Testad produkt: Beats Studio Buds
Pris: Från 1 452 kronor på Prisjakt

Länge förknippades Beats lurar med en ljudbild som dominerades av tung bas på bekostnad av ljudkvaliteten. Men sedan Apple köpte Beats Electronics har de sakta men säkert börjat tänka mer på att det faktiskt måste låta bra också. Nya Studio Buds ser vid första anblicken ut att ha alla finesser som Apples Airpods Pro har, men till halva priset. De är dessutom mycket mer Android-vänliga. Hur går det här ihop?

Beats Studio Buds
Foto: BeatsFinns i fler färger än Apple-vitt.
Betyg 4 av 5

Omdöme

Beats Studio Buds skiljer sig i praktiken väsentligt från Airpods Pro. Å ena sidan är de mindre, bekvämare, har bättre batteritid och en ljudkaraktär som är ”tuffare”. Å andra sidan är brusreduceringen sämre, de har ingen trådlös laddning, pausar inte när du tar ut dem och saknar en del fiffiga finesser. Men bryr du dig mest om att lyssna på musik föredrar vi faktiskt Studio Buds till vardags, särskilt med tanke på prislappen.

Positivt

  • Halva priset mot Airpods Pro
  • Bättre batteritid än Airpods Pro
  • Stöds av Hitta-appen och har sömlöst Siri-stöd
  • Bekvämare är Airpods Pro i längden
  • Riktigt trevligt ljud utan överdriven bas

Negativt

  • Medelmåttig brusreducering
  • Varken Lightning- eller trådlös laddning
  • Pausar inte när du tar ur dem
  • Saknar Apple-magin som Airpods har

Skillnaderna mellan Beats Studio Buds och Apple Airpods Pro

Studio Buds Airpods Pro
Laddningskontakt Usb-c Lightning
Trådlös laddning Nej Ja
Batteritid 8 h (24 h med etuiet) 5 h (24 h med etuiet)
Icloud synk Nej Ja
Rumsligt ljud Nej Ja
Dela ljud med andra Nej Ja
Öronigenkänning Nej Ja
Pris 1 590 kronor 3 195 kronor
Beats Studio Buds
Foto: Jonas EkelundPrydlig förpackning till skillnad från vissa konkurrenter.

Design och konstruktion

Laddningsetuiet är aningen större än Airpods Pro-fodralet, men är mer rundat och känns därför nättare än det faktiskt är. På undersidan ser vi den första skillnaden mot Apples proppar, då de laddas med usb-c istället för lightning. Har du en Ipad eller Macbook är det inget problem, men för dem som bara har en Iphone är det naturligtvis irriterande. Speciellt som laddningsetuiet inte heller stöder trådlös laddning.

Själva propparna är betydligt mindre, inte bara för att de saknar den utstickande mikrofonbommen, utan även delen som sätts in i örat. Vi är flera som klagat på att Airpods Pro faktiskt börjar kännas obekväma vid längre lyssning på grund av storleken. Studio Buds känns lättare och nättare och verkar också anpassa sig mer till örat när du rör dig med dem.

Beats Studio Buds
Foto: Jonas EkelundHelt olika i design och passform.

Funktioner och finesser

Av anledningar som nog bara Beats förstår så innehåller Studio Buds, till skillnad från tidigare modeller, faktiskt inte något Apple-chip. Det gjorde att vi förfärat såg framför oss att de inte skulle fungera som vi blivit vana vid med Apple-produkter. Men Beats har faktiskt lyckats klämma in många av funktionerna utan att ha hårdvaran.

Installationen är lyckligtvis lika enkel som med Airpods. Det räcker med att öppna etuiet i närheten av din Iphone så hoppar det upp en ruta som frågar om du vill parkoppla dem. Både etuiet och propparna dyker upp i batteri-widgeten med rätt symboler. Och du kan använda Siri när du vill då propparna hela tiden lyssnar efter Hej Siri-frasen. Än mer imponerande är att de faktiskt är integrerade i Hitta-appen så att du kan lokalisera dem om du skulle förlägga dem.

Beats Studio Buds
Foto: Jonas EkelundLyckligtvis är inkopplingen lika lätt som med Airpods.

Det som lyfter Studio Buds till Pro-nivån är att de har brusreducering. Och de är så pass Apple-integrerade att du kan styra brusreducering och transparens direkt från kontrollcentret. Från inställningsmenyn kan du göra det samma, men även välja om en lång tryckning på proppen ska aktivera Siri eller styra lyssningsläget. Lyssningslägen innebär aktiverad brusreducering, avslagen, eller transparensläge där omgivande ljud släpps in. Praktiskt när någon försöker prata med dig, eller när du vill höra högtalarutrop. Vi uppskattar att det är en fysisk knapp på propparna istället för touchkontroller.

Men sen kommer vi till finesserna som avsaknaden av H1-chip gör att vi inte får. Utan Icloud-synkronisering är propparna inte knutna till ditt konto och känns därför inte igen av dina andra enheter. Du måste alltså manuellt parkoppla dem med din Ipad och Mac. Du kan inte använda funktionen ”dela ljud” med någon som har Airpods eller andra Beats-modeller. Och du får inte heller rumsligt ljud när du tittar på video. Men det beror i och för sig på att lurarna saknar gyroskop.

Beats Studio Buds
Foto: Jonas EkelundDet är nästan så att man kunde tro att det var en Airpods-produkt.

Prestanda och användarupplevelse

Beats anger att propparna är "class 1 bluetooth", vilket innebär högre effekt och längre räckvidd. Ända upp till 100 meter faktiskt, men det normala för batteridrivna enheter är snarare 20–30 meter. I praktiken bröts förbindelsen 15 meter bort inomhus när det kom tre betongväggar emellan. Inte illa, men varken vanliga Airpods eller Airpods Pro tappade kontakten under samma förhållanden.

Beats Studio Buds
Foto: Jonas EkelundVissa saker funkar som förväntat, andra inte.

Propparna har en ganska genomsnittlig mekanisk dämpning av omgivande oväsen. Den aktiva brusreduceringen blev vi däremot inte speciellt imponerande av. Nu kunde vi visserligen, av covid-skäl, inte prova dem ombord ett flygplan. Men både i trafiken och på tåg släpper de in så pass mycket oväsen att vi blir tvungna att höja volymen. Och transparensläget ger ett mindre naturligt ljud av vad som händer omkring oss. Avsaknaden av riktade mikrofoner gör också att de är sämre på att filtrera bort omgivande ljud. De vi pratar med klagar på att trafikbuller dränker ut rösten.

Då är vi betydligt mer nöjda med ljudkvaliteten när det gäller musik. Det vore synd att säga att de låter neutralt. Beats gillar fortfarande att vrida upp EQ-kurvan för att förstärka bas och diskant. Men basen dominerar inte och det är lättare att uppfatta detaljer i mellanregistret, som sång och bakgrundsinstrument. Därför passar propparna till fler musikstilar än sådana som kräver dånande bas, speciellt som det lilla elementet inte kan leverera speciellt mycket tryck.

Specifikationer

Tillverkare: Beats
Testad: September 2021
Laddkontakt: Usb-c
Batteritid: 8 h för propparna, 24 h inkl etuiet
Snabbladdning: 5 min laddning ger 1 h lyssningstid
Tålighet: Svett och vattentåliga enligt IPX4
Mått: 72 x 51 x 26 millimeter (etui)
Vikt: 5 gram (proppar), 48 gram (etui)
Rek. pris: 1 590 kronor
Pris: Från 1 452 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5