Ännu ett år, ännu en ny version av IOS. Men som i alla nya IOS-versioner finns det mängder av funktioner som ändrats och lagts till – små funktioner och tweaks som du inte ens kommer att märka, såvida du inte vet var du ska leta.

Läs även: Största nyheterna i IOS 15

Här är tio av våra dolda favoritfunktioner som du har missat i IOS 15.

Översätt överallt

Med IOS 15 kan du översätta text nästan var som helst och i vilken app som helst. Tryck och håll kvar på texten för att visa textmarkeringsfönstret och dra sedan start- och slutpunkterna – precis som när du ska kopiera/klistra in. Du kommer att se att den lilla popupmenyn har ett nytt översättningsalternativ (i vissa appar kan du behöva trycka på högerpilen för att se fler alternativ).

Du får en varning om att texten kommer att skickas till Apple för att översättningen ska bearbetas. Tryck på Fortsätt och en popup visar den översatta texten och ger dig möjlighet att kopiera den, ändra språk och så vidare. I dagsläget går det inte att översätta till och från svenska.

IOS 15
IOS 15 kan översätta mellan olika språk. Här franska till engelska. Svenska fungerar dock än så länge inte.

Vill du översätta utan att skicka data till Apple? Öppna Inställningar, sedan Översätt och aktivera Lokalt på enheten. Du måste då öppna menyn Hämtade språk och ladda ned de språk som du vill aktivera översättning för.


Håll koll på appaktivitet

Apple utökar alltid sekretessfunktionerna och med IOS 15 har du ett nytt kraftfullt verktyg för att få koll på vilka appar som har åtkomst till telefonens funktioner och data.

Öppna Inställningar, tryck sedan på Integritet och scrolla längst ned till Registrera appaktivitet. Markera detta och sedan aktiverar du funktionen. Den kommer att spela in en veckas sammanfattning av exakt när och hur ofta dina appar får tillgång till saker som din mikrofon eller kamera, eller vilka domäner de besöker. Öppna menyn efter en vecka och du får en fullständig rapport.

IOS 15

Du kan till och med trycka på Spara appaktivitet för att exportera en json-fil med all data, om du gillar den typen av saker.

Få aviseringar i realtid om nederbörd

Väder-appen och dess widget har förbättrats i IOS 15, men vad som gläder oss mest är aviseringar om nederbörd. Detta var en av höjdarfunktionerna i appen Dark Sky, en app och tjänst som Apple förvärvade 2020.

För att aktivera funktionen öppnar du appen Väder och trycker på ikonen för listan över platser längst ned till höger. Tryck sedan på ”mer”-knappen (tre prickar) uppe till höger och välj Notiser. Du kommer att kunna växla aviseringar för din nuvarande plats och varje sparad plats, oberoende av varandra.

Med detta aktiverat får du ett meddelande när det kommer att börja eller sluta regna eller snöa den närmaste timmen.

IOS 15

Dela med Siri

Ibland är det smärtsamt att dela med sig av något coolt du hittat online. Du måste kopiera webbadresser eller bilder, byta till Meddelanden, hålla ned för att klistra in och hoppas att det fungerar.

Med IOS 15 kan du istället be Siri. Säg bara ”Hej Siri, dela detta med (namn)” (eller något liknande som ”skicka detta till (namn)” och Siri delar innehållet på skärmen till den personen via Meddelanden.

Objekt som bilder, webbsidor, Apple Music eller Podcasts, Apple News och kartor delar det faktiska innehållet (eller en länk till det). För innehåll som Siri inte kan dela, får du ett meddelande om att Siri bara kan skicka en skärmdump – men Siri tar skärmdumpen automatiskt och skickar i ett meddelande till den personen.

Det är faktiskt löjligt enkelt. Be bara Siri att dela något och Siri förbereder objektet snabbt och frågar ”vill du skicka det?” Säg ja, och det är klart. Inget hitta och öppna delningsmenyer, ingen kopiering/klistra in, inget bläddrande fram och tillbaka till appen Meddelanden.


Välj textstorlek för olika appar

Du har tidigare kunnat ändra systemets textstorlek, men i IOS 15 får du möjligheten att ändra textstorleken individuellt på dina appar.

Aktivera först funktionen i Kontrollcenter. Öppna Inställningar, tryck sedan på Kontrollcenter och scrolla ned för att lägga till kontrollen Textstorlek.

När du är inne en app öppnar du Kontrollcenter (svep nedåt från det övre högra hörnet) och väljer Textstorlek. Med reglaget kan du ändra textstorlek, medan en knapp längst ned på skärmen låter dig välja mellan Alla appar eller bara appen du använder för närvarande.

IOS 15

Ange återställningskontakt

Ditt Apple och Icloud-konto är fullt av inköp, tjänster, molndata, foton… Om du förlorar åtkomst finns risken att allt är borta för alltid.

Apple har två nya funktioner i IOS 15 som adresserar detta. Kontoåterställningskontakter är personer du litar på, som Apple kan kontakta för att hjälpa dig att återställa ditt lösenord om du skulle förlora det. Återställningskontakten kan faktiskt inte komma åt din data, men om du gör en lösenordsåterställning, men är utelåst från dina egna enheter, kan återställningskoden skickas till den kontakten.

För att aktivera det, öppna Inställningar och tryck sedan på ditt Apple-ID högst upp. Välj sedan Lösenord och säkerhet, sedan Kontoåterställning. Du ser nu alternativet för att lägga till återställningskontakt.

IOS 15

Skanna text (nästan) överallt

Med Apples nya funktion Live Text kan du markera text i bilder från appen Kamera eller Foton, vilket kan vara väldigt praktiskt.

Ännu bättre är att du kan använda detta för att mata in text nästan var som helst. I alla textinmatningsfält, i nästan alla appar, tryck på skärmen för att få fram textmarkerings-fönstret (precis som när du ska kopiera/klistra in). Om ingen text är markerad ser du ett alternativ för att skanna text, det är en liten ikon med hakparenteser med linjer inuti.

IOS 15
Skanna text i IOS 15

Klicka på ikonen och tangentbordet kommer att ersättas av en kameravy. Peka den mot ett textblock och du ser parenteser runt texten med en stor blå Infoga-knapp. Du kan få instruktioner som "sakta ner" om du flyttar kameran för snabbt.


Spåra din avstängda Iphone

Hitta min Iphone är ett bra sätt att hålla reda på en potentiellt förlorad telefon. Tidigare om någon stal din Iphone var det bara att stänga av den för att inaktivera spårning. Hitta kan visa din enhets senaste plats (om du aktiverade det i Inställningar), men det är inte mycket hjälp. Med IOS 15 kommer en Iphone som stängts av att gå in i ett extremt lågt energiläge som håller bluetooth aktivt och mer eller mindre gör din Iphone till en Airtag.

Du kommer också att se ett litet meddelande att din telefon kan hittas efter avstängning när du stänger av den.


Håll nattläget avstängt

För det mesta är nattläget i kameraappen på moderna Iphones något som är bra. Framför allt när du plåtar i svagt ljus.

Om kameraappen upptäcker ett mörkt motiv aktiveras nattläget automatiskt, men ibland vill du ha en dramatiska mörkereffekt, och då är det sjukt irriterande att behöva inaktivera nattläget i tid och otid. Du måste trycka på Nattlägesindikatorn och sedan skjuta ned timern till noll sekunder.

För att strö salt i såren aktiveras det igen automatiskt efter en liten stund.

IOS 15

Med IOS 15 kan du gå till Inställningar> Kamera> Kameraläge> Bevara inställningar för att hitta ett alternativ för att bevara dina inställningar. Med detta aktiverat kommer nattläget ihåg när det har stängts av och kommer inte att aktivera sig själv igen. Om du vill ta en bild i nattläge kan du starta nattläget manuellt istället.


Justera videouppspelningshastigheten

Appar som Youtube har haft uppspelning med variabel hastighet under en längre tid, men standardvideospelaren för Iphone har inte det. I IOS 15 har den nu fått detta.
När du spelar upp en video trycker du de tre punkterna nere till höger, där kan du välja mellan fem olika uppspelningshastigheter.

Originalartikel av Jason Cross
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt