljer bara en hundralapp i pris. Till Apples fördel för en gångs skull! MX Keys är cirka två centimeter större på båda ledderna, dubbelt så tjockt och väger mer än dubbelt så mycket. Det spelar roll om du packar lätt.

Logitech MX Keys Mini for Mac
Foto: Jonas EkelundMini är ganska exakt lika stort som MX Keys minus den numeriska delen.

Om du däremot håller dig hemma spelar det absolut ingen roll, snarare tvärtom. Eftersom tangentbordet är tjockare har tangenterna en längre slaglängd. Skriver du mycket spelar det faktiskt roll både för känslan och för skrivhastigheten. Om det är lättare att känna att du har tryckt ner tangenten tillräckligt kan du snabbare flytta fingret till nästa tangent.

Logitech MX Keys Mini for Mac
Foto: Jonas EkelundMac-tangenterna vi är vana vid

Med mer plats till förfogande har Logitech också kunnat kosta på sig att skåla tangenterna. Det gör det lättare att känna med fingret var tangenten är, vilket gör att du snabbare kan hitta mitten och trycka till. Den tjockare mekanismen har också gjort tangenterna stabilare, vilket gör att det smattrar mindre när du hamrar på tangenterna. Uppskattat av omgivningen både på kontoret och på resande fot.

Funktioner och användarupplevelse

Till skillnad från Apples tangentbord har MX Keys bakgrundsbelysta tangenter som gör det betydligt lättare att jobba i svag belysning. Det har dessutom en närhetssensor som gör att det bara lyser upp när du faktiskt har händerna på det. Hur starkt det lyser är dessutom reglerat i förhållande till omgivande ljus, så att det inte är störande ljusstarkt exempelvis på flyget.

Logitech MX Keys Mini for Mac
Foto: Jonas EkelundBakgrundsbelysning är riktigt praktiskt

Än mer intressant blir det när du tar en närmare titt på funktionstangenterna. Liksom på det större tangentbordet finns det tre knappar för att växla mellan datorer. Du kan alltså använda samma tangentbord till din tjusiga Imac, din Mac Mini och din Ipad. Detta utan att behöva gå in i inställningarna, det är bara att trycka på en knapp för att byta.

Logitech MX Keys Mini for Mac
Foto: Jonas EkelundNu lättare än någonsin att göra texter oläsliga!

Vi har också fått funktionstangenter för att aktivera diktering, ta en skärmavbild och för att stänga av mikrofonen. Det senare en funktion helt klart inspirerad av alla videokonferenser vi fått vänja oss vid under pandemin. Där finns också en knapp för att kalla upp emojis, oavsett om det är något som finns som standard i programmet du använder. Precis vad vi behöver, fler lipande gubbar i texterna.  

Prestanda och slutsats

Tangentbordet laddas med en usb-c-kabel som du exempelvis kan plugga in i datorn. Bakgrundsbelysningen i tangenterna har tyvärr en ganska dramatisk påverkan på batteritiden. Det klarar sig bara cirka 10 dagar, att jämföra med Magic Keyboards 30 dagar. Å andra sidan är en mer rättvis jämförelse utan bakgrundsbelysning och då klarar sig MX Keys Mini i hela 5 månader.

Logitech MX Keys Mini for Mac
Foto: Jonas EkelundSnabbtangenterna sitter inte där vi är vana från storebror MX

De nya funktionstangenterna är visserligen praktiska, men genom att de flyttat om var knapparna sitter orsakar det förvirring. Speciellt vi som växlar mellan tangentbord och är vana vid att F1 och F2 är ljusstyrka, lyckas helt plötsligt byta till en annan dator i stället. Vissa funktioner, som bakgrundsbelysningen är något vi skulle ha svårt att vara utan om vi skulle gå tillbaka till Apples. Men framför allt är det att det är så enkelt att ha samma tangentbord till flera enheter som gör att vi aldrig kommer gå tillbaka.

Specifikationer

Tillverkare: Logitech
Testad: Oktober 2021
Tangenter: Nordiska
Anslutning: Usb-c, Logi Bolt, Bluetooth LE
Bakgrundsbelysning: Ja, närhetssensor
Batteritid: 10 dagar (belysning), 5 månader (utan)
Mått: 30 x 13 x 2 centimeter
Vikt: 506 gram
Rek. pris: 1 299 kronor
Pris: Från 1 290 kronor på Mediamarkt

Betyg: 4 av 5