Testad produkt: Apple Watch Series 8
Pris: 5 490 kronor hos Amazon Sverige

De som förväntade sig ett radikalt nytt utseende på Apple Watch Series 8 blev besvikna, å andra sidan kan ni se fram emot Apple Watch Ultra senare i år. Den ser i princip likadan ut. En nyhet är dock ny processor, S7 är utbytt mot S8. Klockan finns i samma storlekar som tidigare, 41 eller 45 millimeters boett. Det finns också mängder av nya armband med olika färger och material.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Apple Watch fortsätter att vara den bästa smarta klockan du kan köpa. Nya Series 8 är fullproppad med nya hälsofunktioner, varav några av de största är riktade till kvinnor. Den har fått, liksom Iphone 14, kraschdetektering, en till potentiellt livsräddande funktion. Även Watch OS9 har fått sig ett lyft här och ett nytt low power-läge ger dig upp till 36 timmar batteritid. 

Positivt

  • Bra nya funktioner
  • Low power-läget
  • Alltid på-skärm

Negativt

  • Fortfarande alldeles för kort batteritid.
  • Dyr
MacWorld rekommenderar

Med Apple Watch Series 8 fokuserar Apple på hälsa, träning och säkerhet. Med avancerade hälsosensorer får du din doktor på handleden, där du på ett par ögonblick kan få ett ekg, mäta din puls eller vad det nu kan vara.

Koll på menscykeln

Först ut är att Apple Watch Series 8 kan hålla koll på din menscykel och när du har ägglossning. Hur gör den det? Jo, den har nu fått två temperatursensorer. Den enda är placerad under klockan, mot huden och den andra innanför skärmen. Klockan håller sedan koll på din temperatur medan du sover, så att du kan se förändringar från din ”baslinje”. Du behöver alltså använda klockan ett par dagar för att den ska få ett hum om din bastemperatur. Funktionen kan sedan använda dessa data och meddela dig när du sannolikt har haft ägglossning.

Apple Watch Series 8
Mät ditt EKG med Apple Watch.

Temperatursensorerna ger dig dock ingen som helst indikation huruvida du har feber eller inte. Det enda de mäter är avvikelser från baslinjen. Men som tröst kan Apple Watch Series 8 mäta syrehalten i ditt blod.

Förmaksflimmer

Apple Watch kan även varna dig om du håller på att få förmaksflimmer. En vän till undertecknad kände plötsligt hur hens puls ökade dramatiskt vid ett tillfälle. Genom att placera fingret på kronan kunde hen se att pulsen var alldeles för hög, samtidigt som klockan varnade för förmaksflimmer, som sedan även bekräftades av läkare.

Apple Watch Series 8
Apple Watch varnade för hög puls och läkarna kunde konstatera förmaksflimmer.

Sensorerna i Apple Watch fungerar verkligen och gör nytta!

Sett till tekniken i klockan är mycket sig likt. Det är fortfarande en alltid på-skärm. Batteritiden är upp till 18 timmar, men ett nytt ”low power”-läge gör det möjligt att utöka den upp till 36 timmar. Vad det innebär i praktiken är att du ska vara borta mer än 24 timmar från din laddare så bör du ta med den.

Men klockan sänker ljusstyrkan på skärmen så fort den anses vara inaktiv, på samma sätt ökar den ljusstyrkan när du lyfter på handleden för att se hur mycket klockan är.

Ny kompass

Kompassen har fått sig en skopa av designsleven. Den är enklare att läsa av och har stöd för back track. Du kan lägga in vägpunkter i den, antigen för att hitta tillbaka eller om du exempelvis stöter på ett svampställe i skogen. Om du inte finner detta upphetsande är du inte ensam. Men den har en del vettiga funktioner och det finns människor som gladeligen kastar sig ut i naturen för att sedan gå vilse.

Apple Watch Series 8
Ny kompass med "back track"

Krockdetektering

Liksom de nya telefonerna har också Apple Watch Series 8 utrustats med krockdetektering. Accelerometern i klockan klarar av krocka upp till 256 g. Frågan är bara hur mycket av kroppen som tål 256 g. Det är mycket möjligt att det enda som finns kvar är en blöt fläck och en funktionsduglig Apple Watch efter en sådan smäll. Oavsett överlevnad, om du hamnar i en bilolycka så kan Apple Watch kontakta 112.

Skulle du ramla omkull reagerar klockans falldetektor. Om du inte rör på dig inom en viss tid kontaktar klockan 112.

Läs även: Vi testar Iphone 14 – en Iphone för folket

Jag har sagt det förr och jag säger det ingen: det är inte gimmicks Apple ägnar sig åt, utan funktioner som…fungerar.

Det är så många algoritmer och sensorer som samverkar i den här klockan att vi skulle kunna fylla hela den här recensionen med specifikationer som för gemene man eller kvinna inte betyder ett dyft. Och som vore bedrövligt trist läsning.

Gör vad den ska

Apple Watch Series 8 gör vad den ska. Har du en med gsm behöver du inte ta med dig telefonen på din löptur. Det går även att lagra musik lokalt på klockan eller ladda ned låtar från Spotify/Musik. Den största nyheten i år är att kvinnors hälsa har fått stå i centrum för årets uppdateringar.

Vad gäller användarupplevelse är det ingen som helst skillnad från förra årets modell. Huruvida bra eller dåligt klockans kollisionsdetektering är överlåter jag med varm hand åt någon annan. Men jag tippar på att den fungerar alldeles utmärkt.

Har du en klocka med ett par år på nacken är det en no brainer. Den här är ett bra köp, som håller koll på din hälsa och som dessutom är formidabel på att se till att du rör på dig med jämna mellanrum. Vill du röra på dig i vattnet kan vi glädja dig med att den är vattentät ned till 50 meter.

Vi ger en tumme upp och rekommenderar varmt
Apple Watch Series 8.

Specifikationer

Modell: Apple Watch Series 8
Testad: September 2022
Tillverkare: Apple
Processor: S8 64-bit dual-core processor. Med U1-krets för ultra wideband-teknik.
Skärm: Retina (LTPO OLED) 352 x 430 pixlar (41 mm), 396 x 484 pixlar (45 mm). Max 1 000 nits.
Lagring: 32 GB
Kommunikation: W3 trådlös krets. Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz och 5,0 GHz), bluetooth 5.0, inbyggd gps. Finns även med 4G-uppkoppling.
Mått: 41 x 35 x 10,7 mm (41 mm boett), 45 x 38 x 10,7 mm (45 mm boett).
Vikt: Aluminum: 41 mm: 32 g, 45 mm: 38,8 g. Stål: 51,5g.
Övrigt: Pulsoxiometer, tvåpoligt EKG, optisk pulsmätare, gyroskop, höjdmätare (altimeter), O2-mätare, accelerometer. IP6X dammtät, vattentät till 50 meter. Ett armband medföljer.
Rek. pris: 5 490 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5