Dammet har lagt sig efter Apple-årets kanske största händelse. September-eventet. Årets Iphone-lansering. En stor grej!

Fast…så mycket damm rörde Apple inte upp under gårdagen.

Istället blev det lite upp- och nedvända världen. På ett Apple-event där Iphone alltid brukar vara huvudnumret, med Apple Watch som ett uppskattat sidonummer, smälte Iphone den här gången in i bakgrunden.

Apple Watch överraskade med uppdaterad design, men inte på det sätt som ryktet hade förutspått.

Ipad Mini gjorde comeback, och har nu blivit en verklig mini-version av Ipad Air, med samma form, samma Touch ID på sidan samt stöd för Apple Pencil 2.

Billigaste Ipad fick en stabil uppdatering, lite bättre för varje år – men till samma pris som förut.

När Iphone förra året fick en ny, retrofuturistisk design med platta kanter à la Iphone 5, var nyheterna den här gången inte lika dramatiska. 20 procent mindre flärp. En annan ton av blå. Lite bättre batteritid (och det tackar vi såklart för).

Pro-modellen har äntligen fått 120 Hz-skärm. Perfekt för den som uppskattar skrollning len som siden. Men det är inget omvälvande.

Förr i tiden kallade Apple sådana här uppdateringar för en S-uppdatering. Iphone 4 blev Iphone 4S när uppdateringarna inte var fler än en bättre kamera, Siri, och en dubbelkärnig processor.

När skärmen växte och Iphone fick en helt ny design, med nytt chassi och större skärm blev det Iphone 5 istället.

Ska sanningen fram är årets Iphone-uppdatering en solklar S-uppdatering, med justeringar och förbättringar av en redan befintlig design. Iphone 13 borde ha hetat Iphone 12S, och inget annat.

Idag är helt enkelt Apple rädda för att nya Iphone ska uppskattas som en mindre uppdatering än vad den egentligen är, om den heter ”S” istället för ett nytt nummer. Vad gör man inte för att hålla aktieägarna glada och pressen nöjd, verkar resonemanget vara.

Missförstå mig inte, det är inget fel på en S-uppdatering.

För den Iphone-användare där det är ”dags” att uppgradera är det här en finfin uppdatering. Har du en telefon med några år på nacken får du rejält förbättrade prestanda, avsevärt bättre batteritid och mycket bättre kameror.

47 procent mer ljus i bilderna i Iphone 13 är rejäl förbättring mot förra året. Har du en några år gammal telefon kanske det snarare rör sig om en 147-procentig förbättring. Eller ännu mer.

Kort sagt. Ingen borde längre jaga en ny Iphone varje år – det är väl ändå rätt länge sedan vi höll på så? Nyheterna på årsbasis är för små. På tvåårsbasis eller mer börjar uppdateringarna istället ackumuleras. Det är sedan länge mer sunt att uppgradera först när det verkligen blir dags och då kommer varje ny Iphone kännas som en rejält ny telefon.

Iphone 12S, förlåt…Iphone 13 är en liten men trevlig uppdatering. Och det är helt okej. Andas ut.

I år var Iphone helt enkelt inte huvudnumret, utan ett delnummer.

PS! Den som väntar på en pulshöjare ska istället se fram emot oktober. Nästa generation av Macbook Pro kommer att bjuda på riktigt betydande nyheter.