Byt hemmahubb

Om du vill kunna kontrollera ditt smarta hem även när du inte själv är hemma, samt få notiser om exempelvis en kamera upptäckt rörelse, behövs en hemmahubb som då sköter uppkopplingen mot nätet.

Homepod (som dock inte säljs i Sverige) eller en Apple TV är de vanligaste sätten att koppla upp Homekit-hemmet, men du måste inte köpa något av detta för att ändå kunna övervaka hemmet på distans. Även en Ipad kan agera hemmahubb.

Ipaden måste dock vara ständigt kopplad till en strömsladd för att kunna agera hubb, så med det sagt är en Apple TV ändå det bästa valet för de flesta som vill koppla upp sitt hem med Homekit.

Läs mer: Apple TV, Homepod eller Ipad – bästa Homekit-hubben

Vill du ändå använda en Ipad som hubb går du till appen Inställningar på den Ipad-enhet du vill använda, går till Hem och aktiverar valet att använda denna Ipad som hubb för Hem.

Du måste också se till att Hem är aktiverat under Icloud-inställningarna.


Läs även: Så komer du igång med Apple Homekit


Gruppera tillbehör Homekit

Gruppera tillbehör

I Homekit kan du gruppera smarta prylar inte bara efter rum, utan också efter andra kriterier. Om du har flera smarta lampor i en armatur, eller kanske flera uppkopplade eluttag som du vill styra tillsammans varje gång, är grupperingar ett smart sätt att spara många klick, tryck och svep.

Att gruppera tillbehör betyder att Homekit behandlar tillbehören som ett. Perfekt för den där armaturen, där du inte vill behöva ställa in exakt samma färgtemperatur, eller samma procent av ljusstyrka på varje individuell ljuskälla.

För att gruppera ett tillbehör går du till det aktuella tillbehöret, tryck länge på det för att få upp inställningar, tryck på kugghjulet längst ned på skärmen och skrolla ned till ”Gruppera med andra tillbehör…”. Tryck på texten, och välja vilka andra tillbehör du vill skapa en grupp med. Klart!


Zoner för Homekit

Använd zoner – inte bara rum

Utöver rum och grupper finns ytterligare ett sätt att skapa grupper för olika tillbehör – zoner. Zoner är ytterligare ett filter, eller lager, för att kontrollera inte bara individuella tillbehör eller individuella rum, utan flera rum. Zoner är enkelt sagt ett sätt att gruppera olika rum tillsammans.

Ett exempel: I ett hem med öppen planlösning är det inte otänkbart att du vill kontrollera lampor i kök och vardagsrum samtidigt.

Med zoner kan du slå samman flera rum i en ”zon”. En zon kan till exempel vara ”nedervåningen”, ”kök och vardagsrum” eller ”inomhus” respektive ”utomhus”. Ett rum kan ingå i flera olika zoner. Vardagsrum skulle exempelvis kunna vara del av både inomhus och nedervåning.

Ytterligare ett sätt att göra smarta hemmet mer begripligt är att skapa flera liknande zoner med olika namn. Vardagsrummet kan också ingå i en zon som heter tv-rum. Allt för att du eller dina familjemedlemmar ska slippa komma ihåg vilket namn som var rätt för just den här zonen.

För att ställa in en zon, öppna Hem-appen, gå till fliken Rum, klicka på hemsymbolen i övre vänstra hörnet, klicka på Rumsinställningar, klicka på Zon och välj sedan ett av förslagen, eller skapa en egen zon.


Uppdatera Homekit

Uppdatera enheter – direkt från Hem-appen

Ibland kommer uppdateringar till de olika smarta hem-tillbehören, men du behöver inte leta upp de olika apparna för varje tillverkare för att uppdatera. Givet kopplingen till Homekit fungerar som det ska i övrigt, dyker tillgängliga uppdateringar upp direkt i Hem-appen.

En symbol med texten Uppdatering tillgänglig visas på startsidan Mitt hem. Ett klick på symbolen tar dig sedan direkt till den aktuella appen, där du kan ladda ned uppdateringen.


Spara Homekit-koder

Spara aktiveringskoderna – med Homepass

Det är en bra idé att spara de aktiveringskoder som följer med Homekit-tillbehören. Om du vill installera om tillbehören någon gång, eller kanske ge de vidare till någon, måste koderna finnas kvar.

Ett sätt att spara koderna är att direkt skanna in dem i en tredjepartsapp som exempelvis Homepass. Då har du alla koder på samma ställe, den dag du behöver dem igen.

Läs mer! Homekit-tips: Arkivera dina aktiveringskoder

Läs också! Homepass håller koll på alla dina viktiga Homekit-koder


Tredjepartsapp för Homekit
Foto: Controller for Homekit

Automatisera mera – med Controller

Sedan en tid tillbaka kommunicerar Homekit med en annan Apple-app, Genvägar, för att automatisera olika Hem-scenarion baserat på vissa omständigheter som du själv väljer. Men det finns ännu fler sätt att automatisera hemmet smart, som med appen Controller.

Controller är ett av de kanske kraftfullaste sätten att låta Homekit göra ännu lite mer, ännu lite smartare – och ännu mer anpassat efter specifika behov.

I dagsläget sker alla Homekit-kommandon som regel i samma stund som du ber om det. ”Tänd lampan”. ”Stäng av fläkten i sovrummet”. Med Controller kan du specialskriva egna scenarion som adderar en tidsdimension. Du kan exempelvis skapa ett scenario som låter fläkten gå i 20 minuter, och sedan stänger av själv.

Appen är gratis att ladda ned och testa, men många funktioner kräver en (rätt billig) prenumeration.

Mer info: Controller for Homekit.
Pris: 109 kronor per år i App Store. Prova gratis i sju dagar.


”Maten är klar”-blinka med lamporna

Det finns fler tredjepartsappar som förlänger Homekit och verkligen utökar vad som är möjligt att göra med systemet. Signals for Homekit gör inte lika mycket som Controller, men den gör en sak väldigt bra – att blinka med lamporna.

Perfekt om du vill uppmärksamma barnen på att middagen är klar. Eller bara är på bushumör. Appen finns för Iphone och Ipad.

Mer info: Signals for Homekit i App Store.
Pris: Gratis, 55 kronor för Signals Plus.


Home Plus för Homekit
Foto: Home Plus

Prova en annan app – Home Plus

Du behöver inte begränsa dig till Apples egna Hem-app för att styra ditt hem genom Homekit. Det finns en rad tredjepartsappar som gör samma sak på lite olika sätt, och en av de mer kompetenta heter Home Plus 5.

Gränssnittet är väldigt likt Apples egna, men automationerna kan vara mer komplexa. Här finns också ett sätt att säkerhetskopiera din Homekit-data, och widgets kan läggas till direkt på hemskärmen för att kontrollera dina favorittillbehör.

Priset är ganska högt, men det här är också en av de mest kompetenta tredjepartsapparna för Homekit.

Mer info: Home Plus 5.
Pris: 159 kronor i App Store.


Lägg till flera användare – och vänner!

Så länge du inte bor ensam är det väldigt troligt att även din partner, rumskompis eller ditt barn också vill kunna sköta lampor, eluttag och annat. Att lägga till fler användare i ditt smarta hem är enkelt.

Öppna Hem-appen, tryck på hemsymbolen längst upp till vänster, välj Heminställningar, och tryck sedan på Bjud in personer… Där kan du sedan skicka inbjudningar till de som ska få äran att också styra ditt smarta hem.

Det går även att begränsa så att användare inte kan redigera tillbehören, eller kommer åt tillbehören när de inte är i huset. Därmed kan du med gott samvete även lägga till vänner i listan, utan att riskera överraskningar vid ett senare tillfälle.


Eve Aqua
Foto: Eve Home

Prova ett nytt tillbehör – automatisera utomhusbevattningen

Att köpa smarta lampor eller ett eluttag är för många det vanligaste sättet att börja med hemautomatisering, men visste du att Homekit också kan styra utomhusbevattningen?

Eve Aqua är inget mindre än en uppkopplad utomhuskran som kan öppnas och stängas via Homekit. Perfekt för att sköta utomhusbevattningen i sommarstugan, eller hemma på gården när du är bortrest – och ett klart annorlunda sätt att prova på Homekit.

Mer info: Eve Aqua.
Pris: 999 kronor via Prisjakt.