Testad produkt: Iphone 13 Mini
Pris: Från 8 590 kronor via Prisjakt (128 GB) eller 9 890 kronor hos Amazon Sverige (256 GB)

Sedan Iphone Mini gjorde sin debut förra året har flera i ryktessvängen sagt att 1) den säljer inte, 2) ingen vill ha den och 3) Apple kommer att dra ur pluggen för den. Nu, ett år senare, står vi här med tvättade halsar och med förnekelsens skamliga uppsyn. Det kom visst en Iphone 13 Mini. Se på fan!

Fler Iphone-tester

 
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ett format som gör att den slinker ned i nästan vilken ficka som helst och prestanda för att ställa den tuffaste Android-telefon med rumpan bar är Iphone 13 Mini ett föredömligt litet kraftpaket. Kamerorna är mycket bra och känslan i handhavandet är rapp. Den har dessutom ett par timmars bättre batteritid än föregångaren vilket gör den här spolingen till en bra instegsmodell för dig som vill vandra i ett ekosystem där allt är integrerat och alltid fungerar (nåja).

Positivt

  • Bra format
  • Snabb som tusan
  • Tar bra bilder och video

Negativt

  • Skärmen har inte adaptiv uppdateringsfrekvens. Varför, Apple, varför?!
  • Batteritiden är i minsta laget
  • Lightning-kontakt – vi vill ha usb-c!
Apple är inte företaget som drar sig för att lägga ned en produktlinje. Kommer ni ihåg Apple Hi-Fi? Den lät anskrämligt men högt, anledningen var att den var inställd efter Steve Jobs öron och musiksmak (undertecknad har hört detta direkt från högt uppsatta på Apple). Iphone 5c? Handen på hjärtat, det var en rätt kul telefon, men Apple sabbade allt med deras hiskeligt fula fodral som mest påminde om något du helst inte sätter på fötterna.

Mini är här för att stanna, åtminstone ett år till. Och tur är väl det. Det är en vass liten telefon som gör det mesta du kastar åt den.

Sluta gnäll på designen

Men låt oss börja med designen. Likt sina storebröder i Iphone 13-familjen är den här rackaren också tillverkad i stål och keramiskt glas. Den ser ut som en krympt Iphone 13. Den har något stramare kanter än Iphone 12, men definitivt samma formspråk. Det går att gnälla på att den ser likadan ut eller så kan du anamma tankesättet ”om den inte är trasig, varför då laga den?”. Vi föredrar det senare. Detta trots att många tycker att Apple ska släppa något som ser häftigare ut eller något som är nytt och revolutionerande, som Iphone en gång i tiden var.

Iphone 13 Mini
Foto: Petter AhrnstedtIphone 13 Mini (vänster) bredvid Iphone 13 Pro.

Problemet är att telefoner befinner sig på en teknikplatå. Den första Iphone var ett paradigmskifte som gav hela telefonbranschen ett välbehövligt lyft. Utmaningen nu består i vad nästa paradigmskifte kan vara. Det är inte helt omöjligt att mobiler kommer att se så här de närmaste 30 åren, inte olikt hur våra fasta telefoner mer eller mindre hade samma utseende i 50 år tills knapptelefonen gjorde entré. Vad vi försöker att säga är: sluta gnäll och gilla läget.

Skärmen i Iphone 13 Mini kunde vara bättre

Iphone 13 Mini är nätt och känns pytteliten efter en session med en Iphone Pro Max. Men storleken är inte allt. Vilket leder oss in till skärmen. Mini har en 5,4-tums oled-skärm med upplösningen 2 340 x 1 080 pixel och en pixeltäthet på 476 ppi.

Iphone mini 13
Foto: Petter Ahrnstedt

Vad den inte har, vilket känns jäkligt snålt, är adaptiv uppdateringsfrekvens. Visst är det trevligt med stöd för Dolby Vision och upp till 1 200 nits ljusstyrka, men det faller platt när Android-telefoner för 5-6 000 kronor kan stoltsera med anpassningsbar skärmuppdatering. Och handen på hjärtat, när du ser en film på 5,4-tums skärm, kan du verkligen avgöra om den har stöd för Dolby Vision eller inte? Det blir många ord, men liten verkstad.

Med detta sagt är det ändå en bra skärm, men den kunde ha varit avsevärt bättre.

Kameror

På baksidan sitter två stycken diagonalt placerade 12-megapixelkameror som tar bättre bilder än de flesta andra mobiler som har fler megapixel än vad undertecknad har i ålder. Mycket tack vare Apples Neural Engine, som drar i tåtarna och fixar till bilderna med hjälp av ai eller svart magi – vi tror att det är det förra.

En vid- och en ultravidvinkel-lins där den förra har en bländare på 1,6 och den senare 2,4 ger riktigt bra bilder med fina färger och kontrast. Vi har svårt att hitta något att klaga på. Optisk zoom finns upp till 2x efter det blir det digitalt upp till 5x, men då börjar det att svaja.

Iphone 13 mini
Foto: Petter Ahrnstedt

Bilderna som produceras blir i vilket fall som helst bra, till och med mycket bra. Mörkerbilder fungerar helt okej, så länge din hand är någotsånär stadig. Om du vill att bilderna ska vara varmare eller kallare kan du välja mellan olika fotografiska stilar. En smaksak, men vi gillar standardläget. Hellre det och sedan fippla med färger och kontrast i Bilder-appen.

Iphone 13 mini
Foto: Petter AhrnstedtDen övre bilden är utan mörkerkamera, den undre med.

Även hos Iphone 13 Mini finns video-läget cinemastisk, som låter dig fokusera fram och tillbaka på olika objekt. Det är en kul partyfunktion, men om du inte planerar att bli en filmskapare känns det mest som en gimmick. Du kan i alla fall spela in 4k video med 24 fps.

Det här testet kommer att uppdateras med både foto och video.

Design

Iphone Mini känns verkligen ”mini” efter åratal av mobiler modell större. Den känns nästan som en Iphone 5, trots att den har en större skärm (Iphone 5 hade en 5-tums skärm). Men det är trots allt en vanesak. Som telefon betraktat ligger den skönt i handen och slinker enkelt ned i fickor och väskor modell mindre. De fysiska reglagen har samma mått som hos de större telefonerna.

Designen är annars snygg och ger samma vibbar av kvalitet som Iphone 13 Pro-modellerna. Tänk Iphone 4, men med aningen större skärm.

A15 Bionic & batteri

Även om skärmarna skiljer sig åt är det nästan samma SoC (system on a chip), A15 Bionic som i Pro-modellerna. Men istället för fem grafikkärnor har Mini fått nöja sig med fyra. Resultatet i benchmark-testet visar att Pro-modellerna är snabbare i vissa av testen, bland annat i 3D Mark. Men när vi testar telefonen genom att installera War Robots kan vi konstatera att 1) grafiken flyter på bra, utan lagg och ryck samt 2) skärmen är alldeles för liten för ett moba-spel (Multiplayer Online Battle Arena).

Liksom alla telefoner i Iphone 13-serien har den blivit tjockare och fått större batteri. Enligt inofficiella källor sitter det ett 2 438 mAh-batteri i Mini. Enligt Apple och med en stor nypa salt ska detta räcka till 1,5 timmar längre batteritid än 12 Mini. Vilket innebär 13 timmars strömmande video, en förbättring på cirka tre timmar jämfört med Iphone 12 Mini.

Klart bättre än SE

Med allt detta sagt, är Iphone 13 Mini något för dig. Ja, det är den! Förutsatt att du sitter på en Iphone med ett par år på nacken, tröttnat på att släpa runt stora telefoner eller har en Android och vill uppleva den ljusa sidan. Apple SE i all ära, men Iphone 13 Mini är att föredra. Den har bättre kameror, bättre skärm, snabbare processor och kommer att vara längre än en SE. Om Apple inte hade dumsnålat med skärmen hade den snuddat vid en femma i betyg. Men snålheten bedrog visheten och därmed blir betyget fyra.

Läs även: Test av Iphone 13 och test av Iphone 13 Pro

Specifikationer

Produktnamn: Iphone 13 Mini
Testad: September 2021
Tillverkare: Apple
Systemkrets: A15 Bionic
Minne: 4 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Bildskärm: 5,4 tum oled, 2 340 x 1 080 bildpunkter.
Kameror: 12 + 12 ultravidvinkel och vidvinkel. 12 megapixel selfie-kamera
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.0, nfc.
Operativsystem: IOS 15
Övrigt: Dubbla sim, Face ID, vattentålig (ip68)
Batteri: 2 438 mAh, 13 timmar kontinuerlig strömmad videouppspelning.
Storlek: 13,15 x 6,42 x 0,76 cm
Vikt: 141 gram
Rekommenderat pris: Från 8 595 kronor. Testad modell: 12 596 kronor (512 GB lagring)
Pris: Från 8 590 kronor via Prisjakt (128 GB) eller 9 890 kronor hos Amazon Sverige (256 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 811 025 poäng
Geekbench 5: 4 654 poäng
Geekbench 5, en kärna: 1 716 poäng
Geekbench Compute: 10 691
3dmark Wild Life: 9 397 poäng
Läshastighet, lagring: 883 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 1 232 MB/s

Video: Alla Iphone som släppts – en nostalgitripp

Betyg: 4 av 5