När jag förra året skrev om Apples svar på Epics stämning och den kommande rättegången mellan företagen listade jag fyra möjliga utfall. Idag, efter ett par veckor då Apple inte en utan två gånger har ingått förlikning för att stoppa rättsprocesser kring App Store, är det uppenbart att Apple försöker åstadkomma det fjärde utfallet: Att självmant luckra upp sitt monopol på appdistributionen på IOS så mycket att det tillfredsställer konkurrensmyndigheter och domstolar.

Det började svagt med en förlikning med en grupp amerikanska IOS-utvecklare som hade stämt Apple för att driva ett olagligt monopol med App Store. Apple ska ge lite pengar till små utvecklare i USA och gör några mindre regeländringar på App Store men det är tydligt mest för syns skull.

Bara några dagar senare kom nästa besked, den här gången efter en förlikning med Japans konkurrensmyndighet: Apple kommer börja tillåta utvecklare att länka direkt till sina egna sajter där kunder kan skapa konto och prenumerera, utan att Apple får del av intäkterna och utan att användaren behöver krångla med att lämna appen. Det gäller visserligen bara ”läsarappar” till att börja med, men är ändå ett stort steg för ett företag som fram tills nyligen kaxigt kunde proklamera att det har rätt och kritikerna fel, punkt slut.

Däremellan hade Apple dessutom hunnit få en kalldusch när Sydkoreas nationalförsamling röstade igenom en lag som kommer förbjuda Apple att över huvud taget lägga sig i vilka betalningssystem apputvecklare använder för köp-i-appen.

Bara början

Sydkorea och Japan är inga pyttemarknader och speciellt Japan är en viktig marknad för Apple där Iphone har högre marknadsandel än i något annat stort land. Men om japanska myndigheter nöjer sig med Apples nuvarande eftergifter har företaget kommit ganska lindrigt undan och det är egentligen bara två regioner som är helt avgörande för Apple: EU och USA.

Myndigheter i båda har pågående utredningar. Amerikanska lagstiftare har börjat diskutera olika åtgärder som kan påverka Apple och App Store. De senare är ökänt dåliga på att få till något annat än halvmesyrer men existerande konkurrenslagar kan mycket väl komma att appliceras på Apple.

För stort för sitt eget bästa

Apple har alltid varit månt om att ha kontroll över sitt ekosystem, men har samtidigt strävat efter att växa och nå fler användare. Problemet är att Iphone nu används av så många att konkurrensmyndigheter och lagstiftare har börjat inse att utvecklare inte har något annat val än att följa Apples regler för att ha en chans att nå en bred marknad. Att bara hålla sig till Android räcker inte.

För att inte tala om problemet om myndigheter själva vill släppa appar som alla medborgare ska kunna använda och dessa inte kan följa alla regler. Apple har redan gjort flera undantag för sånt, till exempel Bank ID i Sverige och brittiska appen för att registrera sig som EU-medborgare boende i Storbritannien efter Brexit. Företaget inser uppenbarligen att det inte fungerar att behandla alla utvecklare lika.

Om fler länder följer efter Sydkorea och förbjuder Apple att låsa utvecklare till sin betallösning måste Apple välja: Släpp kontrollen i App Store eller låt utvecklare släppa appar utanför butiken.

Apples försvar av inlåsningen är att det skyddar användarna från bedrägerier, och det stämmer: Om Apple börjar tillåta appar på App Store att direkt be användare fylla i kortuppgifter eller ansluta Paypal-konton kommer det garanterat förr eller senare leda till att skrupelfria utvecklare slinker igenom Apples kontroller och lurar av användare pengar.

Men å andra sidan skulle Apple kunna sänka sina avgifter för att konkurrera med alternativen, och en majoritet av användarna verkar gilla tryggheten och enkelheten med att bara betala via Apple. De flesta utvecklare skulle förmodligen fortsätta med Apples köp-i-appen om de inte räknade med att kunna tjäna mer genom att välja andra lösningar.

Krokodiltårar

Oavsett om Apple till slut tvingas öppna för tredjepartsbutiker kan det till slut bli ett mer lättsmält alternativ än att tappa mer och mer kontroll över App Store. Och vad företaget aldrig skulle erkänna men vi inte glömmer: Apples största intäkter kommer från själva Iphone-försäljningen och utan tredjepartsappar skulle knappt någon köpa Iphone.

Apple kan få det att låta som att det är en ynnest för utvecklare att få släppa appar för Iphone, men Apple är lika beroende av utvecklarna som helhet som varje utvecklare är av Apple. Skillnaden är att Apple inte är beroende av någon enskild utvecklare, medan varje utvecklare är utlämnad till Apples nycker. Det är vad konkurrensmyndigheter och lagstiftare borde fokusera på.