Apple var den huvudsakliga vinnaren när domen föll i den uppmärksammade konflikten med Epic Games, men på en punkt fann domaren att Epic hade rätt: Apple har inte rätt att förhindra utvecklare att skicka användare vidare till externa butiker.

Det här tänker företaget Paddle utnyttja, och har nu presenterat ett alternativ till Apples köp-i-appen som utvecklare kommer kunna utnyttja för att sälja digitala produkter i sina IOS-appar till ett lägre pris än via Apple.

Paddle tar tio procent av beloppet i avgift för alla belopp under tio dollar eller motsvarande i lokala valutor. För större belopp är avgiften fem procent plus 50 cent.

Förutom lägre priser lockar Paddle med möjligheten att kommunicera direkt med kunderna via e-post och därmed att kunna hjälpa till med betalningsproblem, återköp. Prenumerationer kan pausas, priser sättas fritt inklusive olika priser i olika regioner, och utvecklare kan erbjuda rabattkoder.

Epic har överklagat domen och det är inte säkert att högre instans kommer döma likadant på denna punkt. Paddle är uppenbarligen berett att sätta Apple på prov och ska lansera den nya tjänsten 7 december, samma dag som domens tidsfrist för Apple att börja tillåta referenser till externa betalningssystem går ut. Det återstår att se om några apputvecklare vågar det också.