Inför fredagens säljstart för Iphone 13 har den välinformerade analytikern Horace Dediu publicerat ett läsvärt inlägg på Asymcos blogg.

Horace Dediu påpekar att Apple av allt att döma har sålt två miljarder exemplar av Iphone sedan den allra första modellen släpptes 2007, något som inte har uppmärksammats officiellt.

Var fjärde användare använder sig i dagsläget av en mobiltelefon från Apple och i länder som USA och Storbritannien ligger andelen mellan 50 och 60 procent.

Eftersom fler än 400 miljoner användare har en Iphone med minst tre år på nacken är det troligt att efterfrågan på höstens modeller är hög. Samtidigt är andrahandsvärdet på Iphone fortfarande betydligt högre än för konkurrenternas mobiltelefoner.

Även om Apple har höjt priserna för sina mobiltelefoner rejält sedan 2007 påpekar Horace Dediu att priset för den billigaste modellen av Iphone i stort sett varit oförändrat under dessa 14 år, närmare bestämt 400 dollar exklusive moms och liknande avgifter. Med andra ord har de flesta av oss faktiskt råd att köpa en Iphone om vi vill.