Testad produkt: Apple Iphone Battery Pack
Pris: Från 989 kronor på Amazon Sverige

När Apple lanserade Iphone 12 och presenterade Magsafe så var det med stora ord. Vi var nog många som såg framför oss en värld med ett rikt utbud av spännande tillbehör.

Betyg 4 av 5

Omdöme

När vi äntligen fick en original Magsafe-powerbank så är det inte utan att vi känner oss besvikna. Trots sitt pris har det förhållandevis låg kapacitet och laddar inte snabbast. Det är visserligen snabbare som bordsladdare, men uppnår inte den utlovade hastigheten som Apple Magsafe-laddare har. Däremot är det snyggt, smidigt och smart.

Positivt

  • Laddar förhållandevis snabbt
  • Tunt och smidigt format
  • Fungerar som 15 W Magsafe-laddare hemma
  • Omvänd trådlös laddning från Iphone
  • Snyggast integration med Iphone och IOS

Negativt

  • Märkligt låg kapacitet
  • Ingen laddning med sladd
  • Dyrt
Och sen släppte Apple en laddare med sladd, och en plånbok. Det var det. Inte förrän nästan ett år senare kommer en powerbank, vilket gjorde att flera konkurrenter hann före. Men då är väl batteriet åtminstone överlägset bättre?
Apple Iphone battery pack
Foto: Jonas EkelundApple Externt Magsafe-batteri.

Design och konstruktion

Till skillnad från de klumpiga Smart Battery Case är batteripacket faktiskt tunt och smidigt jämfört med konkurrenternas. Det känns mest naturligt på mobilerna, i synnerhet Iphone 12 Mini där det perfekt matchar i form och storlek. Det ser lite mer vilset ut på en 12 Pro Max. Men naturligtvis hamnar Apple-loggan på batteriet precis över den på mobilen när batteriet snäpper fast magnetiskt.

Apple Iphone battery pack
Foto: Jonas EkelundApples batteri är ett av de smidigare.

Det är ingen större överraskning att finishen på batteriet är utsökt. Sidan mot telefonen har en distinkt Magsafe-formgivning så att det inte är någon tvekan om vad detta är för en pryl. Den är också halkfri så att det är mindre troligt att batteriet åker av under laddningen. Eftersom Apple menar att du kan använda den som en trådlös laddare hemma är det dock förvånande att undersidan är så pass glatt.

Funktioner och finesser

Batteriets partytrick är alltså att när det är inkopplat till en lightning-laddare så ska laddningseffekten höjas till fulla 15 watt. Du ska inte behöva både batteriet för mobilt bruk och en sladdförsedd Magsafe-laddare hemma. Ser du det på det sättet är kanske priset inte lika avskräckande eftersom du sparar de 495 kronor Apple tar för hemmaladdaren.

Det intressanta är att Apple i förbigående nämner att du även kan ladda ditt batteri genom att ansluta Iphone till en strömkälla. Med andra ord har Iphone 12 faktiskt omvänd trådlös laddning, de har bara valt att inte aktivera det förrän nu. Det skulle kunna betyda att Apple i framtiden kan låta oss ladda exempelvis Airpods-fodralet direkt från telefonen, om de känner för det.

Apple Iphone battery pack
Foto: Jonas EkelundLaddningsstatus för både Iphone och Magsafe-batteri.

Naturligtvis har Apples batteri den bästa integrationen med IOS. Du får en riktig Magsafe-animering när batteriet snäpper fast. Där ser du faktiskt både telefonens och batteriets laddningsstatus. Samt att det dyker upp i batteri-widgeten med en egen ikon.

Prestanda och användarupplevelse

Apple är väldigt luddiga med specifikationer och anger inte ens kapaciteten på batteriet. De nöjer sig med att säga att med en Iphone 12 Mini kan du få ”upp till 70 procents ytterligare laddning” medan du med en Iphone 12 Pro Max bara kan räkna med 40 procent. Fullt så illa är det inte, då vi fick upp en Pro Max från 20 till 69 procent. Men det är ändå riktigt illa.

Apple Iphone battery pack
Foto: Jonas EkelundInget vidare resultat för Apples batteri.

Trots att Apple säger att de bara laddar med 5 watt så är det faktiskt väl så snabbt som Hyper och snabbare än Mophie, som båda uppges ladda med 7,5 watt. Det vill säga upp till 65 procent när det saktar in, för att sedan toppa på 69 som nås efter 2 timmar. Vi måste dock ifrågasätta om det verkligen kan uppnå 15 watt med sladd, då det i våra tester tog 40 minuter längre på sig än Apples original Magsafe-laddare.

Specifikationer

Tillverkare: Apple
Testad: September 2021
Kapacitet: 1 460 mAh
Trådlös laddning: 5 watt
Batteri anslutet till strömkälla: 15 watt
Storlek: 96 x 64 x 11 mm
Vikt: 113 gram
Rek pris vid test: 1 195 kronor
Pris: Från 989 kronor på Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5