De senaste Iphone-modellerna har en väldigt bra kamera. Men det är svårt att komma ifrån att det är långt ifrån idealt att klämma en mobil mellan fingrarna, samtidigt som du försöker komponera bilden och sen trycka av fotot utan att råka skaka till mobilen. Vi har därför letat rätt på de bästa hållarna, lamporna, greppen och linserna som tar ditt fotograferande till nästa nivå.

Anker LED-blixt till Iphone
Foto: AnkerAnker led-blixt till Iphone.

Anker led-blixt till Iphone

Mobilblixtar är ett skämt och Iphone är inget undantag. Om du verkligen behöver lysa upp ditt motiv behövs en extern blixt med lite kraft, men hur får du kameran att utlösa den? Svaret är Ankers blixt med en Lightningkabel som kamera-appen kan utlösa. Den har fyra gånger större ljusstyrka och dubbla räckvidden mot Iphones blixt. En laddning räcker till 10 000 bilder, eller i videoläget till 50 minuters filmning.

Pris: 569 kronor hos Apple

Apple Lightning till usb eller sd-kamerakortläsare
Foto: AppleLightning-adaptrar

Apple Lightning till usb eller sd-kamerakortläsare

Många av oss använder fortfarande riktiga kameror för att plåta och använder Apple-prylarna för redigering och delning av foton. Med Lightning till usb-adaptern kan du koppla in kameran direkt i mobilen, medan du får plocka ur sd-kortet med minneskortsläsaren. I båda fallen öppnas appen Bilder och du kan välja vilka bilder som ska importeras och laddas upp till Icloud.

Lightning till usb 3: 395 kronor på Elgiganten
Lightning till sd-kortläsare: 294 kronor hos Proshop

Ayizon telefonhållare på flexibel arm
Foto: Ayizon Ayizon telefonhållare på flexibel arm.

Ayizon telefonhållare på flexibel arm

Ska du ta bilder, eller för all del filma, rakt uppifrån är det ett elände att försöka hitta något sätt att montera mobilen. Såvida du inte köper någon avancerad videorigg i fotoaffären. Då är denna flexibla arm, inspirerad av gamla hederliga skrivbordslampor, en billig och fungerande lösning. Klämman håller även största Iphone-modellen och kan belastas med 500 gram.

Pris: 246 kronor på Amazon

Cliquefie Sway
Foto: Cliquefie Cliquefie Sway.

Cliquefie Sway håller mobilen stadigt

Sway är en smidig en-axlig gimbal som hjälper dig ta stadigare foton och videor. Ett inbyggt stativ låter dig rigga upp den för att exempelvis plåta dig själv, annars finns ¼-tumsgänga för att fästa på standardtillbehör. En passiv blixtsko låter dig montera tillbehör som videolampor eller mikrofon. Den tar minimalt med plats i hopfällt skick.

Pris: 799 kronor hos Apple

Hama BRS3 fjärrutlösare
Foto: HamaHama BRS3 fjärrutlösare.

Hama BRS3 fjärrutlösare för kreativare bilder

Det är mer eller mindre omöjligt att trycka till på skärmen för att ta en bild utan att skaka till mobilen. Resultatet är oskarpa foton. Då är det bättre att klämma av bilden med en fjärrutlösare. Den gör det dessutom möjligt att rigga upp mobilen för att ta självporträtt med huvudkameran, eller rigga upp den för att ta bilder av djur och fjärrstyra när bilden ska tas.

Pris: 59 kronor hos Conrad


Läs också vår genomgång av video-kit för Iphone

Joby Griptight Pro 2 Gorillapod
Foto: Joby Joby Griptight Pro 2 Gorillapod

Joby Griptight Pro 2 Gorillapod

Ska du rigga upp din kamera på något ojämnt ställe, eller försöka få fast den på ett räcke, då har Gorillapod länge funnits som en räddare i nöden. Dess flexibla ben kan viras runt det mesta och naturligtvis finns den med fäste för din mobil. Hållaren kan roteras för landskaps- eller porträttläge. Den har även en blixtsko så att du kan montera tillbehör på den.

Pris: 694 kronor på Proshop

Linocell Selfie-stick med stativ och Bluetooth-avtryckare
Foto: Kjell & CoLinocell Selfie-stick

Linocell Selfie-stick med stativ och bluetooth-avtryckare

Det självklara tillbehöret för narcissisten eller för den som faktiskt behöver filma sig själv på språng. Den är inte mer än 2 dm under transport men kan dras ut till 6 dm under användning. Fästet kan vinklas 180 grader så att du faktiskt kan filma andra saker ur kreativa vinklar. Bluetooth-fjärrutlösaren är avtagbar. Handtaget kan även fällas ut till ett stativ så att du kan ställa den på en plan yta.

Pris: 249 kronor hos Kjell & Company

Moment Pro tripod mount for Magsafe
Foto: MomentMoment Pro tripod mount for Magsafe

Moment Pro tripod mount for Magsafe

Vill du montera din Iphone på ett stativ eller hänga på en lampa finns det gott om olika klämmor där ute. Alla med olika typer av fjädrar eller skruvar. Men inget är lika smidigt som Moments, som bara snäpper fast med Magsafe på din Iphone 12 eller 13. Standardgänga i botten och tillräckligt lång för att användas i porträtt- eller landskapsläge. Samt en blixtsko för att fästa tillbehör.

Pris: 60 dollar hos Moment

Moment Macro 10x lens
Foto: MomentMoment Macro 10x Lens.

Moment Macro 10x Lens för extrema närbilder

Iphone 13 Pro har visserligen fått ett makroläge för närbilder. Men vill du komma ännu närmare och få ännu bättre skärpa är det dags för en professionell extern lins. Moment har även tele-, vidvinkel-, fisheye- och anamorfiska linser. Det fiffiga med dem är att de fästs i Moments skal, så när du byter mobil är det bara skalet du behöver byta ut, och ett sånt måste du ju ändå köpa.

Pris: 130 dollar hos Moment

Shiftcam Progrip
Foto: Shiftcam Shiftcam Progrip.

Shiftcam Progrip gör Iphone till en kamera

Ett av problemen med att plåta med mobilen är att ergonomin är förskräcklig. Ska du ta fler än enstaka bilder är detta kameragrepp en stor förbättring med ett rejält grepp och en naturligt placerad avtryckare. Den har dessutom en inbyggd powerbank så att du kan hålla på längre. Kan dessutom utrustas med handrem, blixtsko, lampa och externa linser.

Pris: 120 dollar hos Shiftcam