2019 lämnade en grupp små amerikanska utvecklare in en stämningsansökan mot Apple där de påstod att företagets App Store är ett olagligt monopol. Under pågående konkurrensbrottsutredningar runt om i världen har Apple nu valt att ingå förlikning med utvecklarna.

Förlikningen presenterades i två pressmeddelanden, och innebär både ändringar i reglerna för alla utvecklare och att Apple inför en stödfond till mindre utvecklare i USA.

Reglerna som ändras är bland annat ett ”förtydligande” att utvecklare har rätt att kommunicera direkt med användare kring alternativa sätt att betala för prenumerationer och annat, men fortfarande inte direkt i appen.

Apple och utvecklarna kommer också överens om att nuvarande Small Business Program-strukturen ska vara kvar i minst tre år. Sökfunktionen på App Store ska fortsätta vara baserad på objektiva kriterier som relevans och omdömen.

Utvecklare ska få möjlighet att välja mellan över 500 olika prisnivåer på köp-i-appen och direktköp – idag finns färre än 100 nivåer. Apple ska även göra det tydligare hur utvecklare kan överklaga refuserade appar.

Till slut ska Apple inrätta en stödfond för mindre utvecklare i USA. Alla amerikanska utvecklare som sålt appar på App Store mellan 2015 och 2021 för mindre än en miljon dollar om året kommer få del av fonden. Utbetalningen följer en skala beroende på hur stora intäkter de haft i butiken.