Testad produkt: Iphone 13 Pro
Pris: 13 790 kronor hos Amazon Sverige (128 GB)

Fler Iphone-tester

När vi placerar Iphone 13 Pro bredvid Iphone 12 Pro är det svårt att se någon skillnad. Detta faktum har fått halva världen att gå i taket om att den egentligen borde ha hetat Iphone 12 S. Det gör den inte, den heter Iphone 13. Med detta sagt avslutar vi den tämligen lönlösa diskussionen huruvida namnet är fel eller inte.
Betyg 5 av 5

Omdöme

Apple har släppt några mindre lyckade telefoner (vi tittar på dig, Iphone 6) men Iphone 13 Pro är så nära en fullträff det går att komma. Nya kameror rakt igenom. Ruskigt snabb processor som kör cirklar runt ALLA Android-telefoner, grym oled-skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens, allt förpackat i ett snyggt stycke stål och glas.

Positivt

  • Snygg och välbyggd
  • Bra kameror
  • Snabb
  • Skärmen

Negativt

  • Cinematic Mode känns mest som ploj
MacWorld rekommenderar

Det här är en förbättrad telefon. Men det kan vara svårt att se genom att bara titta på ytan. De största förbättringarna finns i kamera, skärm och batteri.

Nu när Jony Ive, som verkade vara besatt av att göra så tunna produkter som möjligt, lämnat Apple verkar det som om att de vågar ta ut svängarna i tjocklek och vikt, allt för att härbärgera ett större batteri. Något vi tackar för. När vi säger att telefonen är större rör det sig om millimetrar och några få gram.

Iphone 13 Pro väger 204 gram medan 12 Pro vägde 189 gram och har med sina 7,65 millimeters tjocklek blivit 0,25 millimeter tjockare än sin föregångare. Något som vi välkomnar. Om en telefon väger några få gram mer hit eller dit spelar mindre roll. Vi vill ha batteritid som räcker. Mer om det senare.

Iphone 13 Pro

Skärm med snabb respons

Något som knappt märks är att den berömda notchen, eller flärpen som vi kallar den, har blivit smalare. För skärmpuritaner är den förstås fortfarande något av en skamfläck, men vi är såpass vana vid den att det spelar mindre roll.

Skärmen däremot är väldigt bra. Det är 6,1-tums Retina XDR oled-skärm, med 2 532 × 1 170 pixlars upplösning med 460 ppi. Den har adaptiv uppdateringsfrekvens från 10 Hz upp till 120 Hz som sköts automatiskt. Skärmen har även true tone, vilket gör att den anpassar sig efter rummets ljusförhållanden, den har maximal ljusstyrka på 1000 cd/m² (normalt) och 1200 cd/m² (hdr), skarp kontrast och bra färger.

Iphone 13 Pro
Foto: Petter AhrnstedtIphone 13 Pro har en oled-skärm med klara färger och djup kontrast samt med variabel uppdateringsfrekvens.

Vad det betyder i praktiken är att det är en osedvanligt bra skärm, med snabb respons när du interagerar med den och mjukt scroll när du bläddrar på en hemsida. Skärmarna på Pro-modellerna är certifierade för Dolby Vision och hdr10.

Imponerande kameror i Iphone 13 Pro

Enligt Apple är det här deras största kamerauppgradering någonsin. Baksidan på telefonen pryds av tre kameror; en ultravidvinkel, en vidvinkel och en telelins. Bländaren på ultravidvinkeln är 1,8 och ska samla in 92 procent mer ljus. Vidvinkeln har 1,5 medan telefotolinsen ståtar med en brännvidd på 77 millimeter samt 3x zoom. Ny hårdvara således rakt igenom.


Ny mjukvara i telefonen låter dig välja mellan olika typer av ”fotografiska stilar”. Du kan redan innan du börjar plåta ställa in om bilden ska ha varma, kalla eller mättade färger. Det finns en handfull, men du kan också välja standard.
Iphone Pro 13

Bildkvaliteten är mycket bra. Det är levande färger och skärpa rakt igenom. Vi har dock inte hunnit testa alla funktioner. Det här testet kommer således att uppdateras med både foto och video inom kort. Vidvinkel och zoom fungerar bra.

Iphone Pro 13
Foto: Petter AhrnstedtBilderna är tagna från samma avstånd och visar Iphone 13 Pro vidvinkel till zoom.

När det gäller video har Apple lagt till ”cinematic mode” som låter kameran automatiskt blurra bakgrunden när du har fokus på ett föremål eller en person i förgrunden för att sedan blurra förgrunden när du fokuserar på personen/föremålet i bakgrunden. Funktionen finns bara i Pro-telefonerna.

Cinematic mode fungerar riktigt bra och är skoj i ett par minuter, men känns mer som rolig funktion än något som är användbart för gemene man. Samma sak med möjligheten att filma i Prores-video. Finns det professionella filmskapare som bryr sig? Å andra sidan var det inte länge sedan professionella fotografer avfärdade bilder tagna med en mobilkamera som ”värdelöst”. Räkna med att det kommer att komma filmer som enbart är tagna med Iphone 13 Pro.

Selfie-kameran är en 12 megapixel som även den kan filma i cinematic mode. Andra nyheter är stöd för bland annat bokeh (suddig bakgrund) och nattläget. Apple utnyttjar processorns räknekapacitet för fullt för att trixa och fixa.

Apples A15-processor är blixtrande snabb

Iphone 13 Pro
Apples A15 Bionic är blixtrande snabb

Chipet som driver allting är Apples senaste A15 Bionic som har en femkärnig grafikprocessor. Och undan går det. Det finns ingen telefon som ens kommer i närheten av hastigheten Iphone 13, eller Iphone 12 för den delen heller. Tunga spel som War Robots flyter på med grafikinställningarna på max utan ryck eller lagg. Om du uppgraderar från en Iphone 12 kommer du inte att märka av hastigheten vid vanligt bruk. Men att exportera en film i exempelvis Iphoto går märkbart snabbare. Men som sagt, allt beror på vilken modell du uppgraderar från.
TL;DR: Den slår allt och alla.

Oklart batteri i Iphone 13 Pro

Apple brukar alltid ange hur länge batteriet räcker, den här gången säger de bara att det håller 1,5 timme längre än Iphone 12 Pro. Vi har inte hunnit testa batteriet, men efter sex timmars intensivt användande är laddningen fortfarande en bra bit ovanför halvfullt. Om vi ska ta Apples siffror för givet innebär det 22 timmar kontinuerlig videouppspelning. Men ni som varit med ett tag känner till att solen måste stå i rätt läge en helgfri söndag ovanför en korsväg för att tillverkarnas siffror ska kunna upprepas.

Hur många mAh är det egentligen? Vi har ingen aning. Apple gillar inte att gå in på ”tekniska detaljer”. En siffra som florerar är 3 125 mAh, men det är inget vi kan bekräfta.

Mycket går att säga om Apple, men byggkvaliteten är alltid på topp (nejdå, Iphone 6 och bendgate glömmer vi aldrig). Iphone 13 är en väldesignad telefon, med något skarpare kanter än föregångaren. Liksom 12 påminner 13 en hel del om Iphone 4, vilket undertecknad tycker är Apples absolut snyggaste telefon. Det är glas och metall rakt igenom. Att hålla i den påminner lite om att hålla i schweiziskt kvalitetsur.

Att köpa eller inte köpa, det är frågan

Chansen är rätt stor att du sitter med Iphone 12 Pro i handen, som också är en mycket bra telefon. Behöver du då uppgradera? Nej, du behöver inte det. Visst, den här är bättre, men om du ägde 2020 års Tesla Model S, skulle du då köpa 2021 Model S? Om du sitter på en Iphone 11 eller äldre, eller är en filmskapare i vardande, då är det inget att snacka om. Köp. Nu.

Läs mer: Här köper du Iphone 13 – vi jämför olika abonnemang

Specifikationer

Produktnamn: Iphone 13 Pro
Testad: September 2021
Tillverkare: Apple
Systemkrets: A15 Bionic
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB – 1 TB
Bildskärm: 6,1 tum oled, 2 532 × 1 170 bildpunkter.
Kameror: 12 + 12 + 12 megapixel ultravidvinkel, vidvinkel och tele. 12 megapixel fram
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.0, nfc.
Operativsystem: IOS 15
Övrigt: Dubbla sim, Face ID, vattentålig (ip68)
Batteri: 3 125 mAh, 22 timmar kontinuerlig videouppspelning.
Storlek: 14,67 x 7,65 x 7,15 cm
Vikt: 203 gram
Rekommenderat pris: Från 12 995 kronor. Testad modell: 16 295 kronor (512 GB lagring)
Pris: 13 790 kronor hos Amazon Sverige (128 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 842 643 poäng
Geekbench 5: 4 159 poäng
Geekbench 5, en kärna: 1 735 poäng
Geekbench Compute: 14 466
3dmark Wild Life: 10 589 poäng
Läshastighet, lagring: 961 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 1 363 MB/s

Video: Alla Iphone som släppts – en nostalgitripp

Betyg: 5 av 5