Safari 15 är förinstallerat med nästa version av Mac OS, men du behöver inte vänta på Monterey för att testa en av Mac OS-versionens nyheter – Safari 15. Redan idag kan användare av Big Sur samt Catalina ladda ned Safari 15 för Mac.

I den här artikeln visar vi nyheterna i Safari 15, samt visar hur du återställer ett par av de mest dramatiska förändringarna.


Här är nyheterna

Apples lista över nyheter i Safari 15 är relativt kort. Utseendet är dock rejält förändrat – och inte till allas glädje har det visat sig.

Men först. Safari 15 har några stora nyheter:

Flikgrupper. Låter dig spara och ordna flikar i grupper. Flikgrupperna nås från sidofältet, eller via rullgardinsmenyn längst upp på skärmen. Om du ofta använder en viss uppsättning webbsidor i flikar när du arbetar, eller kanske för ett särskilt projekt, semesterplaneringe eller liknande, kan detta vara ett smart sätt att organisera och återvända specifika flikar snabbare. Det kan också ses som ett komplement till att öppna alla bokmärken från en mapp i flikar.

Mer information om hur du använder flikgrupper hittar du längre ned i denna artikel.

Färg i Safari 15
Foto: IDG

Flytande färg. Nu reflekterar Safari-fönstret den färg som webbsidan har. En blå sajt ger blått så kallat ”krom” i Safari.

Kompakt läge. Mindre krom, mer webb. Det kompakta läget skippar hyllan med flikar och flyttar istället upp flikarna till platsen för sökfältet.

Sidofält i Safari 15
Foto: Apple

Nytt sidofält. Här finns som tidigare både bokmärken och läslista, men nu även flikgrupper. Utseendet har även uppdaterats. Borta är till exempel den knapp som växlade mellan läslista och bokmärken.

Synkroniserade startsidor. De anpassningar av Safaris startsida som du har gjort på en enhet, exempelvis bakgrundsbild och vilka avsnitt som används, synkroniseras även till Iphone, Ipad och andra Mac-enheter som använder Safari 15.

Https-uppgradering. Http-webbsidor växlar nu automatiskt till det säkrare https, när detta finns.

Förbättrad integritet. Safari gör mycket för att begränsa spårning av användare med cookies. Dessa funktioner utökas i år till att även blockera spårares möjlighet att identifiera användare via ip-adresser.

Utöver detta finns även en rad säkerhetsuppdateringar i Safari 15, som du kan läsa mer om här.


Inte förtjust? Så återställer du utseendet

Utseendet i Safari 15 har inte tagits väl emot av alla, inte minst det kompakta läget som är en drastisk förändring mot tidigare. Som tur är kan du enkelt gå tillbaka till ett utseende som mer liknar Safari 14.

Öppna Safaris inställningar (görs snabbast med cmd + , ), gå till flikar och växla från läget Kompakt till Separat.

Detta gör att flikarna inte längre tar upp platsen för adress- och sökfältet, utan istället hoppar ned till en egen rad nedanför.

Safari
Foto: IDG

Du kan även slippa ”färgningen” av Safari-fönstret. Gå till samma plats i Inställningar som nämndes nyss, och bocka ur alternativet Visa färg i flikfält. Nu kommer Safari-fönstret behålla samma färg hela tiden, oavsett webbsida – precis som Safari alltid gjort.


Så använder du flikgrupper

För att skapa en ny flikgrupp, gå till Arkiv och välj Ny flikgrupp med x flikar. ("X" kommer vara det antal flikar du har öppet i aktuellt Safari-fönster). Ett tryck här skapar en grupp med de flikar som du har öppna i det aktuella fönstret.

Du kan även skapa en ny flikgrupp genom att öppna sidofältet, högerklicka på ”x flikar” och välja ”Ny flikgrupp med x flikar”.

Att lägga till eller ta bort flikar i en grupp sker per automatik. Öppna bara en ny flik med den webbsida du vill ska ingå i gruppen, och den sparas. Stäng fliken, så kommer fliken också tas bort från gruppen.

Flikgrupper öppnas genom att trycka på nedåtpilen bredvid knappen för sidofältet. Där finns dina flikgrupper sparade.

Flikgrupper kan döpas om genom att högerklicka på gruppen, och sedan klicka Byt namn. Ett högerklick kan också radera en hel flikgrupp.


Systemkrav – och så laddar du ned

Safari 15 är förinstallerat med kommande Mac OS Monterey, men finns även för nedladdning för äldre Mac OS-versioner, dock bara Catalina samt Big Sur.

Notera också Mac OS Catalina inte får alla nyheter i Safari 15, såsom det kompakta läget. Webbsidans färg flyter inte heller ut över hela Safari-fönstret, som det gör i Big Sur och i kommande Monterey.

För att uppdatera till Safari 15 öppnar du Systeminställningar, och går till programuppdatering. Här ska Safari 15 finnas att ladda ned samt installera.

Uppdateringen är relativt liten. För många användare kommer den väga in på under 100 megabyte. Ingen omstart krävs.