Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max är Apples nya flaggskeppsmodeller och fortsätter göra skäl för namnen främst genom sina avancerade kameror och en bättre skärm. Skillnaderna mellan de två modellerna har minskat, men även skillnaderna mot de billigare modellerna Iphone 13 och Iphone 13 mini.

Läs även: Här är Iphone 13 och 13 Mini

Fortsatta kameraförbättringar

Alla tre kamerorna – tele, vidvinkel och ultravidvinkel – har uppgraderats gentemot fjolårets Pro-modeller.

Standardkameran med vidvinkelobjektiv har en öppnade bländare på f/1,5 och en större sensor med 1,9 mikrometer stora pixlar, de största pixlarna hittills i en Iphone. Enligt Apple släpper den in 50 procent mer ljus än vidvinkelkameran i Iphone 12 Pro Max och 120 procent mer än i 12 Pro. Optisk bildstabilisering i båda modellerna bidrar också till bättre bilder i svagt ljus.

Kamerorna i Iphone 13 Pro
Foto: Apple

Kameran med ultravidvinkelobjektiv har en öppnare bländare på f/1,8 som släpper in 92 procent mer ljus. Den har dessutom autofokus istället för fast fokus, och en närfokusgräns på bara två centimeter vilket möjliggör makrofotografering.

Slutligen har kameran med teleobjektiv når närmre motivet med motsvarande 77 millimeters brännvidd. Bländaren har blivit lite mindre på f/2,8, vilket tillsammans med längre brännvidd kan innebära något sämre prestanda i svagt ljus (något som kan uppvägas av den förbättrade processorn). Mellan de tre kamerorna har Iphone 13 Pro nu 6x optisk zoom.

Makro
Foto: AppleIphone 13 Pro har en makrofunktion för närgångna bilder.

I likhet med Iphone 13 och 13 Mini har Iphone 13 Pro och Pro Max de nya funktionerna fotografiska stilar och ”filmiskt läge”. Det senare innebär att bilden från flera kameror slås ihop för att skapa effekten av kort skärpedjup, och möjligheten att välja var du vill fokusera både medan du filmar och i efterhand. Precis som i de billigare modellerna kan du spela in i Dolby Vision (hdr), men du kan också välja att spela in i Prores-formatet med mindre komprimering och bättre redigeringsmöjligheter.

Äntligen snabbare skärm

I flera år har det gått rykten om att Apple ska satsa på skärmar med högre uppdateringsfrekvens i åtminstone de dyraste Iphone-modellerna. Det har funnits länge bland konkurrenter, men Apple har helt andra krav på masstillverkning och det är möjligt att det helt enkelt inte har gått tidigare. Men nu är det i alla fall dags.

Iphone 13 Pro och Pro Max är de första Iphone-modellerna med både 120 hertz uppdateringsfrekvens och variabel frekvens. Bilden kan uppdateras med mellan 10 och 120 hertz beroende på innehåll, vilket bidrar till den ökade batteritiden.

Ljusstyrkan på skärmen har också höjts till maximalt 1 000 nits normalt och 1 200 nits med hdr-innehåll.

Iphone 13 Pro
Foto: Apple

Mindre flärp och mer batteri

Designen på årets Pro-modeller är mestadels sig lik, men på en punkt skiljer de sig: Flärpen längst upp på skärmen där Truedepth-kameran huserar har blivit mindre – 20 procent säger Apple, så någon enorm skillnad är det inte tal om.

Desto större skillnad är det på insidan där Apple har gjort om hela layouten och krympt många komponenter för att få plats med ett större batteri. Iphone 13 Pro Max har 2,5 timmar längre batteritid än föregångaren Iphone 12 Pro Max, och den vanliga Pro-modellen har 1,5 timmar längre än sin föregångare.

Iphone 13 Pro
Foto: Apple

Pris och tillgänglighet

Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max börjar säljas redan 24 september, och förhandsbeställningar öppnar på fredag 17 september. Priserna börjar på 12 300 respektive 13 500 kronor.

Något vi vill påpeka är att Iphone 13 Pro-modellerna har lika mycket lagringsutrymme som de billigare Iphone 13 och 13 Mini – 128 gigabyte som standard. Det innebär att prisjämförelser mellan modellerna blir lättare, men också att Pro-modellerna kan kännas lite mindre prisvärda. Behöver du maximalt lagringsutrymme har Iphone 13 Pro och Pro Max dock en fördel – de är de första Iphone-modellerna som kan uppgraderas till en terabyte utrymme.