Domare Yvonne Gonzalez Rogers vid federala distriktsdomstolen i norra Kalifornien har nu dömt i det uppmärksammade fallet mellan Apple och Epic Games, rapporterar Appleinsider.

Apple har inget monopol och bryter därför inte mot federala konkurrenslagar, men inlåsningen till sitt eget betalningssystem bryter mot Kaliforniens konkurrenslagstiftning. Företaget åläggs därför att inte hindra utvecklare från att 1) på olika sätt uppmärksamma användare på alternativa sätt att köpa digitala varor och 2) kommunicera direkt med användare som frivilligt har registrerat sig i appen.

Företaget har nu 90 dagar på sig att införa nödvändiga regeländringar, om ingen högre instans stoppar domen.

Men domaren gick på Apples linje vad gäller Epics påstående om att avtalet mellan företagen ska räknas som ogiltigt. Företaget har därmed begått kontraktsbrott och åläggs att betala 30 procent av intäkterna från den period som Fortnite på IOS erbjöd direktköp från Epic. Det är minst 31 miljoner kronor.

Vidare skriver domaren att Apple har all rätt att stänga Epics utvecklarkonto(n) och menar att Epic ville tvinga Apple att ge företaget mer kontroll över den bredare spelmarkanden och inte bara marknaden för digitala mobila speltransaktione.

Apple kallar domen en ”rungande seger” medan Epics vd Tim Sweeney säger att företaget kommer överklaga och att det inte är någon vinst för varken utvecklare eller konsumenter.