Det är nog ingen som tar sin nyinköpta Macbook och bara trycker ned den i väskan bland alla vassa föremål. Eller som går och dinglar med den i en oskyddad tygkasse. Nej du vill naturligtvis göra ditt bästa för att hålla den i fint skick. Vi har försökt hitta fodral till de nya 13-tums modellerna med M1-processorn, och lyckats bra med uppgiften. Det är ett brett urval från billigt till påkostat, från vackert till coolt, från enkelt till högteknologiskt.

Apple läderfodral till Macbook 13 tum
Foto: Apple Läderfodral till Macbook 13 tum

Apple läderfodral till Macbook 13 tum

Originalfodralet till Macbook har inga speciella finesser. Förutom att det är fodrat med mikrofiber för att inte repa datorn. Och priset får plånboken att gråta. Men har du väl känt på kvaliteten i lädret och sett den perfekta passformen är det svårt att motstå frestelsen. Det här är kvalitet som varar. Passar till Macbook Air M1 13 tum och Macbook Pro M1 13 tum.

Pris: Kostar 2 195 kronor hos Apple


 

dbramante1928 Skagen Pro
Foto: dbramante1928 Skagen Pro

dbramante1928 Skagen Pro

Danska dbramante vill inte vara sämre och gör sitt fodral av slitstarkt full-grain läder som åldras vackert med åren. En mjukt fodrad insida ska skydda din Macbook mot både våld och repor. De verkar inte ha uppdaterat vilka modeller den passar till, men än så länge står det ”Macbook Air 2018 och senare”. Finns både i naturfärgat och svart läder.

Pris: Kostar 449 kronor hos Dustin

Incase Icon Sleeve with Woolenex for MacBook 13”
Foto: IncaseIcon Sleeve with Woolenex for MacBook 13”

Incase Icon Sleeve with Woolenex for MacBook 13”

Ett mer tekniskt fodral med kompressionspaneler av Tensaerlite som påminner om stötdämpningen i löparskor. Utsidan skyddar datorn mot fukt, mögel och kemikalier. Insidan är vadderad med foder i pälsimitation för att inte repa din Macbook. Passar till 13-tums MacBook Pro (usb-c) & M1, 2020 / 13-tums MacBook Air Retina & M1, 2020. Finns i grå, blå och rosa.

Pris: Från 599 kronor på Prisjakt

Fjällräven Kånken Laptop case 13”
Foto: FjällrävenKånken Laptop case 13”

Fjällräven Kånken Laptop case 13”

Detta är motsatsen till Incase fodral där Fjällräven istället framhåller att det är gjort av återvunnen polyester och ekologisk bomull. Utsidan är av kraftig vaxad G-1000-väv som är vattenavvisande och snabbtorkande. Datorn skyddas av skumstoppning. En öppen utvändig ficka är praktiskt att ha dokument i. Inte specifikt gjord för Macbook men måtten funkar. Finns i rosa, svart, blå och grön.

Pris: Från 699 kronor på Prisjakt

Native Union Stow Slim for Macbook
Foto: Native Union Stow Slim for Macbook

Native Union Stow Slim for Macbook

Ett slimmat fodral med en utsida av impregnerat tyg kombinerat med läder för en skön mix av stil, skydd och bekvämlighet. Ett praktiskt magnetlås håller grejerna på plats och dina viktiga papper kan du förvara i sidofickan. Det finns även modeller för 12-, 15- och 16-tums Macbook. Denna finns i gråsvart, blått eller ljusgrönt.

Pris: Från 643 kronor på Prisjakt

Targus CityLite Laptop Sleeve 13"
Foto: TargusCityLite Laptop Sleeve 13"

Targus Citylite Laptop Sleeve 13"

Ett mjukt skal för din 13-tums laptop helt enkelt. Det är ett tunt och lätt tygfodral med en mjuk stoppning för att inte repa datorn. Däremot erbjuder det inte stötskydd. Targus är inte heller så bra på att uppdatera listan över vilka modeller deras fodral passar. Det sägs visserligen vara specifikt gjort för 13 tums Macbook Pro, men läser man det finstilta menar de 2017-modellen.

Pris: Kostar 205 kronor hos Proshop

Thule Gauntlet MacBook Sleeve 13"
Foto: Thule Gauntlet MacBook Sleeve 13"

Thule Gauntlet MacBook Sleeve 13"

Svenska Thule är mest kända för takboxar, men samma kunnande kan tydligen appliceras på datorfodral. Detta formgjutna fodral med tålig utsida och förstärkta hörn- och kantskydd håller din Macbook säker från stötar. Samtidigt är insidan vadderad för att inte repa datorn. Fiffigt nog går det att fälla upp locket och använda datorn utan att ta ut den. Finns i blått och svart. Men kompatibiliteten är lite utdaterad då denna sägs passa Macbook Pro 2017 och Macbook Air 2018.

Pris: Från 478 kronor på Prisjakt

Trunk Leather Sleeve MacBook 13"
Foto: TrunkLeather Sleeve MacBook 13"

Trunk Leather Sleeve MacBook 13"

Danska Trunk gör fodral med typiskt enkel skandinavisk design. Inga onödiga utsmyckningar utan rena, funktionsinriktade linjer. Det här fodralet är gjort av premiumläder med hållbara sömmar och nylon-dragkedja som inte repar datorn. Även insidan är försiktig med din Macbook. Finns även för 16-tums Macbook Pro. Endast i svart. Kan just nu fås för ett fånigt lågt pris!

Pris: Från 263 kronor på Prisjakt

Twelve South SuitCase for MacBook
Foto: Twelve SouthSuitcase for MacBook

Twelve South Suitcase for MacBook

Detta är en sorts mellanting av väska och fodral då det har ett infällbart handtag. Fodralet har tre lager av skydd. Ytterst är ett vattenavvisande stoppat tyg, sedan ett lager hårdplast för stötskydd och innerst ett mjukt lager av mikrofiber. Liksom Thules fodral går det att jobba på datorn utan att ta ur den. På insidan finns ett fack för papper och sladdar. Finns även för 16-tums Macbook.

Pris: Från 479 kronor på Prisjakt


 

von Holzhausen Macbook portfolio 13-inch
Foto: von Holzhausen Macbook portfolio 13-inch

von Holzhausen Macbook portfolio 13-inch

Nu är vi tillbaka i premiumsegmentet med det tjusiga fodralet i veganskt Technik-läder, vilket är ett tjusigt sätt att säga återvunnen plast. Det är insidan också, men i form av mikrofiber. Insidan har en ficka för tillbehör och locket hålls på plats med magnetlås. Den passar 13 tums Macbook Air 2018-20, 11 tums Air 2015, 13 tums Pro 2016-2020, 12 tums Macbook 2015-2017.

Pris: Kostar 1 290 kronor hos Apple