Varje gång Apple har ett event vet vi på ett ungefär vad som kommer att lanseras. Om du har följt med ryktesfloran veckorna och månaderna innan eventet, är det som att se en film du redan har sett och du väntar bara på dina favoritscener.

Men så var inte fallet med ”California Streaming”. Ryktena hade rätt många gånger, men de hade även många fel. För varje korrekt gissning, som större batteri i Iphone 13 och större skärm i Apple Watch, fanns det en lika stor miss. Här är vad ryktesspridarna och läckorna hade fel:

Airpods dök inte upp

Den största missen kan ha varit att nya Airpods skulle lanseras. Det känns som att ryktet om nya Airpods florerat inför varje event sedan iPhone 11, men nu hade nästan alla enats om att de skulle lanseras i samband med iPhone 13. Vilket inte skedde. Apple nämnde inte ens Airpods vid namn.

Iphone 13 kan inte kommunicera med satelliter

Ett rykte som poppade upp för några veckor sedan från Ming-Chi Kuo och som fick dragkraft efter att Mark Gurman bekräftat det. Således förväntade alla att Iphone 13 skulle kunna kommunicera med satelliter, som skulle möjliggöra samtal och sms när mobiltäckning saknades. Men Gurman flaggade åtminstone för att funktionen inte kommer att dyka upp förrän nästa år och då enbart fungera för nödsamtal och inte telefonsamtal.

Iphone 13
IPhone 13 har några nya funktioner, men satellitsamtal är inte en av dem.

Iphone 13 har inte en alltid på-skärm

Vi har hört rykten om en alltid på-skärm i flera år och det verkade troligt att Iphone 13 var den modell som faktiskt skulle ge oss detta. Vi har sett renderingar, hört rykten och lyssnat på läckor från framträdande analytiker, inklusive Gurman och Max Weinbach, men återigen var det ingenting som nämndes under eventet. Vem vet, det kanske kommer i Iphone 14?

Apple Watch fick inte platt design

En annat till synes solitt rykte var en ny design för Apple Watch. För några månader sedan rapporterade Jon Prosser om en plattare design med skarpare hörn, för att matcha iPhone. Ett rykte som Gurman även stämde in i. Medan series 7 fick en större skärm, som förutspått, är formen fortfarande en kvadratisk cirkel. Det är således renons på platt.

Apple Watch-serien 7 har inte förbättrad batteritid

Apple har ännu inte lanserat de tekniska specifikationerna för Apple Watch Series 7, men om de hade gjort det, skulle du se det här: batteritid upp till 18 timmar. Ryktena var samstämmiga ända fram till eventet: Apple Watch skulle få ett större batteri. Men Apple pratade istället om förbättrade laddningsfunktioner – ingenting om batterilivslängd.

Apple Watch Series 7
Apple Watch Series 7 har snabbare laddning men samma batterilivslängd.

Ipad Mini har inte en smart connector

Lanseringen av Ipad Mini var en överraskning i sig och ryktesfabriken lyckades förutspå de flesta av funktionerna i Apples nya tablet. Förutom en. Efter en rapport från Prosser förutspådde 9to5mac att Ipad Mini skulle få ”en magnetisk smart connector, liknande den i Ipad Air och Pro”, men så blev inte fallet. Apple släppte istället en ny smart väska i några färger, men det enda som fästs magnetiskt är andra generationens Apple Pencil.


Apple Watch har inte en ny processor

Ett stort rykte om nya Apple Watch var att processorn skulle bli snabbare och mindre, med en tillverkningsprocess som skulle frigöra utrymme för ett större batteri och andra hälsokomponenter. Apple nämnde inte ens processorn under eventet, och det nämns inte heller på Apple Watch 7-sidan, vilket beror på att den har samma S6-chip som Series 6.

Iphone 13
Det finns nya färger för allt - bara inte de vi förväntade oss.

Färgprognosen var helt fel

Nya färger var en stor del av California Streaming, men vad vi förväntade oss var att Ipad Mini skulle matcha Ipad Airs färger. Vilket inte alls stämde. Årets färg är ”stjärnljus”, som antingen är vitt eller mycket blek guldfärg, beroende på vad du själv tycker. De andra färgerna var också fel: Pro har en ny Sierra-blå färg, 13 får en ny nyans av blå och Ipad mini finns nu i lila, medan Apple Watch fick en olivgrön nyans, som ingen hade förutspått.

Ipad Mini fick en prishöjning

Med ett par undantag stämde ryktena om Ipad Mini. Ny skärmdesign, usb-c och Apple Pencil 2-stöd. Men vad ingen förväntade var en 25 procentig prishöjning. Mini kostar nu från 5 995 kronor. Hela 1 000 kronor mer än föregående modell.

Originalartikel av Michael Simon
Översarr och bearbetad av Petter Ahrnstedt