Testad produkt: Apple Iphone Leather Wallet with Magsafe A2688
Pris: 444 kronor hos Amazon Sverige

Under presentationen av nya Iphone 13 nämnde Apple i en bisats att det nu finns en ny Magsafe-plånbok som är kopplad till Hitta-appen. De verkar dessutom ha bytt ut den gamla i affären mot den nya, istället för att sälja dem parallellt. Vi kan se att färgerna är nya och att priset har gått upp. Men det fanns ytterst lite övrig information, vilket gjorde oss nyfikna. Nu har vi provat själva.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Apple levererar lite vardagsmagi med sin plånbok som Iphone håller reda på åt dig. Så fort den separeras från mobilen får du en varning och det sätts ett bokmärke på kartan. Hittar någon med en Iphone den får de ditt nummer så att den kan returneras. Vad vi egentligen vill ha är naturligtvis en plånbok med en inbyggd Airtag. Men tills det blir verklighet är detta det näst bästa.

Positivt

  • Sitter väl fast med Magsafe
  • Notifiering om plånboken skiljs från din Iphone
  • Känns tryggare än ett vanligt kortfodral

Negativt

  • Ingen aktiv spårning
  • Notifieringar när du byter till att ladda med Magsafe
  • Fungerar inte med Apples "genomskinligt iPhone 12-skal med MagSafe"
Apple iPhone Leather Wallet with MagSafe
Foto: Jonas Ekelund

Design och konstruktion

Det finns många korthållare med Magsafe och de har alla olika formgivning och finesser. En del är tuffa, en del har annorlunda material och en del har inbyggda ställ. Föga förvånande kör Apple på en stilren plånbok utan några utsmyckningar förutom den diskret stämplade loggan. En enkel söm runtom håller ihop halvorna.

Apple iPhone Leather Wallet with MagSafe
Foto: ApplePlånboken är uppenbart mer storleksanpassad till de mindre modellerna.

Baksidan har ett hål så att du kan skjuta ut trilskande kort med tummen. Den är naturligtvis betydligt tjockare än framsidan eftersom den måste innehålla magneten som snäpper fast skalet på telefonens baksida. Det har varit mycket snack i sociala medier om huruvida Magsafe-magneter är tillräckligt starka för att kunna fungera för montering. Vare sig det gällt bilhållare eller plånböcker.

Vi har tyvärr inte den gamla plånboken tillgänglig för att kunna jämföra sida vid sida så vi kan bara berätta om hur den nya upplevs. Den sitter ordentligt fast på baksidan av vår Iphone 13. Du får ta i för att lossa den om du drar rakt ut. Det är något lättare att trycka på den från sidan så att den glider loss från magneten. Kanske skulle Apple ha kunnat ha en halkfri baksida för att göra det mindre troligt. Men det känns absolut inte som något som skulle kunna ske utan att du märker det när du tar upp mobilen ur fickan.

Apple iPhone Leather Wallet with MagSafe
Foto: ApplePlånboken finns i fem färger men tyvärr inte längre i Product Red.

Apple ägnar en lång stund av sina presentationer åt att berätta om sitt miljötänk och hur mycket av elektronikprodukterna som byggts av återvunna material. I det sammanhanget känns det lite märkligt att du bara kan få plånboken i läder. Vi vet, det är ett naturligt material, och det åldras vackert. Men många konkurrenter erbjuder även konstläder för att inte exkludera veganer och andra djurvänner.

Funktioner och användarupplevelse

När du låter plånboken snäppa fast vid telefonen får du faktiskt en riktig Magsafe-animering, precis som om det hade varit en aktiv laddare. Här är det uppenbarligen något som pågår som vi inte sett i andra, förmodat passiva, tillbehör.

Apple iPhone Leather Wallet with MagSafe
Foto: Jonas EkelundDet här är inte något vanligt passivt Magsafe-tillbehör.

Är det första gången identifieras tillbehöret som en Magsafe-plånbok och du får en tjusig animering av den. Du tillfrågas också om du vill lägga till den i Hitta, och när du accepterat det får du information om vad det innebär. Nämligen att du får en notis om plånboken kopplas ifrån den mobil som den nu är parkopplad med. Samt att du kan se på kartan var plånboken senast sågs.

Det här handlar alltså inte om att plånboken skulle ha en inbyggd Airtag med bluetooth eller ultra wideband. Det finns det helt enkelt inte plats i den förhållandevis nätta plånboken. Nej, det handlar istället om en hittills okänd mekanism när frånkoppling av Magsafe kan trigga en händelse i Hitta-appen. Då sätts ett bokmärke på kartan och du får en notifiering.

Apple iPhone Leather Wallet with MagSafe
Foto: Jonas EkelundPlånboken syns i Hitta som vilken Apple-enhet som helst.

Skulle du själv ta loss plånboken i affären och inte genast sätta tillbaka den skulle du alltså få veta att plånboken setts i affären. Oavsett om du sedan tankspritt lägger ifrån dig den i bilen.

Om någon annan hittar din tappade plånbok och snäpper fast den på sin Iphone används däremot samma mekanism som med Airtag. Upphittaren får upp ditt mobilnummer och kan kontakta dig för att återlämna den. Däremot kan du av någon anledning inte lämna något annat meddelande eller en e-postadress. Vi hade gärna sett att du exempelvis hade kunnat skicka Imessage också.

Apple iPhone Leather Wallet with MagSafe
Foto: Jonas EkelundPassar perfekt på Mini men helt ok på vanliga Iphone

Spekulationer och slutsats

Vi har inte haft några problem med att använda plånboken till vardags under testperioden. Den har aldrig lossnat oavsiktligt. Det går utmärkt att använda Apple Pay i affären utan att behöva ta loss plånboken. Det enda egentliga lilla irritationsmomentet är att när du vill ladda med Magsafe måste du ju ta bort plånboken. Då får du notifieringar om att plånboken är på vift och det gäller att komma ihåg att du faktiskt bara håller på att ladda.

Apple iPhone Leather Wallet with MagSafe
Foto: Jonas EkelundDu får plats med tre kort i plånboken.

Det är uppenbart att plånboken innehåller något mer än bara en magnet. Annars hade inte Iphone reagerat som den gjorde vid hopkopplingen. Det måste finnas något unikt id-nummer som gör att den via Hitta vet vems plånboken är. Använder den eventuellt rfid? Vi har nu fått bekräftat från Apple att den använder NFC. Med sådan teknik kan det finnas alla möjliga intressanta framtida användningsområden för Magsafe.

MacWorld rekommenderar

Specifikationer

Testad produkt: Apple Iphone Leather Wallet with Magsafe A2688
Tillverkare: Apple
Testad: September 2021
Systemkrav: Iphone 12- eller 13-serien
Material: Läder
Rymmer: 3 kort
Magnetisk avskärmning: Ja
Mått: 94 x 64 x 6 millimeter
Vikt: 32 gram
Rek. pris: 795 kronor
Pris: 444 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5