Sommaren är slut och nu börjar allvaret igen. Om du går i skolan eller pluggar på högskola använder du förmodligen mobil och dator till mycket av skolarbetet. Som Apple-användare använder du säkert redan program som Keynote, Påminnelser, Mail och Safari. Men det finns många fler praktiska appar och program för både Mac och Iphone. Här samlar vi några av de mest användbara.

Office

Microsoft Office

Om du inte redan har det: Kolla om din skola är med i Microsofts program för gratis Office till studenter och lärare. Gå till Microsofts sida och fyll i din skolmejl för att kontrollera om det gäller dig. Googles webbappar är visserligen bra, men Microsofts programsvit har ändå ett visst mervärde.

Om du och klasskompisarna använder Outlook kan ni även passa på att installera det smarta tillägget Findtime, som gör det enkelt att hitta tider för grupparbeten. Glöm inte heller bort möjligheten att samredigera för att jobba på presentationer och annat tillsammans.

Gratis för de flesta studenter
Mac • IOS

Mendeley

Mendeley

Skriver du en uppsats? Då ska du ta en titt på Mendeley Reference Manager. Det är ett program som samlar och organiserar artiklar, böcker och andra material för forskning, och hjälper dig automatiskt skapa källförteckningar.

Har även en plugin till Word som gör det busenkelt att lägga till referenser medan du skriver. Kan spara otroligt mycket tid om du går en forskarutbildning och håller på med examensjobb eller skriver många uppsatser.

Gratis
Mac

School Assistant – Planner

School Assistant – Planner

Ett dolt guldkorn. School Assistant är utvecklat av en gymnasist och riktar sig också huvudsakligen mot gymnasieelever, även om högstadieelever och studenter också kan ha nytta av det. Det finns såväl en app för IOS som ett Macprogram och en liten app för Apple Watch.

Programmet gör det enkelt att lägga in ditt schema, hemuppgifter och prov. På ”dashboard” visas nuvarande och nästa lektion samt hur mycket läxor och prov du har. Synkar mellan dina olika Apple-enheter och kan även anslutas till Google Classroom om din skola använder det.

Gratis
Mac • IOS • Watch OS

Grammarly

Grammarly

Ska du skriva på engelska för ett projektarbete eller något annat? Även om du tycker du är rätt duktig kan du ha nytta av korrekturläsning, något som appen Grammarly är bra på. Finns som tredjepartstangentbord för IOS och ett Macprogram som även har Safari-tillägg, samt tillägg för Chrome, Firefox och Edge.

Gratis (med premiumabonnemang)
Mac • IOS

Skärmtid

Svårt att koncentrera dig på studierna? Glöm inte att både Mac OS och IOS har den inbyggda funktionen Skärmtid som kan blockera dig att använda utvalda appar/program mer än en viss tid varje dag. Du kan så klart kringgå blockeringen, men ofta räcker det att få en varning och tvingas fylla i lösenkoden för att vi ska rycka upp oss och fortsätta med det vi skulle göra.

Inbyggt
Mac • IOS

Audionote

IOS inbyggda Röstmemon är en praktisk app om du snabbt och enkelt vill spela in ljud och Anteckningar är bra för snabba anteckningar. Men appen Audionote gör båda samtidigt och synkar dem, så att du enkelt kan hänga med i dina egna anteckningar från föreläsningar och lektioner. Fokusera på dina egna tankar och snabba skisser, då appen har sparat vad läraren sa.

139 kronor
IOS

Scanner Pro
Foto: Readdle

Scanner Pro

Anteckningar på IOS har en inbyggd funktion för att ”skanna” dokument med hjälp av kameran, genom att till exempel räta upp och automatiskt beskära. Men appen Scanner Pro är betydligt vassare och får nästan alltid till ett mer proffsigt resultat som liknar en riktig skanner. Perfekt om du behöver läsa in dokument som bara finns på papper.

Gratis (med premiumabonnemang)
IOS

Mate

I plugget kan det allt som oftast hända att du springer på en text på ett för dig främmande språk och då är enkla översättningar praktiskt. Mate gör en app för både Mac och Iphone som säljs till ett engångspris och översätter mellan 103 språk (där svenska så klart ingår). Även perfekt för den som lär sig ett nytt språk, du du kan spara undan ord till en frasbok för att öva på.

329 kronor
Mac • IOS

Taskheat

Taskheat

Det finns hur många att-göra-appar som helst, och en hel del projektplaneringsappar, men Taskheat är unikt som ett mellanting. Precis som i projektplanering kan du länka olika sysslor för att visa i vilken ordning de måste göras, men allt är mycket enklare, nästan som i vanliga att-göra-listor. Dra från en syssla till en annan för att länka dem. Du kan ha flera projekt på gång samtidigt och välja mellan att se aktuella sysslor och hela projekten.

109 kronor
Mac • IOS