Samma sak varje år. Apple visar upp fantastiska IOS-funktioner på WWDC, för att sedan bara lansera en handfull när operativsystemet väl släpps. Vi borde inte bli förvånade över att samma sak sker igen med IOS 15. Några av de saknade funktionerna är stora, vissa är små, men de kommer oundvikligen att dyka upp i IOS 15.1, IOS 15.2 eller senare.

Innehållsförteckning

Vi har inte en exakt tidsram för dessa ”saknade” funktioner (det är sällan Apple offentliggör sådant). Vi vet bara att vi förväntar oss dem före årets slut. Det här är IOS 15-funktionerna som vi redan vet kommer att saknas vid lanseringen och som sannolikt kommer att släppas under hösten.

Shareplay

Det här är en av de största nyheterna i IOS 15, IpadOS 15 och Mac OS Monterey. Den låter dig använda Facetime för att titta på tv eller film, dela din skärm eller lyssna på musik tillsammans med vänner. Shareplay håller uppspelningen synkroniserad med dina Facetime-vänner, låter dem kontrollera uppspelning och kontrollerar dynamiskt volymen, så att ni kan höra varandra prata över musiken eller filmen.

Problemet är att det inte fungerar bra. Apple har officiellt försenat funktionen och säger nu att Shareplay kommer i en uppdatering efter lanseringen av IOS 15 och Mac OS Monterey. Vilket är bra, det är viktigare att få det rätt från början än att släppa en halvdassig funktion till en miljard användare, vilket onekligen kommer att skapa ett dåligt första intryck.

IOS 15
Titta på video eller lyssna på musik med dina vänner under ett Facetime-samtal med Shareplay.

Legacy-kontakter

Nytt i IOS 15 är ett par funktioner som hanterar tillgången till ditt Icloud-konto. Återställningskontakter är ett sätt att utse en pålitlig familjemedlem eller en vän (som också har en Apple-produkt) som får en engångskod från dig, som du sedan kan använda för att få tillgång till ditt Apple-ID om du skulle glömma lösenordet eller bli utelåst av det. Det här är en funktion som kommer att finnas tillgänglig vid lansering.

Legacy-kontakter är något annat. Det är en funktion som låter dig ange vilka kontakter som ska få tillgång till dina Icloud-data när du dör. Med tanke på hur många av våra minnen som är i form av bilder och e-postmeddelanden, är det en viktig funktion. Legacy-kontakter fanns i IOS 15 beta-utgåvorna tills beta 5, när den försvann. I uppdateringsdetaljerna skrev Apple: ”Legacy-kontakter har tagits bort från IOS & Ipad OS 15 Beta 5 och kommer att återvända i en framtida release.”

Vi är inte helt säkra på om Legacy-kontakter kommer att finns vid lanseringen av IOS 15 eller om det dyker upp i en framtida uppdatering, men vi tippar på det senare.

App-sekretessrapport

Apple har ett nytt sätt att visa hur apparna du använder delar dina data. Öppna Inställningar, Integritet, scrolla sedan ned och aktivera Spela in appaktivitet. Din Iphone kommer nu att logga varje gång en app får tillgång till din mikrofon, kamera, kontakter, plats samt vilka domäner de kontaktar.

All information kommer att generera en rapport, så du kan se exakt hur dina appar ges tillgång till dina potentiellt privata data. Spela in appaktivitet finns redan i IOS 15 Beta, dock kommer inte sekretessrapporten att vara tillgänglig förrän IOS 15 får sina första uppdateringar.

IOS 15
Sekretessrapporten kommer att berätta när och hur ofta dina appar använder din plats, mikrofon, kamera, kontakter och mer.

3d-navigering i Carplay

Apple Kartor har en ny detaljerad 3d-vy för stora städer som San Francisco, Los Angeles, New York och London (inget ord om svenska städer). Det visar landmärken och har ett tilltalande utseende.

Men om du vill se den nya vyn på din bils navigationsskärm får du vänta. På Apples IOS 15-webbplats står det ”Stöd för Carplay kommer i en mjukvaruuppdatering senare i år.”

IOS15
3d Kartor kommer bara att finnas för större städer och inte finnas tillgänglig i Carplay förrän senare.

Universell kontroll

Tekniskt sett är det mer av en Ipad OS och Mac OS-funktion, men det är såpass coolt och intressant att vi inkluderar det här. Universal Control låter dig ställa din Ipad bredvid din Mac och sedan flytta musmarkören till kanten på din Mac-skärm och sedan se hur den glider in på din Ipad. Sedan kommer även din mus/pekplatta och tangentbord att fungera på alla enheter som använder universell kontroll för stunden. Du kan också flytta filer från en Mac till en annan på det här sättet.

Det är som ett trådlöst tangentbord och mus-switch för flera Mac eller Ipad. En funktion som vi längtar efter att få testa. Men nu är det bara så att funktionen är frånvarande från alla beta-versioner av Ipad OS 15 och Mac OS Monterey som hittills släppts. Och det är inte lång tid kvar innan lansering. Det verkar som det är något som kommer att bli svårt att få till ordentligt, och absolut inte en funktion som släpps för betatestning en vecka innan lansering.

Apple har inte officiellt gått ut med att universell kontroll är försenad, men med tanke på den relativa komplexiteten hos funktionen och det faktum att det aldrig någonsin har dykt upp i någon beta-version, anser vi det vara tämligen säkert att anta att det inte kommer att finnas i Ipad OS 15 eller i den första utgåvan av Mac OS Monterey.

IOS 15
Universell kontroll verkar fantastiskt häftigt.

Icloud e-post-domäner

En annan funktion som inte officiellt blivit försenad är möjligheten att anpassa din Icloud-e-post med ett anpassat domännamn (som du kan bjuda in din familj att använda).

Vi är inte helt säkra på hur den här funktionen kommer att fungera och den har inte heller dykt upp i någon beta-version ännu. Liksom Universal Control har Apple inte sagt om den här funktionen är försenad eller inte, men de har antytt att vissa nya Icloud-funktioner kommer först i en uppdatering. Men du kan faktiskt konfigurera den här funktionen i Kontoinställningarbeta.Icloud.com, men den finns inte i någon av beta-versionerna för Monterey.

IOS 15
Egen epost-domän i Icloud.

Apple meddelade också nyligen att Icloud Private Relay kommer att släppas som beta när IOS 15 släpps. Det låter onekligen som om Icloud+ inte är riktigt redo för att ridån ska öppnas.

Originalartikel av Jason Cross
Översättning och bearbetning av Petter Ahrnstedt