Testat program: Pixelmator Pro
Pris: 439 kronor på Mac App Store

Få hemanvändare har råd eller lust att betala för Adobe Photoshop. Men vilket bildredigeringsprogram är det bästa billigare alternativet? Den här veckan testar vi Pixelmator Pro, ett av de få program som kan göra skäl för epitetet Photoshop-ersättare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

På det stora hela är Pixelmator Pro ett mycket trevligt program att jobba i, snabbt som attan på någorlunda nya Macar och det känns att utvecklarna verkligen brinner för att göra ett riktigt Macigt Mac-program. Några saknade funktioner sänker betyget en aning, särskilt för de som kommer från Photoshop och vill ha något som kommer så nära det programmet som möjligt.

Positivt

  • En närmast perfekt Mac-medborgare
  • Kraftfulla basverktyg
  • Utvecklas ständigt

Negativt

  • Saknar fortfarande en del funktioner
  • Annorlunda gränssnitt tar tid att lära sig för Photoshop-dessertörer
Det finns gott om Macprogram för att förbättra foton med effekter, exponeringsinställningar och liknande. I det här testet fokuserar vi istället på den bredare användning som har gjort Photoshop till industristandard, som avancerad retusch, friläggning och sammanslagning av olika bilder, text och vektorgrafik.

Egensinnigt gränssnitt

MacWorld rekommenderar

Om du kommer från Photoshop är det första du kommer att märka i Pixelmator Pro är det annorlunda gränssnittet. Utvecklarna har inte försökt härma Adobe utan går sin egen väg. Lager ligger till exempel i en lista till vänster, verktygen i en smal spalt längst till höger och inställningar för det valda verktyget i en bredare spalt till vänster om verktygen.

Det här är både bra och dåligt. Har du Photoshops kortkommandon och arbetsflöden i muskelminnet kan det ta lång tid att lära om, och när någon funktion saknas kan det vara frustrerande. Å andra sidan innebär det att Pixelmator slipper 30 års bagage och kan tänka i nya banor. Utvecklarna är alerta och har under åren lagt till många efterfrågade funktioner som inte fanns från början när det först släpptes 2017.

Gränssnitt

För nybörjare är det en välsignelse att Pixelmator Pro håller sig till de viktigaste funktionerna och inte försöker återskapa precis alla Photoshop-funktioner. Istället för fyra olika sätt att göra en sak får du det bästa/enklaste. Och allt som är viktigt för de flesta finns: Lager med lagermasker, blandningslägen, justeringslager, verktyg för att rita och måla, automatisk friläggning, förvrängning och så vidare.

Utnyttjar all kraft i Macen

Pixelmator Pro är rakt igenom ett Macprogram. Utvecklarna är snabba med att anamma de senaste avancerade ramverken och funktionerna som Apple tar fram i Mac OS. Det märks kanske framför allt på ett flertal funktioner som använder maskininlärning med Apples Core ML-bibliotek, som innebär att moderna grafikkort utnyttjas fullt ut, men också Neural Engine-motorn i M1-processorn på de nya Macarna.

ML Super Resolution
Klicka för större bild.

Den mest iögonfallande ai-funktionen kallas ML Super Resolution och använder maskininlärning för att förstora upp lågupplösta bilder. Med en del bilder är det nästan magiskt, men när vi testar blir resultatet blandat. Ansikten ser ut som att de har målats, raka linjer blir vågiga och även om brus och pixlighet försvinner så att bilden blir ”renare”, ser det i gengäld overkligt ut. Se bilden ovan för exempel.

ML Crop är en automatiserad beskärningsfunktion som utgår från till exempel gyllene spiralen och ska hjälpa dig att få bilder med mer effektfull komposition. När vi testar får vi inte till några förvånande resultat, utan mest som vi hade gjort manuellt. Vilket kanske får ses som ett gott omdöme.

Ickedestruktiv redigering – nästan

Den mesta redigering du gör i Pixelmator Pro är så kallat ickedestruktiv, det vill säga du kan ångra dig senare utan att behöva backa tillbaka till just det steget. Men det gäller inte allt, exempelvis inte perspektivförändring. Så är det även i konkurrerande program, men mer irriterande för den som jobbar med text i bilder är att Pixelmator Pro, till skillnad från både Photoshop och Affinity Photo, inte kan behålla redigerbar text när du ändrar perspektiv på texten.

Om du till exempel vill lägga en text på en skylt på ett foto kan du inte fylla i en tillfällig text, placera ut och ändra perspektiv på den så att den ser ut att ligga i samma plan som skylten, för att sedan ändra texten. Så fort du ändrat perspektiv renderas den och blir pixlar.

Specifikationer

Program: Pixelmator Pro
Utvecklare: Pixelmator Team
Funktion: Foto- och bildredigering
Testat: September 2021
Systemkrav: Mac OS 10.14.4 eller senare. Fullt stöd för M1
Pris: 439 kronor på Mac App Store. 15 dagars demo på utvecklarnas webbplats.

Betyg: 4 av 5