Det här är de nya kamerafunktioner vi har sett till än så länge i nya IOS 15. Eftersom systemet ännu inte är släppt och befinner sig i en betaversion, kan funktioner både försvinna och läggas till innan det officiella släppet i september.

Stäng av nattläget permanent

Nattläget i kameran ger dramatiskt bättre bilder i dunkla och nästan helt mörka miljöer, men det är inte alltid vi vill använda det. Nattläget kan slås av tillfälligt genom att dra reglaget för slutartid till ”av”, men med IOS 15 kommer en mer ihållig lösning för stänga av nattläget.

Genom att gå till Inställningar -> Kamera -> Förvalsinställningar kan nattläget slås av helt, tills du väljer att slå på det igen.


IOS 15
Den gröna pricken blir snart ett minne blott.

Ingen mer linsöverstrålning

Linsöverstrålning, eller det som på engelska kallas lens flare, är inget ovanligt problem med kameralinser, likväl ett irriterande sådant. Det har dessutom varit synligt på vissa Iphone-modeller under senare år. Det syns som en grön fläck – ibland ett helt grönt fält – i bilder som tas i motljus.

Med IOS 15 verkar Iphone få en funktion för att automatiskt ta bort linsöverstrålningen. Detta sker i efterbehandling av bilden och verkar även fungera i ”sökaren”, alltså i live-bilden av hur fotografiet ska bli.

Som vanligt med beta-versioner kan saker och ting förändras innan den officiella versionen av IOS 15 släpps i september, men än så länge verkar detta lovande.


IOS 15 kameranyheter
Foto: Apple

Live-översättningar, direkt i kameran

Vi är redan vana med att kamera-appen på Iphone kan användas för fler saker än att ta bilder, som exempelvis att skanna qr-koder. Med IOS 15 kommer en ny och på pappret oerhört imponerande funktion, som låter kameran läsa in text som syns i kamerabilden.

IOS 15 live text
Foto: Apple

Texten kan omvandlas till en länk att klicka på, för exempelvis telefonnummer och e-postadresser. Text kan kopieras och översättas direkt i bilden. Det senare fungerar på engelska, kinesiska, franska, italienska, tyska, portugisiska och spanska. Ett enkelt tryck på texten låter dig översätta.


Visual look up I IOS 15
Foto: Apple

Visual look up: Läs mer om det du ser

En liknande funktion är vad Apple kallar Visual Look up, som kan visa mer information om ett objekt du ser i kameran. Apple ger ett exempel; om du tagit en bild på en bok kan mobilen visa mer information om boken, med betyg, länk till hemsida, och liknande.


IOS 15 nyheter kamera
Foto: Apple

Minnen får nytt utseende

Minnen, alltså funktionen som kan sätta ihop bilder och videor från en händelse, resa, eller liknande, i ett bildspel, får ett delvis nytt utseende med IOS 15. Nytt är också fler möjligheter att påverka hur videon ska framställas, exempelvis med eget val av musik via Apple Music.


Förbättrade panoramabilder

Panoramabilder får bättre kvalitet i IOS 15. De geometriska störningarna i bilden ska minska och objekt som rör sig i bilden ska fångas bättre, samtidigt som brus ska minska. Dessa nyheter kommer dock bara till Iphone 12 samt Iphone 12 Pro.


Quick Take får zoom

Quick Take är kamerafunktionen som låter dig snabbt filma ett klipp genom att bara hålla ned slutarknappen. Inspelningen slutar sedan igen så fort knappen släpps. I IOS 15 kan användare dessutom svepa upp och ned direkt på skärmen för att zooma in och ut, precis som många användare lär vara vana med från sociala appar som Instagram.