Testat program: Daisydisk
Pris: 109 kronor hos Daisydisk

Det är alltid lika roligt när en utvecklare försöker göra något nytt, men som samtidigt är användbart. Daisydisk är ett program som på ett väldigt visuellt vis låter dig få en överblick på vad som tar upp utrymme på din hårddisk. Frågan är om det bara är yta eller om det verkligen fungerar?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ett smidigt program som låter dig få en grafisk översikt över vilka filer som tar upp mycket plats. Det är optimerat för Mac med M1-processor. Utvecklarna är dessutom snabba på att fixa buggar och annant smått och gott.

Positivt

  • Skannar och hittar snabbt stora filer
  • Tjusig översikt av lagring
  • Förhandsgranskning av filnamn
  • Kan kontrollera molnlagring

Negativt

  • Gränssnittet är inte alltid glasklart

Daisydisk lyckas göra det enkelt (och faktiskt roligt) att leta upp och eliminera utrymmeskrävande filer på din Mac. Vissa program siktar mot stjärnorna och försöker utföra alla möjliga optimeringar som filrensning, anpassning av operativsystem och borttagning av skadlig kod och allt annat som utvecklarna kunde tänka sig. Andra appar är mer strömlinjeformade och försöker utföra färre funktioner samtidigt som de gör dem desto bättre.

Daisydisk är utvecklat av Taras Brizitsky och Oleg Krupnov. Programversionen som vi kikar närmare på här är 4.20.3. Den fokuserar på att hitta filkluster, gruppera dem efter storlek för att sedan enkelt radera dem för all tid och evighet samt kringgå papperskorgen i Finder. Resultatet är ett program som snabbt skannar din Mac efter att du skrivit in ditt administratörslösenord. När du gjort det visar Daisydisk snabbt vilka filer och mappar som tar mest plats.

Daisydisk
DaisyDisk räknar också med hur mycket utrymme du har städat nyligen, vilket ger ett ännu ett incitament att gräva och städa bort bortglömda projekt som slukar värdefullt hårddiskutrymme.

Hur fungerar det?
Daisydisk är enkelt att använda och ett gäng nya funktioner håller appen fräsch, intressant och praktisk. Efter att ha skannat en partition flyttar du muspekaren över ”kartan” som Daisydisk skapat. De olika färgblocken ger dig en uppfattning om vad som tar mest plats och hur de förhåller sig till den totala storleken på hårddisken. Förhandsgranskningar av filer kan också visas genom att klicka på filnamnet om du är osäker på vad som döljer sig bakom grafiken.

Daisydisk
Daisydisk kan även kontrollera din Google Drive.

Integrerad åtkomst till MacOS Skivverktyg är också praktiskt för snabba reparationer. Det är dessutom enkelt att skanna molnbaserade konton som Dropbox och Google Drive, för att se vad som tar upp utrymme och snabbt ta bort gamla filer och projekt som samlar virtuellt damm. När du ber Daisydisk att radera filer får du en nedräkning på fem sekunder, så att du kan avbryta om du markerat fel block.

Om inte annat vinner Daisydisk på sin elegans och enkelhet. Det här är inte ett program som försöker göra allt, det fokuserar på filhantering för att sedan presentera på ett tjusigt sätt vad som tar upp ovärderligt diskutrymme.

Ett annat sätt att se på lagring

Ett förbehåll med Daisydisk är det att det ultramoderna gränssnittet kan vara förvirrande för en del användare. Det presenterar dina filer som ett mellanting av ett sambands- och cirkeldiagram, vilket inte direkt är meningsfullt och som tar tid att vänja sig vid. För närvarande är det den enda vyn som finns. Fastän det är imponerande snyggt skulle det vara trevligt att kunna välja en mer traditionell vy. Hur som helst, ett snabbt besök på Daisydisk Youtube-kanal och en 59 sekunders video ger svar på många frågor.

Daisydisk

Det går att debattera gränssnittet ytterligare, men då är det lätt att missa att det händer mycket med Daisydisk. Under veckan vi testade programmet släpptes två uppdateringar och utvecklarna har bra koll på buggfixar. Programmet har ett tämligen modest pris på 109 kronor, ett bra pris för ett användbart program.

Att det skulle vara så kul att hitta och radera utrymmeskrävande filer på Mac hade vi inte räknat med, men Daisydisk lyckas göra det såväl enkelt som faktiskt lite roligt.

Specifikationer

Program: Daisydisk
Utvecklare: Software Ambience
Storlek: 4,3 MB
Systemkrav: Mac OS 10.10 eller senare
Pris: 109 kronor hos Daisydisk

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt

Betyg: 4 av 5