Testad produkt: Twelve South Airfly Pro
Pris: Från 597 kronor på Prisjakt

Vi har testat ett flertal trådlösa brusreducerande hörlurar som bara har trådlös anslutning. Det funkar om du sitter på bussen och lyssnar från din mobil. Men sitter du på långdistansflyget har underhållningssystemet oftast bara hörlursuttag. Då sitter du risigt till.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Airfly är ett smidigt sätt att bli av med de sista hörlurskablarna även när hörlursuttag är det enda som erbjuds. Vi gillar också att det på ett enkelt sätt går att ansluta två hörlurar för en delad upplevelse. Att det dessutom går att skicka ljud till den är en uppskattad bonus med Pro-modellen.

Positivt

  • Kan både sända och ta emot ljud trådlöst
  • Enkel att använda
  • Lång batteritid

Negativt

  • Kunde ha haft längre räckvidd
  • Slår inte av sig automatiskt
  • Dålig på återkoppling

Om du inte har med dig Airfly det vill säga. Då kan du dessutom dela med dig av ljudet till ett andra par hörlurar. Perfekt om två personer vill titta på film på laptopen och få bättre ljud än med de skramliga högtalarna.Denna Pro-modell kan dessutom ta emot ljud, så att du kan strömma från din mobil till exempelvis en bilstereo som bara har Aux In.
 
Twelve South Airfly Pro
Foto: Jonas EkelundAirfly Pro

Design och konstruktion

Airfly är uppenbarligen tänkt för och formgiven efter Apple-produkter, med en matchande vit nyans och samma rundade former som Airpods. Men den fungerar naturligtvis med vilka trådlösa produkter som helst. Bluetooth är bluetooth.

Twelve South Airfly Pro
Foto: Jonas EkelundDet går faktiskt att sätta Airfly på nyckelringen

Adaptern är liten och lätt, faktiskt så nätt att det lilla skyddet för hörlurskontakten kan hakas fast i nyckelringen så att du alltid har med dig din Airfly. Skyddet sitter tillräckligt hårt för att det inte borde lossna av misstag, men vi är tveksamma till om vi skulle vilja ha nycklarna skavande mot plasten. I den andra änden har den en usb-c-kontakt för laddning, vilket är trevligt då du kan använda samma sladd som till Ipad och Macbook.

Twelve South Airfly Pro
Foto: Jonas EkelundMen vi föredrar nog att ha den i den skyddande påsen

Funktioner och finesser

När Airfly slås på första gången går den automatiskt över i ett parkopplings-läge. Sätt dina lurar eller din högtalare i parkopplings-läget, så hittar de varandra. Vill du använda andra lurar är det bara att hålla in reset-knappen så går den tillbaka i parkopplings-läge. Enkelt. För att koppla in ytterligare ett par lurar är det bara att trycka två gånger på knappen.

Twelve South Airfly Pro
Foto: Jonas EkelundDu kan koppla två hörlurar till en Airfly Pro

Du kan också göra tvärtom genom att skicka ljud till din gamla bilstereo, eller din gamla favorithögtalare som bara har en Aux-ingång. Det är bara att flytta omkopplaren från sändning till mottagning. Parkoppla din mobil med Airfly Pro och sedan är det bara att köra igång.

Twelve South Airfly Pro
Foto: Twelve SouthEller skicka ljudet till aux-ingången på bilstereon från mobilen

Däremot är Airfly inte särskilt bra på att berätta för dig vad som händer. Det hade varit trevligt om den gett ifrån sig en ljudsignal när den lyckats parkoppla med en bluetooth-enhet. Och varför finns det inget sätt att se hur mycket batteri du har kvar? Den ger dock en varning när batteriet börjar bli tomt, och lyckligtvis kan du fortsätta använda Airfly medan den laddas. En powerbank i väskan och du är räddad.

Prestanda och användarupplevelse

Tack vare en modern bluetooth-version är uppkopplingen både stabil och pålitlig. Däremot upplevde vi att räckvidden inte var mycket mer än de normala 10 metrarna för bluetooth. Detta trots att Airfly Pro faktiskt har bluetooth 5.0, som ska ha fyra gånger längre räckvidd. Det är inget problem vid normal användning, men vi kan inte låta bli att undra varför de inte bjussade på bättre räckvidd. Batteritiden kan vi däremot inte klaga på, den räcker för de längsta resor utan att behöva laddas.

Twelve South Airfly Pro
Foto: Twelve SouthVarför inte ge dina gamla prylar trådlöst ljud?

Hanteringen av Airfly är så pass intuitiv att vi snart inte behövde fundera på vilken knapp vi skulle trycka på. Även att koppla in ett andra par hörlurar är smärtfritt. Det är faktiskt en stor lättnad att vi nu kan skippa de sista gamla slitna hörlurarna med sladd och helt övergå till trådlöst för ett mer praktiskt vardagslyssnande.

Specifikationer

Tillverkare: Twelvesouth
Testad: Augusti 2021
Trådlöst: Bluetooth 5.0
Kodekar: Aptx, Aptx Low Latency, SBC
Laddkontakt: Usb-c
Batteritid: 20 timmar
Mått: 255 x 57 x 11 millimeter
Vikt: 15,6 gram
Rek. pris: 649 kronor
Pris: Från 597 kronor på Prisjakt

De olika versionerna

Airfly Duo kan, till skillnad från originalet, ansluta två hörlurar. Den har också längre batteritid.
Airfly Pro kan, till skillnad från Duo, både sända och ta emot ljud.
Airfly USB-C är som Duo, men har ingen hörlurskontakt utan är till för usb-c-enheter.

Betyg: 4 av 5