I en ny artikel av The Verge berättar apputvecklaren Kosta Eleftheriou hur Apple "Sherlockade" hans tangentbord Flicktype till nya Apple Watch Series 7 som presenterades i tisdags.

Uttrycket "Sherlockad" kommer från när Apple släppte Mac OS X 10.2 Jaguar som hade en ny version av sökprogrammet Sherlock som hade mycket stora likheter med programmet Watson från Karelia Software. Andra exempel är Launchbar som imiterat Alfred och Anteckningar som imiterat Evernote.

Enligt Kosta Eleftheriou ska Apples tangentbordschef rentav kommenterat Flicktype med att "Apple borde köpa den från dig" och att tangentbordet "skulle kunna vara en nyckelfunktion för klockan".

Samma kväll som Kosta Eleftheriou hade kontakt med tangentbordschefen fick han istället ett meddelande från Apple där företaget sa att de bestämt att tangentbordsappar till Apple Watch nu var otillåtna, varför Flicktype skulle tas bort från App Store. Kosta Eleftheriou misstänker dock att hans app särbehandlades då både appen Shift Keyboard och partnerappar, som till och med innehöll Kosta Eleftherious tangentbordsteknologi, fick stanna kvar på App Store.

I en senare kommentar till The Verge säger Apple att de inledningsvis inte ville ha tangentbord som tog upp hela skärmen för Apple Watch men ändrade sig senare.

Flicktype fortsatte dock inledningsvis att ratas av App Store innan den slutligen godkändes i januari 2020. Appen blev då en försäljningssuccé. Till följd valde Kosta Eleftheriou för sex månader sedan att stämma Apple för finansiella skador till följd av appens behanding. Han anklagar även företaget för att ha särbehandlat Flicktype som ett sätt att försöka få honom att sälja den billigt till Apple. Sedan januari 2019 ska Kosta Eleftheriou nämligen också varit i samtal med Apple som var intresserade av att köpa Flicktype.

Den senaste vändningen i historien är att i samband med veckans Apple-event, 14 september, visade Apple upp Apple Watch Series 7 tillsammans med ett helt nytt tangetbord som är mycket likt Flicktype. 
Kosta Eleftheriou har kommenterat det hela via Twitter med att: "Så nu vet vi. Vi ses i domstolen".

Hur pass detta kommer påverka hans stämningsansökan är just nu okänt. Kosta Eleftheriou har fått rådet från sin advokat att inte säga för mycket.

Läs också: 7 klassiska program som Apple stulit - och utplånat