Testad produkt: Chipolo One Spot
Pris: 299 kronor hos Iphonebutiken

Chipolo har sedan tidigare ett sortiment av spårningsbrickor, men de har använt en egen app. Men nu finns modellen One Spot där du helt enkelt använder Apples Hitta-nätverk för att hålla koll på din prylhittar-bricka. Man kanske kunde tro att den skulle vara betydligt billigare, men det skiljer faktiskt bara ett par tior. Slår du till på ett fyrpack kommer du dock undan ett par hundralappar billigare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vill du sätta prylhittar-brickan på konstiga ställen som kräver tillbehör, eller absolut vill ha precisionsspårning, då vinner Airtag. Men ska du bara sätta ett par brickor på familjens nyckelknippor så kan du mycket väl använda Chipolo One Spot och spara ett par hundralappar. Den har dessutom en betydligt högre volym som gör den lättare att höra utomhus.

Positivt

  • Färdigt hål – kräver inte tillbehör
  • Betydligt högre volym än Airtag
  • Repas inte lika lätt

Negativt

  • Har inte precisionsspårning med ultra-wideband
  • Inte lika vattentålig som Airtag
  • Finns inga tillbehör

Design och konstruktion

Den mest uppenbara skillnaden mot Airtag är att One Spot ser stor och plastig ut i jämförelse. Men skenet bedrar. Visserligen ser Airtag tåligare ut, men har du den på nyckelknippan så blir den repig redan efter ett par dagar. One Spot å andra sidan döljer reporna så att den faktiskt ser mindre nött ut.

Chipolo One Spot
Foto: Jonas EkelundChipolo One Spot.

Visserligen har One Spot ett större yttermått men då har den också ett färdigt hål för att montera den på nyckelringen. Lägger du till storleken på en Airtag-nyckelring så blir den faktiskt större. Å andra sidan så finns det en uppsjö av Airtag-tillbehör, allt från bagagetaggar och hundhalsbands-fästen till solglasögonsnoddar och cykelfodral. Med One Spot får du improvisera lösningar som MacGyver.


Chipolo One Spot
Foto: Jonas EkelundOne Spot kräver inga tillbehör för att kunna sättas på nyckelringen.

Men du sparar också mycket pengar för att inte behöva köpa något tillbehör för att sätta den på nyckelknippan. Vilket nog är det vanligaste användningsområdet. Apples egna nyckelring kostar 430 kronor och då är du uppe i mer än dubbla priset.

Båda brickorna har utbytbara batterier och både Apple och Chipolo uppger att det ska räcka i ett år.

Chipolo One Spot
Foto: Jonas EkelundInte mycket större än en vanlig stöldskyddsbricka på nyckelringen.

Funktioner och finesser

Att installera One Spot är inte riktigt lika enkelt som Airtag, då de hittas helt automatiskt av Iphone. Men det är inte långt ifrån. Det räcker att öppna Hitta-appen, gå in på kategorin Föremål och välja ”Lägg till ett nytt föremål”. Ett tryck på brickans knapp så dyker den upp i Hitta-appen. Du döper den och ger den en symbol så att du lätt känner igen den på kartan.

Chipolo One Spot
Foto: Jonas EkelundEnkel att lägga till i Hitta-appen

Väl inne i appen så ser vi ingen skillnad mellan en Airtag och en One Spot. Vi kan se hur långt bort den är just nu om telefonen har kontakt med den. Vi kan se när den sågs senast om den är utom räckvidd. Och symbolerna ser vi på kartan så att vi snabbt kan få en överblick över var brickorna är.

One Spot Airtag
Räckvidd 60 m 100 m
Volym 120 dB 60 dB
Tålighet IPX5 IP67
Vikt 8 g 11 g
Diameter 37,9 mm 31,9 mm

Däremot är det skillnad i räckvidd mellan brickorna. Du måste komma inom 60 meter för att Iphone ska få kontakt med One Spot, medan Airtag har hela 100 meters räckvidd. Och på nära håll så har Airtag Ultrawide-band-teknik som gör att du får en pil som pekar åt vilket håll brickan finns. Ovärderligt ute i skogen. Med One Spot får du istället en uppskattning av avstånd och så får du köra igång pipsignalen för att hitta den.

Upplevelse och prestanda

Att lokalisera med ljudsignal fungerar å andra sidan ganska bra, speciellt inomhus om du inte spelar dödsmetall på högsta volym. Och även om det inte är helt tyst så har One Spot övertaget då den tjuter i 120 dB mot Airtags 60 dB. Betänk att decibel är en logaritmisk skala, så det är inte dubbelt så högt. 60 dB är en normal konversation, 120 dB är en rockkonsert. Så det räcker att vrida ner dödsmetallen bara lite.

Chipolo One Spot
Foto: Jonas EkelundOne Spot är svår att skilja från Airtag i appen.

Vi provade att ”tappa bort” båda brickorna på en gångväg i en förort där det promenerar förbi folk lite då och då. Ett mellanting av ett köpcentrum och en skogsdunge tänkte vi skulle vara rimligt. Det tog hela en timme och 50 minuter innan det plingade till i Hitta-appen. Det tog visserligen längre tid än vi förväntat oss, men det skilde faktiskt bara 3 minuter mellan Airtag och One Spot. Försumbart i sammanhanget, så vi vågar säga att det är likvärdigt.

Specifikationer

Tillverkare: Chipolo
Testad: September 2021
Systemkrav: Iphone eller Ipad
Volym: 120 dB
Anslutning: Bluetooth
Batteri: Utbytbart CR2032
Batteritid: 8 h
Räckvidd: 60 meter
Tålighet: IPX5 Spolsäker
Mått: 37,9 x 6,4 millimeter
Vikt: 8 gram
Rek. pris: 30 euro, cirka 305 kronor.
Pris: 299 kronor hos Iphonebutiken

Betyg: 4 av 5