Apple har på bara ett par år gått från att bara stödja särskilda Safari-tillägg utvecklade i programmeringsspråk som Swift och Objective-C på Mac och inga tillägg alls på IOS, till att nu stödja tillägg utvecklade enligt webextensions-standarden på alla plattformar där Safari finns. IOS 15 och Ipad OS 15 får nämligen stöd för precis samma tillägg som Safari på Mac har haft sedan förra hösten.

Web extensions-standarden används i de flesta andra webbläsare, däribland Chrome och Firefox, och det blir därför enkelt för utvecklare att porta tillägg från dessa till Safari.

Den största skillnaden mellan andra webbläsare och Safari är hur du installerar tillägg. Istället för att besöka ett tilläggsbibliotek på nätet och trycka på ”Lägg till” distribueras Safaris tillägg inuti appar på App Store. Så är det eftersom Apple vill kunna kontrollera exakt vilka tillägg som kan installeras.

För att aktivera tillägg i installerade appar gör du så här:

  1. Öppna Inställningar -> Safari.
  2. Tryck på Tillägg i avdelningen Allmänt.
  3. Välj något av de tillgängliga tilläggen.
  4. Aktivera tillägget. Här finns eventuellt även en knapp som öppnar ytterligare inställningar, och du kan redan nu tillåta tillägget på alla webbplatser.

6 grymma tillägg du kan installera idag

Stopthemadness

Stopthemadness

Ett av de bästa tilläggen för Safari och andra webbläsare på Macen har nu kommit i en fristående version för IOS och Ipad OS. Stopthemadness får bukt med irriterande webbplatser som till exempel hindrar dig att klistra in. Tar även automatiskt bort spårningsdata från webblänkar och mycket mer.
85 kronor

1Password

1Password

Anrika lösenordshanteraren 1Password har fått ny konkurrens från Icloud-nyckelringen i IOS 15, men kontrar med ett Safari-tillägg som ger tillgång till hela lösenordsdatabasen utan att lämna webbläsaren. Fungerar enbart med 1Password-konto, inte Dropbox- eller Icloud-synk.
Appen är gratis, 1Password-abonnemang kostar från 34 kronor i månaden.

Hyperweb

Hyperweb

Ett tillägg som kan ersätta många andra tillägg. Hyperweb kan bland annat blockera reklam och spårare (med valbara listor), hindra utvalda sajter att spara kakor, automatiskt trycka bort ”GDPR-dialoger”, ändra stil på utvalda sajter och skapa egna sökfunktioner. Du kan även lägga till eller importera javascript som i Greasemonkey och liknande.
35 kronor i månaden

Mate – universell översättare

Det finns ett antal översättningsappar för IOS. Mate är en av de bättre, och kommer nu som Safari-tillägg som helt automatiskt kan översätta mellan 40 språk – ännu enklare än Safaris inbyggda översättning till engelska och ett fåtal andra språk.
329 kronor

Dark Reader

Dark Reader

Gillar du mörkt läge väldigt mycket? Skulle du helst se att hela webben var mörk? Nu kan du det, tack vare Dark Reader for Safari. Appen kan ändra färgerna på alla sidor som inte har ett eget mörkt läge, eller bara på utvalda sajter. Välj mellan sexton färgteman.
55 kronor

Web Inspector

Web Inspector

Designar eller utvecklar du webbplatser? Eller är du bara nyfiken på hur koden på en sida ser ut? Då kan du skaffa gratistillägget Web Inspector. Det fungerar ungefär som webbtranskaren i Safari på Mac.
Gratis