Jag kommer inte ihåg hur många gånger jag har hjälpt någon med deras Iphone – en granne, vän eller familjemedlem - och hur jag visat dem hur de kan hitta något med Spotlight. När jag förklarar hur ett enkelt svep på startskärmen låter dem söka efter någonting på sin telefon – en app, kontakt, innehåll i Imessage eller mail – går det att se hur poletten trillar ned.

Efter denna lärdom går de oundvikligen tillbaka och petar runt bland sina sex sidor av appar för att försöka hitta appen Inställningar eller vad det nu kan vara.

Spotlight är en kriminellt outnyttjad funktion i Iphone och som kommer att bli bättre i IOS 15. Om bara Apple kunde lösa dess största problem: hur ska du hitta den?


Det är bara att svepa nedåt…nej, inte där!

Spotlights problem är att så få människor ens känner till dess existens. Åh, du använder förmodligen Spotlight varje dag. Macworld-läsare tenderar att vara mer informerade om vad deras Apple-prylar är kapabla till. Men trots att det finns över en miljard Iphone-användare i världen, verkar den större andelen leva i ignorans när det gäller Spotlight och vad funktionen kan göra. Det finns två sätt att komma åt Spotlight – ingen av dem är uppenbar nog.

Du kan svepa nedåt från någonstans på startskärmen (även låsskärmen med IOS 15). Varje gång jag säger till någon att göra det, sveper de alltid från skärmens övre kant, öppnar notiscentret i stället för spotlight. Hoppsan. "Nej, svep ned från mitten," säger jag, vilket gör att de sveper nedåt i mitten av deras notifieringar. ”Nej! Jag menar på din hemskärm, svep ned på mitten!”. Efter det finns det en 50/50 chans att personen ifråga kommer till söksidan istället för att öppna snabbmenyn för den ikon eller mapp som befinner sig i mitten av deras startskärm. Suck.

Det andra sättet att nå Spotlight är att svepa åt höger tills du ser widget-skärmen. Uppriktigt sagt verkar det även som om många Iphone-användare är fullständigt omedvetna om den skärmens existens. Det finns en sökfält högst upp för Spotlight, men det är inte alls uppenbart att det söker igenom allt på din Iphone, inklusive webben. Om någon är medveten om att sökfältet finns, tror de förmodligen att det bara söker igenom vad som finns på just den skärmen och kanske deras widgets. Vilket inte är så konstigt, eller hur?

Det finns ett liknande sökfält högst upp i Appbiblioteket – som bara söker igenom Appbiblioteket. Ja, det är faktiskt märkt med ”Appbiblioteket”, men de flesta användare verkar inte ta sig förbi de ytliga likheterna att de uppmärksammar skillnaden.

Spotlight
De flesta Iphone-användare verkar omedvetna om att det här sökfältet kan hitta nästan vad som helst på deras telefon. Och på internet.

Spotlight blir ännu bättre

I IOS 15 gör Apple Spotlight-sökningar ännu bättre.

Dina sökningar kommer att leverera fler resultat från din telefon, även innehållet i Bilder (sök efter ”skylt,”"bil" eller till och med text i bilder!). Resultatet från App Store är också bättre. Du kan till och med installera appar direkt från Spotlight-resultat. Sök efter saker som skådespelare, musiker eller filmer och du får ett informativt resultat. Du kan hitta bilder på internet, synonymer, Wikipedia-resultat och förmodligen en massa andra saker som jag själv ännu inte har hittat.

Ärligt talat, om du letar efter innehåll på din Iphone eller bara vill söka på webben, då kan en Spotlight-sökning i IOS 15 vara det bästa stället att utgå från.

Men trots Apples alla förbättringar av en riktigt bra funktion, struntar de i den mest avgörande förändringen som verkligen skulle betyda något: göra användare medvetna om att den finns.


Spotlight, längst fram och i centrum

Apple behöver göra Spotlight mer uppenbart. Google har sedan länge en sökfält på startskärmen i Android-telefoner, men då är Google ett sökföretag som gör pengar från annonser.

Det här kanske är kontroversiellt, men jag tycker att det är hög tid att menyraden längst ned på skärmen ersätts av något mer användbart. Dock är meningsfullt på Mac, där många saker är synliga samtidigt, men på en Iphone? Alla appar kör i helskärmsläge, så Dock syns inte såvida du inte befinner dig på en hemskärm. Och med widgets, appbiblioteket och alla mappar, är det då inte ett föråldrat tankesätt att du behöver Dock bara för att låta fyra specifika appar husera längst ned på varje hemskärm? På Mac eller Ipad är den alltid tillgängligt (och har mer funktionalitet), men på Iphone är Dock bara en till rad ikoner som du bara kan se när du är på startskärmen.

Jag skulle använda ett Spotlight-fält mycket mer än de fyra app-ikoner jag lika gärna hade kunnat placera någon annanstans på startskärmen. Jag tvivlar på att Apple skulle gå så långt som att ersätta Dock med ett sökfält. Men kanske en widget? Apple behöver definitivt göra något för att vardagliga Iphone-användare ska veta att det finns en magisk sökfunktionen som hittar saker på deras telefon mycket snabbare istället för att bläddra runt bland alla hemskärmar. För att inte tala om allt hur mycket relevant innehåll från internet som den kan hitta.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt