Det senaste året har flera stora it-incidenter satt fingret på hur viktig it-säkerhet är inte bara för enskilda företag utan för ekonomin och samhället i stort. Solarwinds-hacket blev ett uppvaknande för många, och även i Sverige kände många av effekten när Kaseyas fjärradministrationssystem hackades.

President Biden bjöd igår in ledare för ett antal stora amerikanska teknikbolag till Vita Huset för ett möte om it-säkerhet, och flera av företagen har avslöjat nya satsningar som ska stärka säkerheten i hela leverantörskedjan, däribland Apple.

Apple kommer enligt CNBC etablera ett säkerhetsprogram som ska hjälpa företagets många underleverantörer – över 9 000 företag bara i USA – att bli bättre på it-säkerhet.

Det handlar bland annat om att få alla dessa företag att börja använda multifaktorautentisering, loggning och planera för hur säkerhetsincidenter ska hanteras.

Microsoft ska lägga över 170 miljarder kronor på att förbättra sina säkerhetsverktyg och ytterligare 1,3 miljarder kronor på att hjälpa amerikanska myndigheter med it-säkerhetsträning. Google ska spendera mångmiljardbelopp på säkerhet, och IBM ska bland annat träna 150 000 personer i it-säkerhet. Amazon ska dela ut gratis säkerhetsnycklar för multifaktorautentisering till AWS-kunder.