Testad produkt: Satechi Aluminium stand & hub for Ipad Pro
Pris: 1 099 kronor hos Iphonebutiken

Apple försöker övertyga oss om att Ipad mer eller mindre är en laptop och att det går utmärkt att jobba på den. Särskilt om vi kopplar in ett tangentbord. Ett av problemen är att det bara finns en enda usb-c-port där vi förväntas koppla i och ur laddningskabeln och de tillbehör och anslutningar vi behöver. Detta säger sig Satechi ha löst med ett snyggt Ipad-ställ som har alla portar du behöver på baksidan. Men de har bara lyckats till hälften.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Idén om dockningsstationen är bra och det fysiska utförandet är inte dumt. Men sedan har de snålat med tekniken på insidan, vilket gör att det ändå känns som en budgetlösning. Hur snyggt och praktiskt det än är saknar vi prestandan i en bra extern usb-c-hubb.

Positivt

  • Hög byggkvalitet och läcker design
  • Bra idé och relativt många anslutningar

Negativt

  • Ipaden kan bara stå i en fast vinkel
  • Långsamma anslutningar
  • Usb-c-porten är bara för laddning, inte anslutning av tillbehör
  • Usb-a porten stöder varken laddning eller cd-läsare

Design och konstruktion

Som namnet antyder är hela konstruktionen av aluminium, vilket gör att den känns solid och välbyggd. I hopfällt skick är den liten och behändig så att det inte är något besvär att ha den med sig i väskan. I uppfällt skick lutar sig Ipaden mot locket och skyddas från repor av gummilisterna. Däremot är vinkeln fast, du kan inte justera den beroende på användningsområde.

Satechi Aluminium stand & hub for Ipad Pro
Foto: Jonas EkelundDet går bra att behålla fodralet på din Ipad

Skåran du ställer Ipaden i är tillräckligt bred för att även användas med olika Ipad-skal på. Satechi menar att det fungerar bra så länge tjockleken inte överstiger 15 millimeter.

Funktioner och finesser

Dockningsstationen kopplar du in till Ipaden med en usb-c-sladd som vid transport kan döljas på undersidan. Det är inte en jättesnygg lösning att ha en lång sladd på sidan. I en drömvärld hade hubben använt sig av Smart Connector, så att det bara hade varit att ställa Ipaden där för att den skulle börja ladda.

Satechi Aluminium stand & hub for Ipad Pro
Foto: Jonas EkelundTänk om det hade gått att använda sig av Smart Connector

Men det visar sig att stället, trots dess namn, inte alls är gjort enbart för Ipad. Satechi listar Macbook, surfplattor från Microsoft och Google, samt Samsung-mobiler. Och naturligtvis funkar den med de flesta usb-c-apparater som kan använda en hubb.

Vid första anblicken ser utbudet av portar på baksidan relativt bra ut även om vi kanske önskat en till usb-port. Vi gillar att hörlurskontakten i själva verket är en in/utgång, så det går bra att exempelvis ansluta en mikrofon.

Satechi Aluminium stand & hub for Ipad Pro
Foto: Jonas EkelundInte världens snyggaste kabeldragning

Prestanda och användarupplevelse

Genomgången av portarna börjar bra med en hdmi-port som stöder 4K-upplösning i 60 hertz. Men sedan går det snabbt utför.

Usb-a-porten visar sig vara version 3.0 från 2008 med en hastighet av 5 gigabit/s eller hälften av vad vi förväntar oss av moderna portar. Den matar dessutom bara 2,5 watt, vilket är det minsta tillåtna. Du kan glömma att ladda något från den. Den är uppenbarligen bara till för att koppla in tangentbord eller mus.

Satechi Aluminium stand & hub for Ipad Pro
Foto: Jonas EkelundMånga portar av äldre standard

Men vänta, det finns ju en usb-c-port! Den måste ju uppfylla alla krav på överföringshastighet och laddning? Nej, den är bara till för att plugga in laddningssladden till Ipaden. Den stöder varken video, dataöverföring eller laddning av något annat.

Minneskortsläsarna måste väl ändå vara bra grejer? Nja, de stöder bara den gamla uhs-i-standarden från 2010. Det borde innebära uppåt 100 MB/s, men vi lyckades inte ens komma upp i 80 MB/s. Det är långt ifrån de över 200 MB/s som en uhs-ii läsare klarar av.

Specifikationer

Tillverkare: Satechi
Testad: Augusti 2021
Anslutning: Usb-c
Laddningseffekt: Usb PD 60 watt
Portar: HDMI 4K 60 Hz, Usb-a 3.0, 3.5 mm ljuduttag, UHS-I SD/Micro SD-kortläsare
Mått: 13 x 10,7 x 2,3 centimeter
Rek. pris: 100 dollar
Pris: 1 099 kronor hos Iphonebutiken

Betyg: 3 av 5