Live Text är en ny funktion i Mac OS Monterey som låter dig använda text som finns i en bild. Det är en funktion som är riktigt praktisk. Ett exempel är om har varit i ett möte eller på en föreläsning och tar en bild på vad som hade skrivits på whiteboarden. Nu kan du markera texten i bilden, kopiera den och klistra in i ett dokument.

Det finns många sätt att använda funktionen Live Text och det är ett riktigt tidsbesparande verktyg. Live Text finns också i IOS 15 och Ipad OS 15. Eftersom du förmodligen använder kamerorna oftare på de enheterna kommer du säkert att använda Live Text mer på dessa än på din Mac. Men funktionen släpps även till Mac OS Monterey i höst och fungerar i programmen Bilder, Safari, Förhandsvisning och skärmdumps-funktionen.

Här visar hur Live Text text fungerar på Mac som använder den offentliga beta-versionen av Monterey. Live Text fungerade först bara på datorer med M1-processor, men den senaste betan stöder också Mac-datorer med Intel-processor.


Använda Live Text i Bilder, Förhandsvisning och Safari

Live Text fungerar ungefär på samma sätt i Bilder, Safari och Förhandsvisning (när det här skrevs fungerade inte Live Text med skärmdumps-verktyget.) När du tittar på en bild flyttar du muspekaren över texten och verktyget Textval visas. Du kan sedan markera texten, kopiera den och klistra in den i ett dokument. Du kan också markera texten och sedan klicka och dra den till ett annat program

MacOS Monterey Live Text
Du kan kopiera text (command-c) eller dra och släppa markeringen till ett dokument.

Live Text gör ett mycket bra jobb med att känna igen bokstäver. I filmklippet kan du se att Live Text även känner bokstaven ”Ö”. Funktionen är dock inte perfekt, vissa bokstäver blir ibland fel, men Live Text imponerar redan i beta-stadiet. När vi testar på en relativt oskarp solblekt bild från 1971 blir det visserligen fel, men samtidigt tillräckligt bra för att snabbt snygga till texten.


Använda Look Up

När du har markerat text kan högerklicka på den och få tillgång till en meny där du bland annat kan välja ”Slå upp” och se en definition av ordet. Du kan även googla ordet eller frasen eller använda Siris kunskap om ämnet. Det ska även gå att använda Kartor, men då det här är en beta-version är det med blandat resultat.

Här är visningsalternativen:

Monterey Live Text
Siri kunskap, som visar information baserat på sammanhanget med den valda texten.
Monterey Live Text
Kartor, som gör en sökning i kartor baserat på texten och visar en plats. Dessvärre fungerade inte Kartor. Men kom ihåg att det här är en beta-version
Monterey Live Text
Siri ger förslag på webbplatser eller, som i det här fallet, en film.

Originalartikel av Roman Loyola
Översättning, bearbetning & Video av Petter Ahrnstedt