Testad produkt: Apple Iphone 13 Pro Max
Pris: 128 GB: Från 13 490 kronor via Prisjakt. 256 GB: 14 786 kronor hos Amazon Sverige. 512 GB Från 17 474 kronor via Prisjakt, 1 TB: Kostar 16 990 kronor hos Amazon Sverige

Fler Iphone-tester

Förra året var skillnaden mellan lilla Pro och Pro Max inte bara storleken på skärmen och batteritid, utan att du fick bättre kameror. I år har Apple valt att göra mindre skillnad mellan dem, så att även de med mindre händer kan få ta lika bra foton. Så varför i hela friden skulle någon välja den dyrare jättemodellen istället för den smidigare?
Betyg 5 av 5

Omdöme

Redan Iphone 13 Pro är en helt fantastisk mobil. Men de som säger att storleken inte spelar någon roll har fel. Med en 13 Pro max får du en skärmstorlek som är mer användbar även när du är hemma. Den duger för fler användningsområden utan att du behöver sträcka dig efter din Ipad. Och när du går ut kan du njuta av hela 40 procent större batterikapacitet. Så länge du inte har för små händer tycker vi att det är värt 1 200 kronor extra.

Positivt

  • Stor kamerauppgradering ger utmärkta mörkerbilder
  • Härligt stor skärm med 120 Hz Promotion
  • A15 Bionic skrattar rått åt konkurrenterna
  • Mycket större batterikapacitet
  • Du kan nu ha dubbla esim

Negativt

  • Inte lika stor uppgradering som vi hade hoppats på
  • Fortfarande inte usb-c port
  • De nya finesserna känns inte som någon kioskvältare
Iphone 13 vs Iphone 13 Pro Max
Foto: Jonas EkelundNog är storleken maxad jämfört med Iphone 13 och 13 Pro.

Om du nu vill ha den största skärmen är det faktiskt mer fördelaktigt att slå till i år än förra året. Iphone 13 Pro Max är förvånansvärt nog 400 kronor billigare än förra årets Iphone 12 Pro Max var vid lanseringen. Och du behöver ”bara” lägga på 1 200 kronor för att få en Max jämfört med förra året då uppgraderingen kostade 1 400 kronor.

Iphone 13 Pro Max notch
Foto: Jonas EkelundEn mindre flärp betyder inte att det får plats mer information?!

Det beror på att skillnaden mellan de normala Iphone och Pro-modellerna är större i år. Därför kostar den uppgraderingen nu 2 500 kronor, medan skillnaden förra året var 1 900 kronor. Apple har flyttat gränserna prestanda- och prismässigt. Vilket faktiskt är mer logiskt. Men det är svårt att inte ramla av stolen när vi ser att den maxutrustade modellen nu befinner sig över 20 000-kronors strecket. Vad du nu ska med en terabytes lagring till i en mobil?

Iphone 13 Pro Max
Foto: Jonas EkelundDet går inte att förneka att 13 Pro Max är en stor mobil.

Design och konstruktion

Nästan all skillnad mellan lilla Pro och Max ligger alltså i storleken. Iphone 13 Pro Max är 14,1 mm högre och 6,6 mm bredare än den normala modellen, medan alla årets modeller faktiskt är exakt lika tunna. Jämför vi med förra årets 12 Pro Max är den exakt lika stor, men 0,25 millimeter tjockare. Det är ett litet pris att betala för att Apple i år har lyckats stoppa in batterier med betydligt bättre kapacitet.

Iphone 12 Pro Max vs 13 Pro Max
Foto: Jonas EkelundLika som bär – Iphone 12 Pro Max och 13 Pro Max.

Till skillnad från den vanliga 13-serien, vars chassi är av aluminium, är Pro-serien gjord av betydligt hårdare stål. Vill du vara mindre beroende av stötskyddande skal är alltså Pro-serien att föredra. Vi får ett fortsatt utmärkt skydd mot smuts och vatten då hela 13-serie är certifierad enligt klass ip68, vilket innebär att den är dammtät och klarar 30 minuter på sex meters djup.

Iphone 13 Pro Max
Foto: AppleMer normala färger på Pro-serien.

Det verkar som att Apple håller färgerna på Pro-modellerna mer seriösa. Istället för vanliga modellens Stjärnglans har Pro-serien Silver. I stället för Midnatt får vi Grafit. Rosa blir Guld. Däremot tycker vi att den blå färgen på vanliga Iphone 13 är mer vuxen än den babyblå ”Sierrablå”. Tråkigt nog kan vi inte få Pro-modellerna i Product Red.

Iphone 13 Pro Max port
Foto: Jonas EkelundIngen usb-c i år heller, fortfarande Lightning.

Skärm

I Android-världen har det länge varit populärt med skärmar som har en högre uppdateringsfrekvens. Det ger mindre hackande när du rullar text på skärmen, som webbsidor eller sociala medie-flöden. Även i spel är det att föredra då grafiken flyter jämnare och det upplevs som att du får mindre fördröjningar. Något som är högprioriterat för online-actionspel. I Apple-världen har vi fått vända oss till Ipad Pro för att få 120 Hz uppdateringsfrekvens.

iPhone 13 Pro Max vs Pro
Foto: AppleMer skärm är bättre om man har stora fickor.

Nu kommer det äntligen även till Iphone, eller rättare sagt till Iphone Pro, under Apple-namnet Promotion. Det kanske låter som en gimmick? Varför skulle det spela roll hur snabbt skärmen uppdateras om vi inte spelar spel eller kör video med många rutor i sekunden? Men när du scrollar på en webbsida måste du inte vänta på att sidan ska stanna innan det går att läsa texten. Att gå tillbaka från flytande och skönt till hackigt och irriterande är otänkbart.

Iphone 13 Pro Max
Foto: Jonas EkelundSkärmen på Pro Max har utmärkt bildkvalitet.

Skärmen har länge varit utmärkt på Iphone Pro-serien med en kontrastrik oled-skärm och hela 458 punkter per tum som vida överskrider den gamla Retina-gränsen. Vi har också vant oss vid att ha en hdr-skärm, så att vi har kunnat avnjuta filmer med större dynamiskt färgomfång. Där har den maximala ljusstyrkan på 1 200 cd/m² hjälpt till. Nytt i år är att den normala kontinuerliga ljusstyrkan har ökat från 800 till 1 000 cd/m². Det hjälper till när du ska försöka läsa skärmen i solljus.

Iphone 13 Pro Max cameras
Foto: Jonas EkelundStora förbättringar i kamerorna på Iphone 13-serien.

Kameror

Ett område där det gått betydligt snabbare framåt gäller kamerorna. Från 11 Pro Max till 12 Pro Max fick vi mer zoom, större bländare, bättre bildstabilisering, förbättrad hdr och möjlighet att lagra foton i Apple proraw-format.

Iphone 13 Pro Max hdr photo
Foto: Jonas EkelundHDR 4 gör att vi fortfarande kan se molnen på himlen trots den mörka tunneln.

En ny 77 millimeters telelins gör att det optiska zoomomfånget ökar till 3x. En brännvidd som börjar kännas riktigt användbar. Normallinsen har blivit ytterligare ljuskänsligare, medan ultravidvinkeln tar ett häpnadsväckande språng från F/2.4 till F/1.8. Mer betydelsefullt för den vanliga vidvinkeln är att sensorpunkterna har blivit 12 procent större. Det bör hjälpa till med ljuskänslighet och brusnivåer.

Iphone 13 Pro Max photo
Foto: Jonas EkelundEn krisp bild i bra belysning som det är svårt att klaga på
Iphone 13 Pro Max photo
Foto: Jonas EkelundBra resultat av vår testscen fotograferad i 0 (!) lux.

Mycket riktigt visar våra första testbilder att vi i dåliga ljusförhållande får en mer korrekt vitbalans, bättre färgåtergivning, skarpare fokus och mindre brus. Jämför vi med vanliga Iphone 13 producerar den foton med mer utvattnade färger, sämre skärpa och mer brus. Det är verkligen ingen dålig uppgradering! Med den nya ultravidvinkel-kameran har vi äntligen också fått möjlighet att ta makrofoto, eller extrema närbilder. Närgränsen är endast 2 centimeter.

Iphone 13 photo
Foto: Jonas EkelundMed Iphone 13 är det svårt att fokusera på nära håll.
Iphone 13 Pro Max photo
Foto: Jonas EkelundMen med Iphone 13 Pro Max kan ultravidvinkeln ta makrofoton.
Iphone 13 Pro Max test photo
Foto: Jonas EkelundIphone 13 Pro Max normal vidvinkel automatiska inställningar.

Klicka här för vidvinkel originalbild.

Iphone 13 Pro Max test photo
Foto: Jonas EkelundIphone 13 Pro Max ultravidvinkel automatiska inställningar.

Klicka här för ultravidvinkel originalbild.

Iphone 13 Pro Max test photo
Foto: Jonas EkelundIphone 13 Pro Max 3x tele automatiska inställningar.

Klicka här för att se originalbild tele.

Prestanda

En av de saker som det har klagats på längst med Iphone är batteritiden. Med förra årets Pro Max, som hade plats för ett batteri med 31 procent större kapacitet än vanliga Pro, blev problemet mindre. I år har Apple lyckats stoppa batterier med större kapacitet i alla modeller. Mellan 12 Pro och 13 Pro har den ökat med 11 procent. Men gapet till Max har faktiskt ökat ytterligare. Det är nu 40 procents skillnad, vilket är gigantiskt!

Iphone 13 battery benchmark
Foto: Jonas EkelundBatteritiden på Iphone 13 Pro Max har tagit ett gigantiskt kliv framåt.

Vi laddade upp Iphone 11 Pro Max, 12 Pro Max, Iphone 13 och 13 Pro Max till 100 procent (de två första med 99 procent batterihälsa). De fick sedan strömma Youtube-videor med skärmen på 100 procent ljusstyrka. En gång i timmen avläste vi återstående batteri tills de stängde av sig. Det visade sig att 13 Pro Max räcker nästan dubbelt (!) så länge som 11 Pro Max. Och Apples prat om att 13 Pro Max har "2,5 timmes längre batteritid" ser ut att, under våra testförhållanden, vara en grov underdrift. Vi fick 10 timmars längre videouppspelningstid. Intressant nog slår även basmodellen Iphone 13 båda tidigare årens Pro Max-modeller.

Iphone 13 Pro Geekbench
Foto: Jonas EkelundIphone 13 Pro är snabb. Väldigt snabb.

Apple uppger att årets Pro Max klarar 40 procent längre videouppspelning på en laddning, 208 (!) procent längre videoströmning och 19 procent längre ljuduppspelning. När vi har hittat något pålitligt sätt att mäta själva ber vi att få återkomma med våra egna erfarenheter. Men vårt initiala intryck är att 13 Pro Max mycket riktigt har hållit längre utan att behöva laddas.

Iphone 13 Pro 3DMark
Foto: Jonas EkelundGrafikprestanda är betydligt bättre i Pro-modellen tack vare en extra kärna.

Vad gäller prestanda har våra tidigare tester av Iphone 13 och 13 Pro visat att systemkretsen A15 Bionic är ett monster. I ren beräkningsprestanda visar Geekbench att prestanda ökat 9 procent med en kärna, och hela 17 procent med flera kärnor. Vad gäller grafik säger 3DMark Wildlife-testet att prestanda ökat 27 (!) procent jämfört med 12 Pro Max. Eftersom Pro-serien har en extra grafikkärna i år är de även 19 procent snabbare än vanliga Iphone 13. För att sätta siffrorna i ett sammanhang är detta 96 (!!!) procent snabbare än Samsung Galaxy S21 Plus.

Specifikationer

MacWorld rekommenderar

Tillverkare: Apple
Produktnamn: Iphone 13 Pro Max
Testad: September 2021
Systemkrets: A15 Bionic, 5 nm
Processor: 2 st prestandakärnor på 3,22 GHz, 4 st strömsnåla
Grafik: Apple A15 graphics med 5 kärnor
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB samt 1 TB
Bildskärm: 6,7 tum oled, 2 778 × 1 284 bildpunkter (458 ppi), 1 000 cd/m² 
Vidvinkelkamera: 12 MP, 26 mm vidvinkel, 1.9µm, F/1.5, OIS med sensorförskjutning
Ultravidvinkelkamera: 12 MP, 13 mm ultravidvinkel 120˚, F/1.8
Telefotokamera: 12 MP, 77 mm tele 3x optisk zoom, F/2.8, OIS
Selfiekamera: 12 MP, 23mm vidvinkel, F/2.2
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.0, nfc, ultra wideband.
Operativsystem: IOS 15
Övrigt: Sim+esim eller dubbla esim, Face ID, tryckvattentät (ip68)
Batteri: 4 373 mAh, 20W snabbladdning usb PD 2.0, 15W Magsafe
Storlek: 161 x 78 x 7,65 mm
Vikt: 240 gram
Rek. pris: 13 495 kr (128 GB), 14 795 kr (256 GB), 17 495 kr (512 GB), 20 195 kr (1 TB)
Pris: 128 GB: Från 13 490 kronor via Prisjakt. 256 GB: 14 786 kronor hos Amazon Sverige. 512 GB Från 17 474 kronor via Prisjakt, 1 TB: Kostar 16 990 kronor hos Amazon Sverige

Antutu 9 Benchmark: 825 733 poäng
Geekbench 5: 4 808 poäng multi core, 1 733 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 6 311 poäng
3dmark Wild Life: 11 459 poäng
Lagring, läs/skrivhastighet: 969/1 381 MB/s

Betyg: 5 av 5